Portekiz Cumhurbaşkanlığı’na, “Profesör” lakaplı, bağımsız aday Marcelo Rebelo de Sousa seçildi.
Portekiz İçişleri Bakanlığı’nın açılan sandıkların yüzde 96'sına göre verdiği rakamlarda oyların yüzde 52,89'unu alan Sousa, ilk turda Portekiz Cumhurbaşkanı seçildi.
1948 Lizbon doğumlu Sousa, 1974 yılından bu yana üyesi olduğu “sağ” görüşlü Sosyal Demokrat Parti'nin (PSD) kısa bir dönem (1981-1983) liderliğini de yaptı. 1989 yılından itibaren Lizbon Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde ders veren Sousa, son 15 yılda devlet televizyonu RTP ve TVI'da yaptığı siyasî analiz programları sayesinde ülkede popüler bir isim oldu.
Cumhurbaşkanlığı seçimine bağımsız aday olarak giren, seçim kampanyası süresince PSD'den veya iş adamlarından hiçbir maddî yardım kabûl etmeyen Sousa, miting yerine halk arasında sokaklarda dolaşarak yürüttüğü seçim kampanyası giderlerinin tamamını kendisi karşıladı.
Portekiz'de 1974 nisan ayında diktatörlüğün sona erdiği devrimin ardından demokrasi tarihinde şimdiye kadar 9 cumhurbaşkanlığı seçimi yapıldı. Bu sürede sırasıyla Ramalho Eanes (1976-1986), Mario Soares (1986-1996), Jorge Sampaio (1996-2006) ve Anibal Cavaco Silva (2006-2016) cumhurbaşkanı olurken, Rebelo de Sousa ülkenin 5. Cumhurbaşkanı olarak görev yapacak.
Bu arada Sousa'nın ardından en fazla oyu azınlık hükûmeti ile iktidarda olan Sosyalist Parti'nin adayı Antonio Sampaio da Novoa (yüzde 22,1) aldı. “Aşırı sol” görüşlü olan ve şu an hükûmete dışarıdan destek veren “Sol Bloğu” partisinin adayı Marisa Matias'ın yüzde 9,97 oranı ile en çok oy alan 3. aday olması ülkesinde “süpriz bir sonuç” olarak değerlendirildi.
Öte yandan Portekizlilerin son yıllarda yapılan siyasî seçimlere ilgisizliği bugünkü Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de görüldü.
2011 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 46,63 olan katılım oranının bugünkü seçimlerde çok az artarak yüzde 48 düzeyinde kaldığı bildirildi. Geçtiğimiz 4 Ekim'de yapılan genel seçimlere katılım yüzde 55,86 ile son 40 yılın en düşük katılımlı genel seçimi olarak tarihe geçmişti.
Portekiz'de mevcut durumda kemer sıkma politikalarına karşı çıkan Sosyalist Parti'nin (PS) azınlık hükûmeti ülkeyi yönetiyor.
Yeni cumhurbaşkanının “sağ” görüşlü olmasından dolayı siyasî dengelerin nasıl olacağı merak ediliyor.
AA