Raportör, 4+4+4’ün İptaline Karşı Çıktı

Anayasa Mahkemesi, 4+4+4’ün iptali istemiyle CHP’nin açtığı davayı yarın karara bağlayacak. Raportör, iptal istemine karşı.

Haber: Adnan Keskin

CHP’nin 4+4+4 olarak bilinen yeni eğitim sistemine ilişkin yasanın iptali istemiyle açtığı davada, Anayasa Mahkemesi Raportörü’nün, iptal isteminin reddi yönünde görüş bildirdiği ortaya çıktı.

Anayasa Mahkemesi, ilk olarak bu hafta uygulanmaya başlanan 6287 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un bazı maddelerinin iptali istemiyle CHP’nin açtığı davayı, yarınki toplantı için gündemine almıştı. Mahkemenin gün içinde yetiştirememesi durumunda, izleyen gün davayı karara bağlaması bekleniyor.

Eğitim krizine neden olabilir

Edinilen bilgiye göre, davayı incelemekle görevli Anayasa Mahkemesi raportörü, CHP’nin anayasaya aykırılık iddialarını ağırlıklı olarak paylaşmadı. Raportörün tartışılan yasanın önemli düzenlemeleri başta olmak üzere esasına etkili olacak hiçbir iptal isteminde bulunmadığı kaydedildi.

Bu arada Anayasa Mahkemesi daha önce CHP’nin yasayla ilgili yürütmenin durdurulması istemini de reddetmiş ve yasanın ancak ‘son oylamanın öngörülen çoğunlukla yapılmaması” halinde şekil bakımından iptal edilebileceğine dikkat çekmişti.

Mahkemenin bu ilk ret kararı, raportör raporuyla birlikte değerlendirildiğinde, yasanın temel omurgası sayılan maddelerinin iptal edilme olasılığını zayıflatıyor.

Ancak Anayasa Mahkemesi’nin işleyişine göre öncelikle raportör görüşünün mahkeme heyetini bağlayıcı niteliği bulunmuyor. Yani mahkeme, raportör görüşünün aksine de karar verebiliyor. Anayasa Mahkemesi’nin vereceği muhtemel bir iptal kararının ise, eğitim-öğretim dönemi başladığı için ciddi bir krize neden olabileceği belirtiliyor.

CHP, bunları istiyor

CHP’nin, Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvuruda 4+4+4 yasasında iptalini istediği kimi düzenleme ve maddeler şöyle:

-İlkokula başlama yaşını çocuğun beş yaşını bitirdiği yaşın eylül ayında başlatanı ve 66 aylıkların zorunlu olarak okula gönderilmesinin dayanağı olan düzenleme,

-Zorunlu eğitimi 4+4+4 olarak kademeli hale getiren madde,

-Ortaokulların, ilkokullarla veya liselerle birlikte de kurulabileceğine ilişkin madde,

-İmam hatip ortaokullarının kurulmasına, ortaokul ve liselerde, Kuran-ı Kerim ve Hz. Muhammed’in hayatının seçmeli ders olarak okutulması ve kanunda “Hz. Peygamberimiz” ifadesinin geçmesine ilişkin hükümleri.

TARAF

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu