Reuters: Türkiye, BAE’ye 20 adet Bayraktar SİHA sattı

Baykar tarafından üretilen 20 adet silahlı insansız hava aracı (SİHA) Bayraktar'ın Birleşik Arap Emirlikleri'ne bu ay teslim edildiği bildirildi.

Reuters haber ajansının ismi açıklanmayan iki Türk kaynağa dayandırdığı haberinde daha önce bölgede Türkiye'yle rekabet içinde olan BAE ve Suudi Arabistan'ın son dönemdeki diplomatik yumuşama ile askeri sözleşmeler arayışında olduğu aktarıldı.

Kaynaklar, Bayraktarlara talebin arttığı bir dönemde Abu Dhabi ve Riyad'ın Ankara'dan Bayraktar TB2 SİHA'ları temin etmek için müzakereler yaptığını bildirdi. Konu hakkında bilgi sahibi kaynak "BAE ile müzakerelerde hızlıca 20 adet SİHA'nın teslimine karar verdiler" dedi ve araçların bu ay teslim edildiğini kaydetti.

Hem BAE hem de müttefiki Suudi Arabistan Türkiye ile yakınlaşmanın etkisiyle İran ve müttefiklerinden kendilerine doğru giderek artan güvenlik sorunlarını gidermeyi umuyor.

Petrol zengini iki ülke de kentlerine ve petrol tesislerine yönelik SİHA saldırılarından Yemen'deki İran destekli Husileri sorumlu tutuyor.

Suudi Arabistan üretim tesisi kurmak istiyor

Üst düzey bir Türk yetkili de Türkiye'nin BAE'ye bazı SİHA'lar teslim ettiğini ve BAE'nin daha fazla araç talebinde bulunduğunu doğruladı. Yetkili, Suudi Arabistan'ın da SİHA'lardan satın almak ve bir üretim fabrikası kurmak istediğini sözlerine ekledi.

Yetkili, Baykar'ın Suudi Arabistan'ın üretim tesisi talebini değerlendirdiğini, ancak stratejik kararın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından alınabileceğini belirtti. Erdoğan Suudi Arabistan'dan Türkiye'ye yönelik yatırımların "mümkün olan en hızlı şekilde yapılmadığını" ifade etmişti.

Uzmanlara göre yükselen enflasyon ve değer yitiren Türk Lirası karşısında önümüzdeki yıl zorlu bir seçim sürecine girecek olan Erdoğan'ın uzlaşmaya yanaşmasının ana hedefi, Körfez yatırımlarının akması ve döviz desteği idi.

Baykar'ın Türkiye dışındaki tek üretim tesisi Ukrayna'da inşa ediliyor.

Baykar talebe yetişemiyor

Baykar'ı kardeşi ve aynı zamanda Erdoğan'ın damadı olan Selçuk Bayraktar'la birlikte yöneten Haluk Bayraktar geçen ay yaptığı bir açıklamada, 22 ülke ile TB2 SİHA'ları satış anlaşması imzaladıklarını belirtmişti.

Halen ayda 20 adet Bayraktar TB2 SİHA'sı üretebildiklerini ifade eden Haluk Bayraktar bu modeller için sipariş listesinin önümüzdeki üç yıl boyunca dolu olduğunu açıklamıştı.

Reuters'a konuşan Türk yetkili SİHA'lara olan talebin arttığını belirterek "Birçok ülke ve bölgeden SİHA'lar için talep var. Daha önce satın almış olan bazı ülkeler ek siparişlerde bulunuyor. Sonuçlardan çok memnunlar" şeklinde açıklamada bulundu.

Bayraktarların üstünlüğü nereden kaynaklanıyor?

Her ne kadar Türk yapımı bu SİHA'lar, piyasanın öncüleri olan İsrail ve Amerika Birleşik Devletleri'nin ürettiği modellerin teknolojisini yakalayamasa da, daha ucuzlar ve daha az ihracat kısıtlamasına tabiler.

Türk SİHA'lar ayrıca Çinli ya da İranlı SİHA'lara göre de daha iyi performans sergiliyor. Batılı kaynaklara göre Rusya bu iki ülkeden SİHA'ları Ukrayna'da kullanıyor.

Reuters'a bilgi veren kaynağa göre İran'ın ürettiği Şahid ve Muhacir SİHA'ları benzer özellikler taşıyor, ancak TB2'lerin gerçek zamanlı işlem ve kesinliğini yakalayamadığını belirtiyor ve ekliyor:

"Suudiler ve BAE İranlı SİHA'ların etkinliğini bozmak istiyor. Eğer TB2'leri alabilirlerse İranlı SİHA'ların akışını durdurabilirler".

Ekonomi Haberleri

Visa ve Mastercard'a rekabet soruşturması açıldı
İstanbul'da su fiyatlarına zam
Trafiğe kayıtlı taşıt sayısı 30 milyon 883 bini geçti
Arap Devletleri Ligine ihracat 40 milyar dolara ulaştı
Bakan Bayraktar: Konutlarda kullanılan elektriğin tamamı rüzgar ve güneş enerjisinden üretiliyor