Polis’teki ‘Kavga’ Müfettiş Raporunda

Edirne ve Tekirdağ İstihbarat Şube müdürlüklerinin yasadışı dinleme yaptıkları iddiasını inceleyen müfettişler, hazırladıkları raporu Başsavcılığa gönderdi.

Edirne ve Tekirdağ İstihbarat Şube müdürlüklerinin yasadışı dinleme yaptıkları iddiasını inceleyen müfettişler, hazırladıkları raporu Başsavcılığa gönderdi. Rapor için ifade veren bazı polisler, Cemaat'e yakın meslektaşlarını, kendilerini meslekten atmaya çalışmakla suçladı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen Emniyet'teki "yasa dışı dinleme" soruşturması müfettiş raporuna dayanıyor. Daha önce İstanbul İstihbarat Şubesi hakkında rapor yazan Mülkiye Müfettişi Turgay Alpman ile Polis Müfettişi Selim Kutkan, Edirne ve Tekirdağ İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde benzer bir inceleme yaptı.

Müfettiş raporu Başsavcılık'ta

İki müfettiş raporlarını 18 Haziran’da Terör Büro’dan sorumlu Başsavcıvekilliği'ne teslim etti.

Raporda, şüpheli polislerin Edirne ve Tekirdağ’da 2008-2013 yılları arasında bu şehirlerdeki  bürokrat, emniyet görevlisi, öğretim üyesi, devlet memuru ve savcı ile hâkimlerin de aralarında olduğu birçok kişiyi sahte isim, kod adı veya IMEI numarası ile dinledikleri belirtiliyor.

Edirne’de 5 yılda bin 858 kişi dinlenildi

Edirne İstihbarat Şube ile ilgili hazırlanan raporda 2008-2013 yılları arasında bin 858 kişinin çeşitli suçlar kapsamında dinlenildiği yer alıyor. Üstelik dinlenilen kişilerin yarısı polis teşkilâtında görevli memur, amir ve müdürler.

Müfettiş raporunda müşteki (şikayetçi) olarak yer alan polisler. kendlerini dinleyenleri cemaatçi olmakla suçladıklarına da yer verildi.

"Polis kılığındaki Fethullahçı örgüt mensupları"

Cemaat'i adres gösteren isimler arasında "organize suç örgütü olduğu iddiasıyla dinlenilen" komiser yardımcısı Ö.Ç. de var. Ö.Ç. müfettişlere verdiği ifadede, "Beni dinleyenlerin, teşkilâta sızmış, önemli şubeleri ele geçirmiş polis kılığındaki Fethullahçı Terör Örgütü Mensubu kişiler olduğundan da eminim" dedi.

Şikayetçi olan Emniyet Müdürü T.M. de bir dönem kendisi hakkında asılsız dedikodulara ve Başbakanlık İletişim Merkezi'ne (BİMER) asılsız ihbarlar yapıldığına dikkat çekti. T.M. ifadesinde, "Daha sonra öğrendim ki, Kaçakçılık Müdürü S. D., Emniyet Amiri B. Ü.’ye benimle ilgili, 'Meslekten atmamız lazım. Bunlar Cemaat düşmanı. Bunlarla ilgili internet kafeden ihbarda bulunur musun?' demiş"  dedi. Müfettişler, Emniyet Müdürü T.M.'nin eşi E.M.'nin de ifadesine başvurdu.

Emniyet Müdürü H.Ç. ise ifadesinde, Emniyet içinde gruplaşmalar olduğunu iddia etti: 

"2011 yılından itibaren şahsımla ilgili mevcut Cemaat elemanları vasıtasıyla asılsız ihbarlar yaptırılarak hakkımda adli ve idari soruşturma açtırıldı. Soruşturmanın Cemaat'in tetikçisi olan ve şu an Emniyet Müdürü olan A.Y. eliyle yürütülmesi sağlandı. 4 ay kıdem tenzili aldım. Adli soruşturmada takipsizlik almama rağmen idari yönden ceza aldım. Onların hizmet ettiği grupla bağlantım olmadığımdan ceza almam sağlandı."

Aljazeera

Haber Haberleri