Rusya, Suriye'de her geçen gün yeni bir adım atıyor. Rusya şimdi de, yürüttüğü hava saldırılarına kara desteği sağlamak üzere harekete geçti. Rusya'nın Suriye yönetimi ile PYD arasında arabuluculuk yaptığı ve üçlünün doğuda koordineli saldırılar yapma konusunda anlaştığı öne sürüldü.
Edinilen bilgiye göre Rusya, hava destekli kara saldırıları konusunda PYD'nin desteğini aldı. Rusya'nın arabuluculuğuyla Şam'a giden ve Esed güçleriyle biraraya gelen PYD heyeti, hava saldırıları yürüten Rusya'ya verilecek kara desteği için detayları görüştü. Görüşmelerin ana konusu ise PYD'nin doğudaki saldırılara katılması ile ilgili oldu. İşbirliğinin Suriye-Irak sınırını, özellikle de Şedadi ile Hul'u kapsayacağı belirtiliyor. PYD yetkililerin Şam haricinde Lazkiye'ye de giderek Rus uzmanlarla işbirliğinin boyutunu konuştukları da iddialar arasında.
KAMIŞLI'DA İRTİBAT BÜROSU
Rusya, saldırıların başarı şansını artırmak üzere Şam yönetimi ve PYD'nin de yeralacağı üçlü bir operasyon odası kuracak. Hava destekli kara saldırılarının koordine edildiği görüşmelerde, saldırıların eşgüdümlü yürütülmesi için Kamışlı'da bir irtibat bürosu kurulması kararlaştırıldı. İrtibat bürosunda rejimin 7 subayı görev alacak. Bu arada Rusya arabuluculuğu sonucu PYD'nin, özellikle Haseke'de, IŞİD püskürtüldükten sonra konuşlandığı bazı noktalardan çekildiği ve rejim güçlerinin ikmaline olanak sağladığı konuşuluyor. Halep'in Şeyh Maksud Mahallesi'nde PYD'nin 'muhalifleri' çıkarması ile birlikte rejim kontrolündeki mahallelere geçişlerin açılmasının da bu görüşmelerin meyvesi olduğu kaydediliyor.
ÖZERKLİK SÖZÜ MOSKOVA'DAN
Esed'i yeniden canlandırmak isteyen Rusya'nın hava saldırılarının etkisini artırmak için PYD'yi ortak saldırılara çekme çabası, işbirliği görüşmelerinde hangi alışverişlerin yapıldığı sorusunu da gündeme getirdi. PYD'nin Esed ve Rusya adına cepheye inişi şimdiden “PYD lideri Salih Müslim, özerklik sözünü Moskova'dan aldı" yorumlarına neden oldu.
Kuzey'e güney görevi
Rusya'nın Suriye'deki saldırıları sonrası sınırda yaşanan hareketliliğin ardından Türkiye Silahlı Kuvvetleri'nce güneye 'Awacs' olarak da bilinen Havada Erken Kontrol ve İhbar (HİK) uçağı gönderildi. Türkiye'nin elinde aktif olarak henüz bir adet bulunan HİK uçağı, 2014 yılında TSK envanterine girmiş ve uçağa 'Kuzey' adı verilmişti.
ABD'DEN DİYARBAKIR'A HELİKOPTER FİLOSU
Öte yandan ABD de Rusya'nın hamlelerine karşı harekete geçti. Rusya'nın son hamlelerinin ardından ABD'nin koalisyon koordinatörü John Allen'in bölgedeki görüşme trafiğini arttırdığı öne sürüldü. ABD, arama-kurtarmada uzman bir helikopter birliğini de Diyarbakır'daki askeri hava üssüne gönderdi.
NATO: Çevik güç yolda
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın Türkiye hava sahasını ihlali konusunda, “Türkiye'yi tüm tehditlere karşı korumaya hazırız" dedi. Brüksel'deki NATO üyesi ülkelerin Savunma Bakanları Toplantısı sırasında konuşan Stoltenberg, Rusya'nın Suriye'deki hava operasyonları ve füze saldırılarının endişe kaynağı olduğunu belirterek, NATO'nun, güney sınırından gelebilecek tehditlere karşı müttefikini korumak için Türkiye'ye asker göndermeye hazır olduğunu söyledi. Stoltenberg, “Türkiye güçlü ve kapasiteli bir ülke. İhtiyaç olursa (Türkiye'yi korumak için) Acil Eylem Gücümüzü sevk edebiliriz" dedi. Rusya'nın Ukrayna'daki isyancılara destek için askeri müdahalesinin ardından NATO'nun aldığı önlemler kapsamında 13 bin kişilik bir çevik güç oluşturulacağını hatırlatan Stoltenberg, bu askerlerin gerekirse hem doğuya hem de güneye kaydırılabileceğini belirtti.
