Recai Tetik İşkence Davasının 1 Numarası

İşkence soruşturmasında 1 numaralı şüpheli olarak Tetik’in ifadeye çağrılacağı öğrenildi.

12 Eylül dönemi işkenceleriyle ilgili soruşturma yürüten Ankara Başsavcılığı 35 mağdurun ifadesini aldı. Herkes Cezaevi Müdürü Albay Recai Tetik’i suçladı. İşkence soruşturmasında 1 numaralı şüpheli olarak Tetik’in ifadeye çağrılacağı öğrenildi.

12 EYLÜL askeri darbesini yapan komuta kademesine dava açarak yargı önüne çıkaran Ankara Başsavcılığı işkence suçlarıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında Mamak Askeri Cezaevi’nde işkence gören dönemin mağdurlarının ifadesine başvurdu. Soruşturma kapsamında 35 kişinin talimatla ifadesini alan savcılığın önümüzdeki günlerde 55 kişiyi daha dinlenmesi bekleniyor.

35 mağdur kendilerine akıl almaz işkenceler yaptığını iddia ettikleri Mamak Askeri Cezaevi Müdürü Albay Raci Tetik’ten şikayetçi oldu. 12 Eylül darbesinden bir ay önce cezaevi komutanlığına getirilen ve 32 yıldır bulunamayan Tetik’in soruşturma kapsamında ‘bir numaralı’ şüpheli sıfatıyla ifadesinin alınacağı öğrenildi. İşkence soruşturmalarında sistematik olarak emir komuta içerisinde işkence yapan kişilerin tespit edilmesi de bekleniyor.

59 ilde işkence davası açılacak

12 Eylül darbesinin mimarları Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılamaları yapılırken, mahkeme, verdiği ara kararında 12 Eylül işkencelerinin sistematik olarak uygulandığına vurgu yaparak Evren ve Şahinkaya hakkında Savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu. Karar üzerine harekete geçen Ankara Başsavcılığı ise iki isim hakkında sistematik işkenceden soruşturma başlatmıştı. Mahkemenin bu kararıyla 59 ilde yürütülen işkence soruşturmalarında da sistematik olarak işkence emri verdiği gerekçesiyle Evren hakkında iddianame hazırlanacak.

İŞKENCE YAPTIĞINI İTİRAF ETMİŞTİ

ALBAY Raci Tetik, 1988 yılında Milliyet Gazetesi’ne verdiği röportajda “Ben bir işkenceciyim, beni pohpohlayarak kullandılar” demişti. Tetik kendisini “Benden önce bir yıl içerisinde 6 komutan değişmiş. Geldiğimde görev yapılmıyordu. (...) Benden öncekiler iyi davrandıkları için başarılı olamamışlar. Mecburdum, astlarıma inisiyatif vermeye. Verince anormal işler olmadı değil, oldu. Ama bu, bir savaştır. Savaşta her zaman iyi şeyler olmaz. Lafla hizaya gelmiyorlardı. Saklamıyorum, oldu (işkenceleri kast ediyor). Peki onlar devletin talimatına niye direniyorlar?” diye savunmuştu.

Mustafa Türk / Star Gazetesi 

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu