Polislere “Bylock” Soruşturması: 32 Tutuklama

Gülen örgütünün şifreli yazışma uygulaması “ByLock”u kullandıkları gerekçesiyle gözaltınan alınan 36 polisten 32’si tutuklanırken, diğer 4 polis ise etkin pişmanlıktan faydalanarak adlî kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Evliya Çalışkan tarafından, şifreli yazışma uygulaması “ByLock”u kullanan emniyet mensuplarına yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, gözaltına alınan ve hâkimliğe sevk 36 polisin ifade işlemleri tamamlandı.

AA’da yer alan habere göre, nöbetçi Sulh Ceza Hâkimliği, şüpheli 32’i polisin “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan tutuklanmasına, etkin pişmanlıktan yararlanmak isteyen 4 polisin ise adlî kontrol şartıyla serbest bırakılmasına karar verdi. Adlî kontrol hükümleri kapsamında, 4 polis hakkında yurt dışına çıkış yasağı kondu.

Tutuklu Sayısı 210’a Yükseldi

Soruşturmayı yürüten savcılığın “ByLock” kullanan şüpheli polisler hakkındaki sevk yazısında, Gülen örgütünü diğer örgütlerden ayıran ve etkin kılan en önemli faktörün, istihbarat ve casusluk şebekesi gibi yapılanıp faaliyet göstermesi olduğu belirtilerek, kamu kurumunda çalışan örgüt mensuplarının elde ettikleri bilgileri ve temin ettikleri belgeleri, bağlı oldukları kişi aracılığıyla örgüte aktardıkları kaydedilmişti.

Toplanan tüm bilgiler ve belgelerin, örgüt tarafından amaca uygun hâle getirilip hedef alınan, hasım görülen kişi ve kurumların aleyhine kullanıldığı vurgulanan yazıda, örgütün yasal takibattan kurtulmak için, özel iletişim ve haberleşme yöntemleri kullandığı dile getirilmişti.

Yazıda, Gülen örgütü tarafından geliştirilen “ByLock”, “17-25 Aralık sürecinden sonra örgüt elebaşının ‘Tüm üyeler ByLock programı üzerinden görüşmeler yapsın, normal telefonla görüşme yapanlar hizmete ihanet etmiş olur.’ talimatıyla örgütün kullanmaya başladığı kriptolu haberleşme programı” olarak tanımlanmıştı.

Soruşturma kapsamında, “ByLock” programını kullandığı tespit edilen, aralarında 7 emniyet müdürü, çok sayıda âmir ve başkomiserin de bulunduğu 178 polis tutuklanmıştı. Bugüne kadar 12 kişi de etkin pişmanlık yasasından faydalanarak adlî kontrol hükümleri kapsamında serbest bırakılmıştı. Serbest bırakılan kişiler hakkında yurt dışına çıkış yasağı getirilmişti.

Son kararla birlikte tutuklanan polis sayısı 210’a yükselirken, etkin pişmanlıktan yararlanarak serbest kalanların sayısı da 16 oldu.

Hukuk Haberleri

Adalet Bakanlığı’ndan yeni yargı reformu: Suç tipine göre farklılaştırılmış ceza infazı geliyor
Danıştay bazı davaları öncelikli inceleyecek
Yemek ücreti ödemek istemediği için bursu düşürülen öğrenciye para iadesi kararı
İlhom Bochayev Özbekistan'a iade edilirse iki çocuğu öksüz kalacak
Babaları öldü, anneleri sınır dışı edildi... 5 yetim çocuk Türkiye'de kimsesiz kaldı