Putin'e Kırım İçin Asker Yetkisi

Rusya Parlamentosu'nun üst kanadı Federasyon Konseyi, Rus ordusunun Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti sınırlarında görev yapmasına onay verdi.

Rusya Parlamentosu'nun üst kanadı Federasyon Konseyi, Rus ordusunun Ukrayna sınırlarında görev yapmasına onay verdi.

Moskova'da olağanüstü oturumla toplanan Federasyon Konseyi, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, "Rusya vatandaşlarının ve soydaşlarının can güvenliği ve uluslararası anlaşmalar gereği Ukrayna (Kırım Özerk Cumhuriyeti) topraklarında bulunan Rus askeri varlığına yönelik tehditler nedeniyle, Rusya silahlı kuvvetlerinin, Ukrayna'daki sosyo-politik durum normale dönene kadar bu ülke topraklarında kullanılması" teklifini değerlendirdi.

Federasyon Konseyi, "ordunun Ukrayna'da durum normale dönene kadar" Kırım sınırlarında görev yapmasına oy birliğiyle izin verdi.

Putin bugün, orduyu Ukrayna ve Kırım sınırlarında kullanmak için parlamentonun üst kanadı Federasyon Konseyi'nden yetki istemişti. 

Kremlin Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, Putin'in, Federasyon Konseyine gönderdiği yazıda, "Rusya Anayasası'nın 102. maddesi çerçevesinde Rusya silahlı kuvvetlerinin, Ukrayna'daki sosyo-politik durum normale dönene kadar bu ülke topraklarında kullanılmasını teklif ediyorum" ifadelerinin yer aldığı belirtilmişti.

Öte yandan Rusya Parlamentosu'nun alt ve üst kanatları gün içerisinde, "Ukrayna'da istikrarın sağlanması adına gereken önlemlerin alınmasını" istemişti. 

Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko, Putin’e yaptıkları yazılı çağrıda, "Kırım’da yaşayan Rus vatandaşlarının ve Rus askeri varlığının güvenliğinin sağlanması için önlem alınması tavsiyesinde bulunduk" bilgisini paylaşmıştı.

Duma Başkanı Sergey Narışkin de gazetecilere yaptığı açıklamada, meciste bugün iki ortak açıklama kabul ettiklerini söylemişti. 

İlk metinde, milletvekillerinin "Ukrayna'da tırmanan siyasi gerginlikten duyduğu endişe ve sosyo-politik durumun gelişme şeklinden duyulan derin kaygı"nın belirtildiğini ifade eden Narışkin, ikinci metinde de Putin'e "Kırım'da yaşanan durumun istikrara kavuşması ve halkın şiddetten ve tehlikeden korunması için gereken tedbirlerin alınması" isteğinin yer aldığını kaydetmişti.

Davutoğlu'ndan yoğun telefon diplomasisi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AB Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın aralarında bulunduğu ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Polonya ve Kanada Dışişleri Bakanları ile telekonferans yöntemiyle görüştü.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, telekonferansa katılan bakanlar, Ukrayna ve Kırım'daki son gelişmeler ile bu konuda gerginliği azaltılması için atılabilecek adımları ele aldı.

Son iki gündür ilgili ülke dışişleri bakanlarıyla telefon görüşmeleri yapan Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun, Ukrayna'dan hemen dönüşünde düzenlenen telekonferansta Kiev'deki temasları hakkında bilgi vererek, edindiği izlenimleri paylaştığı belirildi.

Saygı gösterilsin

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Ukrayna'nın egemenliği, toprak bütünlüğü ve bağımsızlığının korunmasına saygı gösterilmesi çağrısı yaptı.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Martin Nesirky, düzenlediği basın toplantısında, Genel Sekreter Ban'ın Ukrayna ve özellikle Kırım'daki gelişmeleri yakından takip ettiğini ve durumun kötüleşmesi nedeniyle büyük endişe duyduğunu söyledi.

Ban'ın Ukrayna'nın toprak bütünlüğü, bağımsızlığı ve egemenliğine saygı gösterilmesi çağrısını yinelediğini dile getiren Nesirky, Genel Sekreterin krizin çözümü için taraflardan sükunet ve doğrudan diyalog kurmalarını istediğini kaydetti.  

Genel Sekreterin konuya ilişkin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de konuşacağını belirten Nesirky, bugün toplanan BM Güvenlik Konseyi'ne de Ukrayna'daki gelişmelere ilişkin BM Genel Sekreter Yardımcısı Jan Eliasson'un sunum yapacağını ifade etti. 

