Rejim 5 Günde Guta'da 178 Kişi Öldürdü!

Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne göre, 2 yıldır kuşatma altında olan Şam'ın Doğu Guta bölgesinde, rejim güçlerinin 5 gün boyunca düzenlediği saldırılarda 178 kişi öldü, 370'den fazla kişi de yaralandı.

Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü (SNHR) tarafından hazırlanan rapora göre, rejim güçlerinin 5-9 Şubat tarihleri arasında başkent Şam'ın Doğu Guta bölgesine düzenlediği saldırılarda 143'ü sivil, 35'i silahlı muhalif 178 kişi hayatını kaybetti.

Saldırılarda ölenlerin 28'inin kadın 29'unun çocuk olduğu vurgulanan raporda, "Hayatını kaybedenlerin yüzde 32'si kadın ve çocuklardan oluşuyor. Rakamlar, rejimin sivilleri hedef aldığını açık şekilde gözler önüne seriyor" ifadeleri kullanıldı.

Raporda, yaralananların yüzde 36'sının da kadın ve çocuk olduğuna işaret edilerek, 5 günde 60'ı çocuk 75'i kadın en az 370 kişinin yaralandığı kaydedildi.

BMGK’nın kararlarına rağmen abluka

Saldırıların yanı sıra abluka nedeniyle Doğu Guta sakinlerinin ilaç, gıda ve yakacak sıkıntısı çektiği aktarılan raporda, "Kısıtlı tıbbi imkânlar sonucu bazı yaralılar kurtarılamadı. Oysa Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 2165 sayılı kararı uyarınca bölgeye yardım malzemelerinin girişine izin verilmişti. Ancak bu yardımlar Doğu Guta'nın iç kesimindeki mahallelere ulaşmıyor, çoğunlukla rejim destekçilerine dağıtılıyor" denildi.

BMGK'dan Suriye'ye ilişkin alınan uluslararası kararların takip edilmesini talep eden SNHR'nin raporunda şu ifadelere yer verildi:

"Suriye hakkında alınan kararlar, kağıt üzerinde kalmamalı. BM'nin 2139 sayılı kararına göre rastgele saldırıların durdurulması, devamı halinde ise ek uygulamalara gidilmesi gerekiyor. Ayrıca Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura'dan, araştırmacıların bulunduğu bir heyetle başkent Şam'a sadece 10 dakika uzaklıktaki Doğu Guta'yı ziyaret etmesini talep ediyoruz. Bu ziyareti, barbarca saldırıların ve ablukanın meydana getirdiği felaketi mütalaa etmesi için istiyoruz."

BMGK'nın, 22 Şubat 2014 tarihinde oy birliğiyle kabul ettiği 2139 sayılı karar, sivillere yönelik saldırılara son verilmesi, bölgelerdeki kuşatmaların kaldırılması ve Suriye'nin her tarafına insani yardım ulaştırılmasının temin edilmesini kapsıyor.

Muhalefet Şam kırsalına saldırdı

Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), salı günü Suriye'nin Şam kırsalındaki Dareyya'da rejim güçlerinin sığındığı iddia edilen binaya saldırılar düzenledi. Saldırılarda 33 kişi öldü.

ÖSO’ya bağlı Şuhedaul İslam Tugayı'nın İstihbarat Bürosu Başkanı Ebu Cemal Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, ÖSO unsurlarının kentin kuzeyindeki Sekine Makamı bitişiğindeki Hazkil Camisi yakınında bir binaya sığınan rejim güçlerine saldırı düzenlediğini söyledi.

Ebu Cemal, saldırı sırasında binadaki 33 rejim yanlısının öldürüldüğünü, ölenlerin arasında rejime destek veren Irak ve Lübnanlı Şii milislerin de bulunduğunu savundu.

Ordudan ‘geniş operasyon

Suriye resmi haber ajansı SANA, Esed rejiminin Şam, Dera ve Kunaytıra kırsallarında muhalefete karşı ‘geniş askeri operasyonu’ başlattığını duyurdu.

SANA’nın haberine göre, rejim güçleri Dera kırsalında Deyr El Adas ve Tel El Masbah bölgelerininin yanı sıra Şam ve Kunaytıra kırsallarının arasında yer alan Danci bölgesini ele geçirdi.

Al Jazeera muhabiri ise, muhaliflerin rejim güçlerinin ilerleyişini engellemek amacıyla şiddetli çatışmalar yürüttüğünü aktardı.

Ayrıca Nusra Cephesi, Şam ve Kunaytıra kırsallarının arasında yer alan bölgede çatışmaların sırasında Esed ordusundan 30 askeri esir aldığını öne sürdü. Ancak SANA haber ajansı veya Esed tarafından konuyla ilgili henüz bir açıklama gelmedi.

Suriye’de insani durum

Esed rejimi, Mart 2011’de başlayan Suriye'deki ayaklanmaya silahla müdahale ederek ülkeyi iç savaşa sürükledi.

Dört yıl geçmesine rağmen rejim; İran, Hizbullah ve Rusya’nın desteğiyle ayakta durmayı başardı. Ülkede devam eden çatışmalar ve iç savaşta ülkedeki insani durum her geçen gün daha da kötüleşiyor.

200 binden fazla insanın hayatını kaybettiği Suriye'den ayrılmak zorunda kalan 3 milyondan fazla sığınmacı büyük oranda Türkiye, Lübnan, Irak ve Ürdün gibi komşu ülkelerde yaşıyor.

BM verilerine göre, ülkede 4 yıldır devam eden iç savaşta 200 bini aşkın kişi hayatını kaybetti. Muhaliflere ait raporlarda ise ölü sayısının yaklaşık 300 bin kişi olduğu ifade ediliyor.

(Kaynak: Al Jazeera / Genç Öncü)

Suriye Haberleri

Hamas yöneticisi Nassar: “Halkını katleden Esed direnişin timsali olamaz”
Suriye’ye dönüşlerin “gönüllü” olduğundan emin misiniz?
Suriyeli aileye sınır dışı kararı!
İşgalcilerin Şam'daki hava saldırısında 16 kişi katledildi
Rusya'nın gerçekleştirdiği Etarib pazar yeri katliamının 7'nci yılı