Polisle Çatışmaya Giren 142 Kişiye Gözaltı

İstanbul'daki 1 Mayıs gösterilerinde polisle çatışan 142 kişi gözaltına alındı. Ankara ve İzmir'de de polisle çatışan gruplara müdahale edildi.

Türk-İş, Türkiye Kamu-Sen ve İşçi Partisi ile çeşitli sivil toplum kuruluşları, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü Kadıköy Meydanı'nda kutladı. CHP il teşkilatı, DİSK, KESK, TMMOB, TTB üyelerinin de aralarında bulunduğu bazı grupların Taksim Meydanı'na yürümesine izin verilmedi. 

FOTO GALERİ

İstanbul Valiliği, sendikaların 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü, Taksim Meydanı'nda kutlamasına güvenlik gerekçesiyle izin vermedi. Valilik, kutlamaların Kadıköy İskele Meydanı ile Yenikapı Meydanı'nda yapılmasını istedi.

Bu karar üzerine Türk-İş, Türkiye Kamu-Sen ve İşçi Partisi ile çeşitli sivil toplum kuruluşları, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü Kadıköy İskele Meydanı'nda kutladı.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, mitinge katılanlara "Bugün biz bu alanda huzurlu bir şekilde 1 Mayısımız'ı kutluyoruz. Türkiye'nin hiçbir yerinde kimsenin burnu kanamadan 1 Mayıs'ın sonuçlanmasını arzu ediyoruz" diye seslendi. 

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, bugün meydanlarda birlik ve beraberlik olduğunu dile getirerek, "Bu meydanda Türk bayrağı ve İstiklal Marşı var. Bu meydanda alın teri ve emeğinin peşinde koşan evlatlarımız, ülkesinin peşinden koşan işçiler ve memurlar var" dedi.

Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak ise taşeron işçiliğe, düşük ücretli işçi çalıştırmaya, işçi simsarlığına, iş cinayetlerine ve sendikasızlaştırmaya "hayır" demek için alanlarda olduklarını söyledi. 

Katılımcıların davul zurna eşliğinde halay çektiği mitingde, Onur Akın da konser verdi.

Kazancı Yokuşu'na karanfil bırakıldı 

Türk-İş Yönetim Kurulu üyeleri ve bağlı sendikaların genel başkanları, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri, Kazancı Yokuşu'na ve Taksim Cumhuriyet Anıtı'na üzerinde "1 Mayıs Türk-İş" yazılı karanfillerden oluşan çelenk bıraktı. 

Hak-İş üyesi bir grup, Haksen Genel Başkanı Ayhan Çivi, Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar da Kazancı Yokuşu ve Cumhuriyet Anıtı'na çelenk koydu.

Katılımcı Büro Çalışanları Sendikası (KATILIM BÜRO-SEN) Başkanı Gökhan Özkan ve yönetim kurulu üyeleri ise 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü Yenikapı Meydanı'nda kutladı. 

Taksim'e çıkışı izin verilmedi

CHP il teşkilatı, DİSK, KESK, TMMOB, TTB ile bazı siyasi partiler, meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşları, İstanbul Valiliği'nin kararına rağmen Taksim Meydanı ısrarlarından vazgeçmedi.

DİSK üyeleri, sabah saatlerinden itibaren Şişli'deki genel merkez binası önünde toplandı. 

Ellerinde "Emek barış, özgürlük ve demokrasi için 1 Mayıs", "Yaşasın 1 Mayıs", "Direnin işçiler kazanacak" gibi pankartlar taşıyan grup, bir süre sonra Taksim'e yürümeye başladı.

Emniyet güçleri, aralarında DİSK Başkanı Kani Beko, HDP eş genel başkanları Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, CHP Milletvekili Süleyman Çelebi ve eski CHP milletvekili Mehmet Sevigen'in de bulunduğu grubu, yasa dışı yürüyüşü durdurmaları uyarısında bulundu. 

Grubun yürümekte ısrar etmesi üzerine polis tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. Bazı göstericiler polise bilye, taş, havai fişek attı.

Ara sokaklara dağılan grupla polis arasındaki arbede gün boyu sürdü. 

Göstericiler köprü yolunu trafiğe kapattı 

Taksim'e yürümeleri engellenen bir grubun, Gayrettepe'den E-5 karayoluna çıkarak, Boğaziçi Köprüsü trafiğini yaklaşık 20 dakika çift yönlü kapatması üzerine uzun araç kuyrukları oluştu.

Çevik kuvvet ekiplerinin biber gazlı müdahalesiyle eylemciler dağıldı. Trafik daha sonra normale döndü.

Beşiktaş

CHP ile Halkın Kurtuluş Partisi'nin de aralarında bulunduğu bazı gruplar, Taksim'e yürümek için Beşiktaş Barbaros Meydanı'nda toplandı. 