RUSYA: Türkiye'yi koruyoruz!
Rusya'nın sınır ihlali diplomatik kriz yaratırken Rusya'dan ilginç bir savunma geldi. Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, “Rusya Türkiye ile ilişkilerini iyi tutmak istiyor. Suriye'deki hava saldırıları Türkiye sınırını da korumak içindir" dedi. Peskov, “Suriye'nin korunmasına destek olmak için yaptığımız eylemler, Türkiye'nin sınırlarını da kapsayan bölgede güvenlik ve istikrarın sağlanmasına katkıda bulunuyor. Bu eylemlerin içinde Suriye'deki hava operasyonlarımız da var" yorumu yaptı.
Hama'da zafer sesleri
Ceyşu'n Nasr Basın Müdürü Raşid: “Esed güçlerinin Rus uçakları desteğiyle Hama'nın kuzey kırsalında başlattığı kara operasyonunda Ceyşu'n Nasr, rejime ait 16 tank, 4 zırhlı personel taşıyıcı araç ve 3 topu imha etti"
Suriye'de Rus uçaklarının desteğiyle Hama'nın kuzeyinde karadan operasyon başlatan rejim güçleri hezimete uğruyor. Ceyşu'n Nasr (Zafer Ordusu), son iki günde Esed rejimine ait 16 tank, 4 zırhlı personel taşıyıcı araç ve 3 topu imha etti. Rejim güçlerinin büyük kayıplar verdiğini anlatan Ceyşu'n Nasr (Zafer Ordusu) Basın Müdürü Muhammed Raşid, Morik cephesinde Şam yönetimine ait 3 tankı ele geçirdiklerini belirtti. Raşid, “Morik ve Savami Mağyir'de Esed güçlerine büyük zayiat verdirdik. Saldırılarımızda çok sayıda rejim askeri öldü ve yaralandı" dedi.
RUSYA MİSKET BOMBASI ATTI
Hama'daki yerel kaynaklar da Esed güçlerinin Latamne, Kafr Zeyta ve Kafr Nabude'ye başlattığı operasyonda hezimete uğradığını ve çok kayıp verdiğini ifade ediyor. Rus uçaklarının Hama kırsalında muhaliflerin cephe hatlarına ve sivil yerleşim yerlerine 'misket bombalarıyla' saldırdığını aktaran kaynaklar, Rusların Esed güçlerine havadan verdiği desteğin işe yaramadığını belirtiyor. Hama ve İdlib'de IŞİD'in olmadığını ve Rus uçaklarının direniş birliklerini bombaladığını vurgulayan kaynaklar, Suriye halkının Rusya'ya öfkesinin arttığına vurgu yapıyor. Öte yandan, Suriye Yerel Koordinasyon Komitesi (LCC) de muhaliflerin, Hama'nın kuzeyindeki Morik beldesinin doğusundaki Tel Savan bölgesinin kontrolünü ele geçirdiğini ve bölgede muhaliflerle Esed güçleri arasında şiddetli çatışmaların yaşandığını belirtti.
ABD'li yetkililer, Rusya'nın Suriye'deki hedefleri vurmak için Hazar Denizi'ndeki bir savaş gemisinden gönderdiği 26 seyir füzesinden dördünün İran'a düştüğünü söyledi. Gelişmeyi ilk duyuran yayın organı olan CNN International, söz konusu haberi ABD'li iki yetkiliye dayandırdı. Yetkililerden biri olayda can kaybı yaşanmış olabileceğini aktardı. Füzelerin İran'a düştüğüne dair haberler, ABD'li yetkililerden bilgi alan Reuters ve AFP tarafından doğrulandı. Füzelerin İran'da tam olarak nereye düştüğü bilinmiyor. Rusya ise iddiayı yalanladı. Öte yandan ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Rusya'nın Hazar Denizi'nden uyarı yapmadan Suriye'ye fırlattığı füzelerden birinin ABD'nin insansız hava aracının birkaç kilometre yakınından geçtiğini söyledi.
Burası Esed için çok önemli
Rusya'nın hava saldırıları 1 Ekim'den bu yana Humus ve Hama'nın kuzeyinde yoğunlaştı. Suriye'nin batısına sıkışan Esed rejimi, kuzeyde Halep'in merkeziyle kuzeybatı kıyılarındaki Lazkiye'den ülkenin güneybatısında Şam'a uzanan hattı kontrol ediyor. Lazkiye'nin yanındaki İdlib'e hakim muhalif Fetih Ordusu, güneye doğru bu vilayet üzerine baskı yapıyor. Esed'in memleketi Lazkiye için Hama-Humus hattı çok önemli.
Yeni Şafak