Nesirky, Ukrayna'da bulunan Ban Ki-mun'un danışmanı Robert Serry'nin bugün Kırım'a geçmek istediği ancak bunun mümkün olmadığının tespit edilmesiyle Serry'nin yarın Cenevre'ye geçerek Genel Sekreter Ban'a bizzat gelişmeleri aktaracağını söyledi.

İngiltere: Konuşlandırmaya karşıyız

İngiltere, Rusya'nın Londra Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağırarak, Rus birliklerinin Ukrayna topraklarına konuşlandırılması kararına karşı olduğunu bildirdi.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, resmi Twitter hesabından, "Rus Büyükelçisi Ukrayna ile ilgili olarak, Dışişleri Bakanlığına çağrılmıştır. Ukrayna hükümetinin rızası olmadan Rus birliklerinin Ukrayna toprağına konuşlandırılması kararına karşı çıkıyoruz. Birleşik Krallık, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyini Ukrayna ile ilgili bugün acil toplantıya çağırdı. AB Dış İlişkiler Konseyinin acil toplantısını da destekliyoruz.  Ukrayna hükümetinin, Birleşik Krallık, ABD, Rusya ve Ukrayna tarafından imzalanan 1994 Budapeşte Memorandumu doğrultusunda acil istişareler yapılması talebini destekliyoruz" diye yazdı.

Uyumlu olmalı

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton da yaptığı yazılı açıklamada, olası güç kaydırma, eylem ve güçlerin konuşlandırılmasının uluslararası hukuk ve taahhütlerle, özellikle de 1994 tarihli Budapeşte Memorandumu ile uyumlu olması gerektiğini belirtti.

Tüm taraflara, Ukrayna hukukuna ve uluslararası hukuka tam saygı çerçevesinde, gerilimi diyalog yoluyla derhal düşürme çağrısı yapan Ashton, “Ukrayna’nın birliğine, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne her zaman ve tüm taraflarca saygı gösterilmeli” dedi.

Merkel görüştü

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Kırım konusunda gerilimin artması üzerine Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk ile telefonda görüştü.

Almanya Hükümeti Sözcü Vekili Georg Streiter, Başbakan Merkel’in Ukraynalı mevkidaşı Yatsenyuk ile telefonda görüştüğünü ve son gelişmeleri değerlendirdiğini açıkladı.

Alman haber ajansı DPA’ya açıklamada bulunan Streiter, Rusya yönetiminin Kırım konusunda aldığı son kararların “kaygıyla” izlenmekte olduğunu belirtirken, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün korunması gerektiğini vurguladı. Sözcü Vekili Streiter, “Almanya hükümeti, Ukrayna’nın toprakları üzerinde egemenliğini hiç kimsenin tartışmaya açmayacağından yola çıkmaktadır” dedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de gün içerisinde yaptığı açıklamada, Rusya yönetiminin Kırım konusunda Ukrayna’nın egemenlik ve toprak bütünlüğüne zarar verecek bir hareket içinde olmaması konusunda uyarıda bulunmuştu.

Steinmeier yaptığı yazılı açıklamada, “Rusya’nın Kırım’da tüm yaptıkları, Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne, Rusya’nın Karadeniz Filosu konusunda yapılmış olan anlaşmalara tümüyle uymak zorundadır. Rusya hükümetinin bu konuda kamuoyu önünde yapmış olduğu açıklamalara bağlı kalacağından hareket ediyoruz” demişti. 

Fransa'dan yoğun telefon diplomasisi

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Ukrayna'daki krizin tırmanması üzerine ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin ile görüştü.

Hollande, Putin'e gelişmelerle ilgili endişesini dile getirdi ve Rusya'nın güç kullanımından kesinlikle kaçınmasını istedi. Hollande ayrıca Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı gösterilmesi çağrısında bulundu.

François Hollande, ABD Başkanı Barack Obama ile de görüştü.

Haber Haberleri

Mehmet Görmez’den Riyad’daki festival görüntülerine tepki: İslam'ın değerlerine saldırı
Bağdat'taki rehabilitasyon merkezinde 5 bine yakın uyuşturucu bağımlısı tedavi görüyor
Gazze'de 6 ay bombardıman altında yaşayan Salhiya: Bir ayağımız ahirette, bir ayağımız dünyadaydı
Sokak röportajı saçmalığına ne zaman son verilecek?
Özgür Özel hakkındaki "Cumhurbaşkanına hakaret" ve "iftira" soruşturmasında ''yetkisizlik'' kararı