Çoğunluğu Avrupa Birliği’nde kalma yönünde oy kullanan İskoçya ve Kuzey İrlanda'dan İngiltere'den ayrılma yönünde sinyaller geliyor.
On yıllar boyunca Birleşik Krallık’a karşı savaşan IRA'nın siyasi kanadı konumundaki Sinn Fein’in Kuzey İrlanda’daki lideri Declan Kearney, İrlanda’yla birleşme yönünde çağrıda bulundu. Birleşik Krallık’ın Kuzey İrlanda’nın kendilerinden ayrılarak İrlanda’yla birleşmesinin yolunu açacak bir seçime izin vermesi gerektiğini söyledi. “Kuzey’in İngiltere’deki seçimlerin kuyruğuna takılacağı bir durum var. Sinn Fein olarak uzun süredir dillendirdiğimiz talebimiz olan sınır oylaması için baskıda bulunacağız” dedi.
İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon, ülkelerinin geleceğini AB’de gördüklerini söyledi. “İskoçya, yüzde 62’ye 38’le açık ve kesin bir şekilde AB’de kalmak yönünde oy kullandı” dedi.
İskoçya Kültür, Avrupa ve Dış İlişkiler Kabine Bakanı Fiona Hyslop da "Kararların sonuçları olur. Birleşik Krallık da İskoç halkının çıkarlarına karşı bir karar aldı. Bunun sonuçları olacak" dedi.
18 Eylül 2014’te İskoçya'da, Birleşik Krallık'tan bağımsızlık için yapılan referandumda sandıktan 'hayır' kararı çıkmıştı. Bağımsızlığa 'hayır' diyenlerin oranı yüzde 55, 'evet' diyenlerin ise yüzde 45 olmuştu.
İspanya'dan Cebelitarık teklifi
Büyük Britanya’nın deniz aşırı toprağı Cebelitarık’ta da nüfusun yüzde 96’sı AB’de kalma yönünde oy kullandı. Bunun üzerine Cebelitarık’ın tek komşusu İspanya, Cebelitarık'ı egemenliğine almak üzere harekete geçti. İspanyol radyosuna konuşan İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia-Margallo, “Formülümüz belli bir süre Britanya-İspanya ortak egemenliğini uygulamak. Zaman geçtikten sonra da Cebelitarık’ın yeniden İspanyol egemenliğine geçmesi” dedi.
Kaynak: Al Jazeera, AA, AFP ve Reuters