Uluslararası Rabia Platformu ve platforma destek veren sivil toplum kuruluşlarına üye "Rabia kuşağı gençleri", 35. Vodafone İstanbul Maratonu'nda Suriye ve Mısır için koştu.
Organizasyon kapsamında gerçekleştirilen halk yürüyüşüne, üzerinde "Rabia işareti" bulunan tişört giyerek katılan gençler, Altunizade Köprüsü altında biraraya geldi. "Rabia işareti" bulunan dev bir pankart açan gruptakiler, Mısır ve Suriye'de yaşananlara dikkati çekmek amacıyla Mısır, Suriye ve Türkiye bayrakları ile çeşitli flamalar ve Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin maskelerini taşıdı.
Buradan köprüye doğru koşan gruptakiler, "Ne Mübarek ne Sisi, yaşasın demokrasi", "Defol Sisi, seninleyiz Mursi" ve "İstanbul'dan Mısır'a direnişe bin selam" sloganları attı, zaman zaman tekbir getirdi. Gruptakiler, Boğaziçi Köprüsü üzerinde bir süre durarak Arapça slogan attı ve "Rabia işareti" yaptı.
Yürüyüşe katılan Mısır'daki darbeyle feshedilen parlamento üyesi Adil Raşit de ülkesindeki halka, sabırlı olmaları çağrısında bulundu. Özgürlüğün mutlaka geleceğini dile getiren Raşit, "Biz, hürriyetin ve özgürlüğün adını kanlarımızla suladık" dedi.
Türkiye halkı, 'Rabia' sembolünü çıkaran halk
"Türkiye halkı, 'Rabia' sembolünü çıkaran halk. Türkiye halkından çok memnunuz ve onlara müteşekkiriz" diyen Raşit, ancak daha fazlasını istediklerini anlattı.
Raşit, şöyle devam etti:
"Osmanlı Devleti döneminde yaptıklarınızı şimdi de yapmanızı istiyoruz. Son sözüm alemdeki özgürlük halklarına olacak: Mısır halkını öldürülmeye terk mi edeceksiniz? Bırakacak mısınız onları?
Sisi ve arkadaşlarının güneşinin batma zamanı geldi. Hazırlanın sonsuza kadar gideceksiniz. Bizi öldürmekten vazgeçin. Yaptığınız katliam yeterli değil mi? Ebu Cehil'den daha fazlasını yaptınız. Kadınlarımızı hapse attınız, çocuklarımızı öldürüyorsunuz. Mısır halkı direnişte ve meşruiyetimizi, özgürlüğümüzü alana kadar vazgeçmeyecek. Mursi, bizim resmi ve meşru cumhurbaşkanımız, onu bekliyoruz. Başka bir cumhurbaşkanımız yok, darbecilerin hiçbir meşruiyeti yok. Mısır'ın özgürlük kültürünü alma zamanı geldi. Darbeciler sonsuza kadar böyle kalamayacak."
Mısırlı sporcular için Rabia işareti yaptılar
"Rabia kuşağı gençleri" adına konuşan Muhammet Niyazidağ ise gençlik örgütleri ve hareketleri olarak Mısır'da esaret altına alınmaya çalışılan meşruiyetin, adaletin, İslam'ın sesinin kısılamayacağını haykırmak için maratonda yer aldıklarını söyledi.
Bütün herkesi "Rabia işaretiyle" selamladıklarını dile getiren Niyazidağ, "Etkinliğe katılmamızın bir sebebi de Mısırlı sporcular. Spor müsabakalarında Rabia işareti yaptığı için onların lisansları iptal ediliyor, spor müsabaklarından men ediliyorlar. Bunları protesto etmek için de dünyanın en büyük katılımlı spor etkinliklerinden birisi olan İstanbul Maratonu'nu seçtik" diye konuştu.
Üniversite öğrencileri bu darbeyi kabul etmiyor
El Ezher Üniversitesi Öğrenci Birliği Başkanı Abdullah El Mehdi de Rabia Meydanı'nın artık sadece bir meydan olarak kalmadığını ve özgürlüğün sembolü olduğunu söyledi.
Üniversitelerden öğrencilerin gözaltına alınarak tutuklandığını belirten Mehdi, bu baskıları hiçbir zaman kabul etmediklerini ifade etti.
Mehdi, Mursi görevine dönünceye kadar mücadelelerinden vazgeçmeyeceklerini kaydederek, şunları söyledi:
"El Ezher Üniversitesi'nin öğrencileri meşruiyeti savunuyorlar ve meşruiyetin yanında duracaklar. 1919 devriminden sonra öğrencinin rolü biliniyor, bu rolü devam ettiriyoruz. Devrim dönene kadar meydanlarda direnmeye devam edeceğiz. Türkiye halkına yanımızda durduğu için çok teşekkür ediyoruz."
Yürüyüşe üzerinde "Rabia" işareti bulunan tişörtüyle katılan Fatmanur Şirin de soğuk hava koşulları ve okulların açılması nedeniyle son zamanlarda Mısır ve Suriye halkına destek için fazla toplanılamadığını söyledi.
Maratonun, bu amaç için bir vesile olduğunu aktaran Şirin, her fırsatta Mısır'daki darbenin protesto edildiği etkinliklerde yer almaya çalıştığını sözlerine ekledi.
Konuşmalardan sonra, "Rabia kuşağı gençleri" Boğaziçi Köprüsü'nün sonuna kadar sloganlar atarak, Rabia işareti yaparak koştu.
AA