Reyhanlı Katliamının Faillerine 53 Müebbet, Mihraç Ural'ın Dosyası Ayrıldı

​​​​​​​Reyhanlı'da 11 Mayıs 2013'te 53 kişinin yaşamını yitirdiği 2 bombalı saldırıyla ilgili davada, Nasır Eskiocak 53 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde 11 Mayıs 2013'te 53 kişinin yaşamını yitirdiği bombalı saldırılarla ilgili 33 kişinin yargılandığı davada, saldırının faili ve planlayıcısı olmakla suçlanan Nasır Eskiocak'ın da arasında bulunduğu 9 sanığa 53 kez ağırlaştırılmış müebbet, 13 sanığa da 15 ile 22 yıl 6 ay arasında değişen sürelerde hapis cezası verildi.

THKP/C Acilciler örgütü lideri Mihraç Ural'ın da arasında bulunduğu 8 sanığın dosyası ayrılırken, 3 sanığın beraatına hükmedildi.

Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuksuz sanıklar, taraf avukatları ve patlamada yakınlarını kaybeden aileler katıldı. Tutuklu sanıklarla bulundukları cezaevlerinden telekonferansla bağlantı kuruldu.

Duruşmada sanıklar ve avukatları son savunmalarını yapmalarının ardından mahkeme heyeti müzakereye çekildi, sonrasındaysa hükmü açıkladı.

Buna göre saldırıların planlayıcısı ve faili suçlamasıyla yargılanan sanık Nasır Eskiocak ile Mehmet Genç, Yusuf Büyükkasım, Ahmet Mansuroğlu, Doğan Özdemir, Süleyman Evet, Ergin Ördek, Fikret Nazik ve Mehmet Kılıç "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak" ve "5'i çocuk 52 kişiyi öldürmek" suçundan 52'şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Aynı sanıklara 28'i çocuk 130 kişiyi öldürmeye teşebbüs suçundan 3 bin 900'er yıl, terör örgütü faaliyeti kapsamında izinsiz patlayıcı bulundurmak suçundan 16'şar yıl, 2 kişiyi duyu organları zarar görecek şekilde yaralama suçundan 36'şar yıl, bir kadının çocuk düşürmesine yol açacak şekilde yaralanması suçundan 20 yıl 3'er ay, 3 kişiyi yaralama suçundan 20 yıl 3'er ay, 20 kişiye yönelik basit yaralama suçundan toplam 45'er yıl, mala zarar vermek suçundan bin 206'şar yıl, Reyhanlı'daki Emniyet Müdürlüğü, belediye, PTT ve notere verilen zarar dolayısıyla da kamu malına zarar vermek suçundan 48'er yıl olmak üzere toplam 5 bin 291 yıl 6'şar ay hapis cezası verdi.

Örgüt adına suç işleme

Sanıklardan İskender Şahin "örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek", Nebil Kabasakal, İlhan Küçükdüveyki ve Muhammet Gümüş ise "örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım" suçlarından 15'er yıl ceza aldı.

Sanıklar Ali Ekşi, Ferdi Gazel, İsmail Gürbüz, Umut Düzel, Hacel Sat, Ali Düzel, Muhammed Ali Sertel, Süleyman Okur ve Yıldıray Çetin ise hakkında "örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" suçundan 15, "suçluyu kayırmak" suçundan da 7 yıl 6 ay olmak üzere 22 yıl 6'şar aya mahkum edildi.

Sanıklardan Muhammed Gümüş, İnan Köseoğlu ve Alper Düzgün'ün beraatına karar verilirken, firari sanıklar THKP/C-Acilciler lideri Mihraç Ural ile Ömer El Hatip, Muhammet Dip Korali, Yusuf Nazik, Cengiz Sertel, Ercan Bayat, Temir Dükancı ve Aykan Hamurcu'nun dava dosyası ayrıldı.

Davanın geçmişi

Reyhanlı saldırısına ilişkin davanın iddianamesinde 2'si Suriyeli 33 sanıktan 19'u hakkında "devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmaya teşebbüsten" ağırlaştırılmış müebbet hapis ile 52 kişinin ölümüne sebep olmaktan 52'şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis isteniyor. Bu istemin ardından, saldırıda ağır yaralanan bir kişi daha hastanede hayatını kaybetmiş, ölenlerin sayısı 53'e yükselmişti.

Sanıklara, "silahlı terör örgütüne üye olmak ve yardım etme", "öldürmeye teşebbüs", "patlayıcı madde bulundurma", "mala zarar verme", "kasten yaralama", "suçluyu kayırma", "130 kişiyi öldürmeye teşebbüs" suçlamaları yöneltildi.

İddianamede saldırının, THKP/C-Acilciler terör örgütü lideri Mihraç Ural tarafından organize edildiği belirtildi. Ural'ın, Suriye'deki iç savaş sonrasında rejimin desteğiyle muhaliflere karşı savaştığı, Suriye istihbarat yetkilileriyle irtibatlı olduğu ve onların talimatlarını yerine getirdiği aktarılan iddianamede, "sanıkların eylemi, Suriye istihbarat örgütü ve bu örgütle paralel silahlı faaliyet yürüten THKP/C-Acilciler terör örgütünün talimatıyla gerçekleştirdikleri" bilgisine yer verildi.

Davanın görülmesine Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesinde başlanmış, Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. maddesiyle görevli mahkeme ve savcılıkların kaldırılmasının ardından dava Hatay Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmiş, dava, mahkemenin talebiyle güvenlik gerekçesiyle Ankara'ya nakledilmişti.

Kaynak: AA

Gündem Haberleri

Suriyelilerin ülkelerine dönüşlerini kolaylaştıracak yeni adımlar devrede
Şanlıurfa’da cinsel sapkınlık programı tepki çekti
AK Parti'de yeni İstanbul İl Başkanı belli oldu
“Şam fehedildiyse Kudüs'ün de fethi yakındır"
Muğla'da Sağlık Bakanlığı'na ait ambulans helikopter düştü: 4 ölü