Reuters'ın konuya vakıf kaynaklara dayandırdığı haberinde, Etiyopya'nın bu SİHA'ları isyancı savaşçılara karşı kullandığı konusunda artan oranda kanıtlar olduğu belirtiliyor.
Üst düzey bir Batılı yetkili, Washington'ın, satışlarla ilgili 'derin insani kaygılara' sahip olduğu ve bunun ABD'nin Addis Ababa'ya karşı uyguladığı silah kısıtlamalarına aykırı olabileceğini dile getirdi.
Etiyopya hükümeti ile ülkenin kuzeyindeki Tigray bölgesi yönetimi arasında bir yıldır devam eden savaş, binlerce sivilin ölümüne ve milyonlarca insanın yerinden edilmesine neden oldu.
Söz konusu kriz, Afrika'daki en kanlı savaşlardan biri olarak kabul ediliyor.
ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir sözcü, Washington'ın Afrika Boynuzu Özel Temsilcisi Jeffrey Feltman'ın geçen hafta Türkiye'ye yaptığı ziyaret sırasında "Etiyopya'da silahlı insansız hava aracı kullanıldığı ve bunun sivillere zarar verme riskine dair raporları gündeme getirdiğini" söyledi.
Üst düzey bir Türk yetkili de Washington'un SİHA satışı nedeniyle duyduğu rahatsızlığı birkaç toplantıda kendilerine ilettiğini aktardı.
Etiyopya ordu ve hükümet yetkilileri, yorum taleplerine yanıt vermedi.
Avrupa, Afrika ve Asya'da birçok ülkeye insansız hava aracı satan Türkiye ise, 'Afrika'da istikrarı bozucu rol oynadığı' yönündeki eleştirileri reddediyor.
Ankara ayrıca krizin çözümüne yönelik müzakereleri teşvik etmek için Etiyopya'daki tüm taraflarla temas halinde olduğunun altını çiziyor.
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, Etiyopya'daki iç savaşta tüm tarafların işlediği insan hakları ihlalleri ve suistimallerini soruşturmak üzere uluslararası uzmanlardan oluşan heyet kurulmasına yönelik karar tasarısını geçen hafta kabul etti.
Öte yandan merkezi hükümete karşı savaşan Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) dün, bulunduğu pozisyonlardan geri çekilme kararı aldığını bildirdi.
TPLF Başkanı Debretsion Gebremichael, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Gutterres'e bir mektup göndererek barış için birliklerine geri çekilmeleri çağrısı yaptığını açıkladı.
Gebremichael mektubunda, "Tigray halkı ve Tigray Bölgesel Yönetimi adına sınır dışındaki tüm Tigray birliklerine barış için derhal geri çekilmeleri çağrısı yapıyorum." ifadesine yer verdi.
TPLF Sözcüsü Getachew Reda da birliklerin, Amhara ve Afar bölgelerinden çekildiğini duyurdu.