Yapılan bir araştırmaya göre, ramazan ayında tutulan uzun süreli oruç Müslüman gençlerin okul performansı üzerinde orta vadeli olumlu bir etkiye sahip. Bu olumlu etkinin öğrencilerin büyük çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu okullarda daha güçlü hissediliyor.
Konstanz ve Bern Üniversitelerinin katılımıyla düzenlenen araştırmada sekizinci sınıf öğrencilerinin uluslararası okul performans testi TIMSS’de ve Avrupa PISA testindeki birkaç yıllık verilerini değerlendirdi. Özellikle Ramazan’ın sosyal yönlerinin genç inananların okul performansına olumlu bir yansıması olduğunu tespit eden araştırma Journal of Economic Behaviour and Organization dergisinde yayımlandı.
Araştırmada ramazan orucunun sekizinci sınıf öğrencilerinin eğitim performansları üzerinde bir etkisinin olup olmadığı ve bu etkinin orucun süresi ile ilgili olup olmadığını araştırıldı. Sonuç olarak, fiziksel bakımdan zorlayıcı olan orucun öğrencilerin konsantre olma becerileri üzerinde olumsuz etkileri olsa da, Müslüman ülkelerdeki okul çocuklarının uzun saatler oruç tuttukları yoğun bir ramazan deneyimi sonrası uluslararası okul performans testi TIMSS’de (Trends in International Mathematics and Science Study) daha iyi sonuçlar elde ettikleri tespit edildi.
Köln Üniversitesi ekonomi tarihi profesörü Erik Hornung, “Yoğun bir ramazan deneyimi geçiren öğrenciler, ertesi yıl ortalama olarak daha iyi bir okul performansı sergilediler” dedi.
Çevrenin Etkisi
Ramazan orucunun daha iyi bir okul performansı üzerindeki etkisinin Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu ülkeler için TIMSS verileri kullanılarak tespit edildiği belirtilirken, ağırlıklı olarak gayrimüslim nüfusa sahip ülkelerde söz konusu performans etkisinin görülmediği kaydedildi. Buna bağlı olarak bu olumlu etkinin gencin yakın temasta olduğu çevredeki gençlerin çoğunluğunun da oruç tutmasıyla bağlantılı olduğu ifade edildi.
Araştırmacılara göre bu sonuç, sekiz Avrupa ülkesinden alınan PISA verileriyle de doğrulanıyor: Oruç sürelerinin daha uzun olduğu yıllarda, Müslüman gençler derslerdeki eksiklerini telafi ederek daha kısa süreli oruç tutulduğu yıllara göre diğer okul çocuklarıyla aralarındaki farkı daha çok kapattılar. Bu etki, Müslüman öğrenci oranının yüksek olduğu okullarda, bu oranın düşük olduğu okullara göre daha fazla görüldü.
Kimlik Oluşumunu Teşvik Ediyor
Daha uzun süreli orucun aynı zamanda toplu ibadetler gibi dinî faaliyetlere daha yoğun katılımı da beraberinde getirdiğini belirten araştırmacılar gençlerin okul performansındaki olumlu çıkışın da orucun bu gibi sosyal yönlerinden kaynaklandığını tahmin ediyor. Konstanz Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nden Profesör Guido Schwerdt, “Araştırmamız, dinî pratikleri yerine getirmenin öğrencilerin ortak bir kimlik oluşumunu teşvik ettiğini ve eğitim başarısı için gerekli olan sosyal sermayeyi artırdığını gösteriyor.” dedi.
Hornung ise, “Bunu, performans üzerinde olumlu bir etkiye sahip olan ramazanın aynı zamanda kimlik oluşturucu etkisinin bir başka göstergesi olarak yorumluyoruz” değerlendirmesini yaptı.