EYÜP TOGAN / HAKSÖZ-HABER
İngiliz Parlamentosunda, "Kurdish Progress" adlı Kürt derneğinin düzenlediği foruma davet edilen PYD lideri Salih Müslim, Suriye'de mücadeleleri için siyasal destek ve modern silahlar istedi. Salih Müslim Kobani direnişinden sonra Rojani davası için zafere yaklaştıklarını iddia ederken. toplantının diğer katılımcısı Bill Clinton, Obama dönemi Amerikan Güvenlik danışmanlarından David P. Phillips, Obama'ya açık çağrıda bulunarak Salih Müslüm'e bir an önce Amerikan vizesi verilerek, daha aktif şekilde desteklenmesi çağrısında bulundu. İngiltere hükümeti, uzun bir aradan sonra vize vermeyi kabul edince, Salih Müslim Kuzey Londra'da düzenlenen Nevruz gösterilerine katıldı ve hemen ardından hem Kürt hem de hem de İngiliz siyasetçilerden destek arayışına girdi.
Salih Müslim, İngiliz Parlamentosunun toplantı salonunda Çarşamba günü (25 Mart 2015) Kobani direnişine destek veren kalabalık bir topluluk önünde konuştu. IŞİD’in stratejisinin olmadığından bahseden Salih, "IŞİD bölgesel güçlerin maşasıdır." dedi. Rojava davasında kadınlara verdikleri haklar ve pozitif ayrımcılıkla diğer örgütlere asla benzemediklerini müteaddit kereler vurgulayan Salih Müslim, "21. yüzyıl insanlık yüzyılıdır." şeklinde konuştu. Salih Müslim’in, Suriye'de Esed rejimi tarafından öldürülen ve yaralanan yüz binlerce insanın acısına ilişkin açık bir kınama ve hatta eleştiride dahi bulunmaması dikkat çekti. Salih Müslim, Amerika'daki sponsoru izlenimi veren, forum katılanlarından Philip Davis'ten gelen uyarı üzerine fısıltı tonunda Esed rejiminin gitmesini istediklerini söylemekle yetindi.
Kobani'de nihai bir zaferin henüz kazanılmadığını belirten Müslim, otuz kilometre dışarda ve özellikle güney kesimde çatışmaların sürdüğünü anlattı. Serekaniye (Rasul Ayn) ve Haseke'de da saldırı altında olduklarını sözlerine ekledi.
“Daha Fazla Hava Saldırısı İstiyoruz!”
PYD lideri uluslararası koalisyonun hava saldırılarının kendilerinin işine yaradığını, ancak yeterli olmadığını söyledi. Bu saldırıların artmasının kendilerinin arazide işlerini kolaylaştıracağını ima eden Salih Müslim, şu talepte bulundu: “Daha fazla destek istiyoruz!”
Salih Müslim, savaş şartlarına ilişkin detaylı bir tablo vererek, “Zor şartlarda savaşıyoruz, modern silahlarımız yok, bize kimse silah vermiyor.” diye de yakındı. Koalisyon tarafından desteklenen Özgür Suriye Ordusu içindeki bazı hücrelerin kendileriyle savunma hattı oluşturduğuna kısaca değinen Salih, Charlie Hebdo olayını da gündeme getirerek, Avrupa ile aynı değer yargılarını paylaştıklarını sözlerine ekledi. Kanada'nın IŞİD’e karşı hava saldırılarını yoğunlaştırma kararından memnunluk duyduklarını ifade eden Salih Müslim, İngiliz Parlamentosunda, Kobani'nin bir model olduğunu ve benzer direniş hikâyelerinin başka yerlerde de yazılacağını söylerken, Suriye'de diğer beldelerde de destek aldıkları sürece savaştan kaçınmayacaklarını vurguladı.
David L. Philips ise Kürtlerin tarihte dördüncü devleti kurmaya hazırlanmaları gerektiğini söyledi. Konuşmasında, zaman zaman Salih Müslim'e, Esed rejimi ile uzlaşır görünmemesi gerektiğine ilişkin mesajlar vermeye çalışan Philips, Amerikan yönetimindeki bazı ensesi kalınların bölgedeki Kürt gerçeğini anlamadıklarını sözlerine eklerken AK Parti'ye de çattı. "Gezi direnişini kırmaya çalışan ve Fethullah hareketine savaş açan aynı AKP'dir!" dedi. Erdoğan'a Amerika ziyareti esnasında bizzat IŞİD'e neden destek verdiklerini sorduğunu söyledi. Philips, Erdoğan'ın kendilerine bir araştırma komitesi kurarak, IŞİD'e varsa destekleri belgelemelerini istediğini anlatan Philips, araştırmaları sonucunda, AKP ile IŞİD arasında Türkiye'nin yardımlarına rastladıklarını ileri sürdü.
Philips sözlerine söyle devam etti: “Türkiye zamanında sadık müttefikimiz olabilir. Dün dündü, bugün bugün. NATO üyesi bir ülke olarak sadece savunma ortağımız değil. NATO demek, ortak değerler demektir. Eğer Türkiye bu değerleri bizimle artık paylaşmıyorsa, bizden olamaz.”
David L. Philips Şubat ayında yayınlanan “Kürt Baharı-Ortadoğu’nun Yeni Haritası” adlı kitabında, Irak'taki parçalanmanın artarak devam edeceğini ve Amerika'nın IŞİD ve “İslami radikalizm” karşısında Kürtler ile yakın stratejik ve savunma ilişkileri kurmasının hummalı hamilerinden. Philips, Kürtlerin önünü açacak bu tür bir desteğin müstemlekecilik sonrasına ilişkin Amerika'nın dağılan imajının düzelmesine de yardımcı olacağı görüşünü taşıyor.