Reyhanlı’da Neler Oluyor?

Reyhanlı, Suriyeli sığınmacılara yönelik kabul noktalarının kapatılmasına yönelik uygulamalarla yeniden kamuoyunun gündemini işgal etmekte.

Son 2,5 aylık süreçte Hatay-Reyhanlı-Yayladağı sınır hattında ciddi rahatsızlıklar başgösterirken bu sıkıntıların temel sebebinin ise bürokratik düzeyde gerçekleştirilen bazı görev değişiklikleri olduğu kaydedilmekte.

Hatay-Reyhanlı ve Kilis-Öncüpınar sınır kapıları Türkiye-Suriye arasında bulunan en büyük gümrük noktası olma özelliği taşıyor.

Halep-Kilis hattında Esed güçlerinin kuşatma operasyonlarından dolayı ulaşım şartlarının zorlaşması ve Halep-Reyhanlı arasında ulaşımın rahat yapılabilmesinden dolayı son 3 aylık dönemde İdlip, Hama,Humus, Dera, Şam bölgeleri ile birlikte Halep’in de büyük oranda iletişimi Reyhanlı Sınır kapısından gerçekleştirilmekte.

Yaklaşık 200 bin Suriyeli mültecinin zorunlu ikamete tabi tutulduğu kamplarda yine Reyhanlı sınırına yakın bölgelerde bulunmakta.

2,5- 3 ay öncesine dek Türkiye’nin genel Suriye politikasına uygun olarak mağdur sivillerin ‘’ açık kapı politikasına’’ uygun olarak giriş ve çıkışlarının sağlandığı Atme kabul noktalarının Reyhanlı kaymakamının aldığı karar neticesinde kapatılması sınır hattında mağduriyeti artırırken bu bölgede yaşayan geriliminde artmasına sebep oldu.

14 Ocak günü kapıdan alınmayan hastalar ve mültecilerin yaşadığı sıkıntıları protesto etmek için toplanan Atme Kampı sakinleri Kaymakam ve diğer sorumlulara yönelik protesto eylemi gerçekleştirdi.

Bölgede bulunan bazı sivil toplum örgütü temsilcileri Kaymakam Yusuf Güler’in Ak Parti Hükümeti’nin Suriye konusunda güttüğü politkaların zıddına kararlar aldığını ve bu yönde kendisine yönelik bir yaptırım olmaması dolayısı ile her geçen gün mülteciler üzerindeki baskılarını artırdığını ifade ediyorlar.

Hiç bir resmi açıklama yapılmadan yürütülen faaliyetler dolayı içerisinde bulunduğumuz zorlu kış şartlarında mültecilerin durumunun dahada ağırlaştırdığı gözlenmekte.

Kaymakamlık tarafından kabul noktasının kapatılması mültecileri kaçak yollara sevketmekte. Geçtiğimiz ay sınırdan alınmayan 2 Suriyeli hasta hayatını kaybetti. Yine çevre köylerden kaçak yollarla geçmeye çalışan 6 Suriyeli Aralık ayı içerisinde sınır muhafızları tarafından öldürüldü.

Atme’de bekletilen ve acil müdahele edilmesi gerektiği halde sınırdan alınmayan hastalar Islah Haber’e konuştu.

Belden aşağısı yanık durumda olan Suriyeli Sidra ve kalp ameliyatı olmak için Gaziantep’te bulunan Şahinbey Araştırma Hastanesinden randevu alan Halid Zeyno Kaymakamın aldığı karardan mağdur olan Suriyeli’lerden sadece ikisi.

Suriyeli bir annenin konuşması:

Çocuğumun kalp ameliyatı yaptıracağım, randevu almışız Gaziantep devlet hastanesinden ama üç gün oldu bekliyoruz, izin vermiyorlar geçmeye. Çünkü burda kaymakam sınır kapısını kapatmış, çocuğun ameliyatı çok acil ama geçemiyoruz.

Sidra'nın amcası ise şunları dile getirdi. 

Bu kız çocuk 15 dakika önce kapıdan çadıra getirmişler, çocuk dört yaşında. Türkiye'de tedavi etmek için geçmek istedik kapı kapandığı için geçemiyoruz, Hükumet kapıyı kapattığı için geçiremiyoruz. Şimdi geçici bir şekilde tedavi etmek zorunda kaldık. Türkiye'ye geçmesi ve hastanede tedavi olmak zorunda, çünkü üçüncü derecede yanıkları var. Türkiye’ye girmek. İstiyoruz. Hududu Türk hükûmeti kapadı.

Kaynak: Islahhaber.net

Haber Haberleri

Mehmet Görmez’den Riyad’daki festival görüntülerine tepki: İslam'ın değerlerine saldırı
Bağdat'taki rehabilitasyon merkezinde 5 bine yakın uyuşturucu bağımlısı tedavi görüyor
Gazze'de 6 ay bombardıman altında yaşayan Salhiya: Bir ayağımız ahirette, bir ayağımız dünyadaydı
Sokak röportajı saçmalığına ne zaman son verilecek?
Özgür Özel hakkındaki "Cumhurbaşkanına hakaret" ve "iftira" soruşturmasında ''yetkisizlik'' kararı