Referandum anketi İlk tahminler 60/40..

Abdurrahman Dilipak

Partiler üzerinden hesap yapanlar, az oy farkı ile evet ya da hayır çıkacağı yorumu yapıyorlar.

Bunda haksız da değiller. AK Parti % 39 oy aldı 2009 İl Genel Meclisi Seçimleri’nde. SP 5.2, BBP 2.2. Topla, çarp, çıkar % 50 etmiyor.. Evetçiler % 46.4’te kalıyor. Hayırcıların oyu % 39.2
İlk kamuoyu araştırmalarına göre % 6 civarında kararsız ve bir o kadar da boykotçu var..
AK Parti tabanında referanduma hayır diyecekler de var, CHP, MHP, BDP tabanından evet diyecekler de.
Bana kalırsa ötekilerden “Evet” diyeceklerin sayısı, AK Parti’den “Hayır” diyeceklerden daha fazla..
Demek ki, sonucu, “hain”ler belirleyecek.. CHP, MHP, BDP koalisyonunun hainleri ile AK Parti’nin hainleri arasında geçecek referandum.
Bir de kararsızlar ve boykotçular, kilit bir rol oynayacaklar.
Şimdi önemli olan bu % 15’lik kitleyi kimin kendi yanına çekeceği..
Burada en çok MHP ve BDP’liler içinden fire olacak. CHP’lilerin zaten aklı karışık, ama onların korkuları umutlarına baskın çıktığı için, ağızları kan çanağına dönse de, “kızılcık şerbeti içtim” deyip yollarına devam edecekler..
CHP-MHP-BDP koalisyonu, her 3 partinin de aleyhine olacak.. Bu manzara “Kürt Ergenekonu ile Türk Ergenekonu ortak platformu” damgasını yedi bir kere.. Üstlerine militarizmin gölgesi düştü. HSYK ve YARSAV gölgesi düştü. Bir daha iflah olmazlar.
Bu süreç bana kalırsa sadece referanduma yansımayacak, milletvekili seçimlerine de yansıyacak.
AK Parti’den gidenler SP’ye, MHP’den gidenler BBP’ye gidecek. Bana kalırsa önümüzdeki seçimlerin en büyük sürprizini bu iki parti yapacak.. Bakarsınız SP ve BBP seçim ittifakı da yaparlar.. Son yerel seçimlerde il genel meclisinde bu iki partinin oy toplamı yüzde 7.4’tü. Numan Kurtulmuş yönetiminde SP’de hızlı bir toparlanma yaşanıyor.. Bana kalırsa SP de, BBP de doğru bir yerde duruyorlar.. Bir seçim ittifakı ile, küçük bir hamle sonucu barajı aşarlar.. Seçim sonucunda bugün Meclis’te grubu bulunan bütün partiler oy kaybetse bile, sonuçta SP-BBP birlikteliğinin parlamentodaki grubu, “halden anlayan”, toplumun inanç ve geleneklerine, kültürüne gönülden bağlı bir muhalefetin ortaya çıkması ile ciddi anlamda siyaset bir derinlik ve zenginlik kazanmış olacaktır.
Bu referandum, eğer % 60’la kabul edilirse, bu aynı zamanda muhalefet partileri için de ciddi anlamda bir kayıp olacaktır.
Bu % 40’ı 3 partiye nasıl taksim edeceksiniz?. CHP son seçimde il genel meclisinde % 23.1 oy aldı. MHP’nin oyu, 16.1’di. DTP % 7. Aslında bir de % 3 civarında DSP var.. DP’nin 3.7’si, Ergenekoncu solu da say, % 5 daha ekle buna. % 58 ediyor. Şimdi bu hesaptan 18’i düşün bakalım, kimden düşeceksiniz..
Referandumda CHP’lilerin hayır oyu % 20’de kalır, % 3.1 fire verir.. MHP % 3.1 fire verir ve geriye % 12 kalır.. DTP % 2 fire verir, % 5’e geriler. DSP % 50 fire verir, % 1,5’a geriler. DP 3.7’den 3’e... Ergenekoncu partilerden fazla bir fire olmaz..
AK Parti’den % 4 fire olursa, BBP’den ve SP’den % 1’er fire ile toplam % 6 fire.. Karşı cephenin firesi % 12 dolayında olur.. % 6 Anayasa reformundan yana pozitif fark. Tarafsızları da hesaba kattığınızda % 60’a ulaşmak zor bir hadise değil.. Bu % 6 oy farkının % 3’ü AK Parti’ye, % 2’si SP’ye, % 1’i de BBP’ye gidebilir diye düşünüyorum.. Zaten SP ve BBP’nin oyları % 7.4, artı % 3 daha bu ittifakın barajı aşmasına yetiyor.. Tabii bunun için ciddi bir çaba göstermek gerekiyor. İyi bir program ve iyi adaylar şart..
Eğer referandumda kabul oyları, hayırdan fazla çıkarsa, bu aynı zamanda CHP-MHP ve BDP için de bir referandum anlamı taşıyacaktır..
Özellikle CHP ve MHP’de genel başkanlık tartışmaları başlayabilir.. Sanırım Baykal da hesaplarını buna göre yapıyor..
Bu önümüzdeki 60 günlük süreç, toplumun bazı gerçeklerin farkına varması açısından, kim kimdir, kim nerede duruyor, bunu görmek açısından referandum sonuçları kadar büyük önem taşıyor..
Bu konuda dernek, vakıf, sendika, odalar, barolar, platformlar, siyasi partiler, media, hemen her kesime büyük görevler düşüyor.. Kapalı salon toplantıları, açık hava toplantıları, basın açıklamaları ile sürecin çok iyi değerlendirilmesi gerekiyor..
Bu iş, kısır siyasi tartışmalara alet edilmemeli.. Eğer iyi bir performans gösterilirse bu oran 60/40 oranından daha iyi bir oran olabilir.
İktidar da, muhalefet de bu işe asılacak, bana kalırsa bu süreçten Türkiye kazançlı çıkacak.
Bu konu artık iktidar-muhalefet tartışmasının çok ötesinde bir şey..
Zaten muhalefetin, CHP, MHP, BDP koalisyonunun tavrı, Meclis müzakereleri sırasında ortaya çıkmıştı. CHP-BDP işbirliği ise konunun Anayasa Mahkemesi’ne götürülmesi aşamasında netlik kazandı..
Her iki tarafın da referandum sonuçlarından umutlu olmaya hakları var.. Burada kim yanlış yapacak, kim halkın nabzını daha iyi tutacak ona bakmak gerek..
CHP, MHP, BDP ne kadar çok konuşur, meydanlarda görünürse “Evet”çiler için o kadar iyi.. Hele de keşke 3’ü bir yerde birlikte halkın önüne çıksalar.. Bu üçlüyü birlikte ekrana çağırmak gerek..
Bu işin sahipliğini tek başına AK Parti’nin değil ama, STK’ların, sivillerin yapması önemli..
Anketler her hafta yenilenecek. Ama süreci etkileyecek bir diğer önemli gelişme ise PKK’nın sokak eylemleri ya da Ergenekon’un nokta vuruşları.. Görünen o ki, her şey “Evet”çilerin işine yarayacak.. Erdoğan yine çok şanslı bir noktada..
Sonucu görmek için Ağustosun sonunu bekleyeceğiz. Ama önce hele bu YAŞ’ı bir atlatalım.. AYM engelinden sonra şimdi sıra YAŞ’ta. Ardından 12 Eylül’ü bekleyeceğiz..
Selam ve dua ile..

VAKİT