Çevik Kuvvet, uyarılarına rağmen dağılmayan gruba müdahale etti. Polis ve göstericiler arasında, Beşiktaş'ın ara sokaklarında kovalamaca aralıklarla devam etti. Bazı göstericiler, polise kaldırım taşı, havai fişek ve bilye ile karşılık verdi. 

Mecidiyeköy'den de Taksim Meydanı'na çıkmak isteyen gruplara da müdahale edildi. 

Okmeydanı 

Taksim Meydanı'na çıkmak için Piyalepaşa Bulvarı'nda toplanan yüzleri maskeli bir grup, Okmeydanı'na doğru yürüyüşe geçti.

Çevik kuvvet ekipleri, molotofkokteyli, demir bilye, havai fişek, taş ve ses bombası atan gruba, biber gazıyla müdahale etti. Müdahalenin ardından, ara sokaklara dağılan gruptakiler, zaman zaman polise içlerine çivi doldurulmuş havai fişekler attı. 

Göstericilerin attığı bir molotofkokteyli, zırhlı polis aracına isabet etti. Alev alan araç, yangın söndürme tüpleriyle söndürüldü. Güvenlik güçlerinin arasına atılan molotofkokteyli de kısa süreli paniğe neden oldu.

Mutlu, 1 Mayıs'ı twitter'dan kutladı

Vali Mutlu, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla twitter hesabından görüntülü mesaj paylaştı.

Mutlu, mesajında, bugünün tek bir zümrenin, tek bir grubun değil, tüm işçilerin ve emekçilerin bayramı olduğunu vurgulayarak, "Bugün hepimizin bayramı. 1856 yılında Avustralya'da işçilerin yürüyüşüyle başlayan bu hareket, ülkemizde ilk kez 1923 yılında kutlandı. Artık 1 Mayıs, resmi tatil günü olarak emek ve dayanışma etkinlikleriyle kutlanıyor. Sevgili dostlar, bugünün sevgi ve hoşgörüyle huzur ve güven içerisinde kutlanılabilmesini diliyor, hepimizin Emek ve Dayanışma Gününü tebrik ediyorum" ifadelerini kullandı.  

Alınan önlemler  

İstanbul'daki 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde İzmir, Adana, Trabzon, Erzurum, Çorum, Rize, Hatay, Mersin, Kars ve Van'dan gelen takviye ekiplerle yaklaşık 39 bin polis görev yaptı. 

Taksim Meydanı ve meydana çıkan sokaklar, çelik bariyerlerle kapatıldı. Yayaların da girişine izin verilmeyen meydana sadece güvenlik görevlileri ve basın mensupları alındı. 

Gezi Parkı'nın içinde de emniyet güçleri gün boyu bekledi. Taksim Meydanı'nda çok sayıda canlı yayın aracı ve basın mensubu da gelişmeleri takip etti. 

Kapatılan yollar 

Önlemler kapsamında Topkapı-Eminönü tramvay hattı ve Topkapı-Söğütlüçeşme metrobüs hattı ile Şehir Hatları'nda durdurulan Eminönü-Kadıköy ve Eminönü-Üsküdar seferleri, saat 15.10 itibarıyla başladı. 

Mecidiyeköy Ortaklar'dan itibaren Halaskargazi Caddesi, Cumhuriyet Caddesi, Yedikuyular Caddesi, Tarlabaşı Bulvarı, Sıraselviler Caddesi, Gümüşsüyü Caddesi, Taşkışla Caddesi, Taşkışla Tünel, Rumeli Caddesi ve Abdulhakhamit Caddesi trafiğe kapatıldı.

Valilik, saat 16.00 itibariyle İDO'nun durdurulan Harem-Sirkeci arabalı vapur seferlerinin başladığını, Barbaros Bulvarı ve Halaskargazi Caddesi'nin trafiğe açıldığını duyurdu.

Polis memuru linç edilmek istendi

Beşiktaş'ta 2 polis göstericilerin attığı taşla başından yaralanırken, Okmeydanı'nda eylemcilerin arasında kalan polis memuru linç edilmek istendi. 

Okmeydanı'nda da izinsiz gösteri yapan kişilerin arasında kalan polis memuru linç edilmek istendi. Yere düşmesiyle çok sayıda eylemcinin darbelerine maruz kalan polis, bazı eylemcilerin araya girmesiyle kendisine saldıran grubun elinden kurtuldu. Bölgeden uzaklaşan polis memurunun kaskı ve kalkanı, eylemciler tarafından alındı. 

Bu sırada güvenlik güçleri ile tartışan CHP Milletvekili Mahmut Tanal'ın çıkan arbedede, polise yumruk attığı, başından hafif şekilde yaralandığı ve gözlüğünün kırıldığı görüldü. 

Verilen zararlar 

Taksim, Beşiktaş, Şişli, Okmeydanı ve Mecidiyeköy'de bazı restoran ve kafeler dışındaki iş yerleri kepenk indirdi. Olaylarda, bu bölgelerde bazı bankaların ATM'leri, iş yerlerinin camları, otobüs durakları zarar gördü. Göstericiler, polise karşılık vermek için kaldırım taşlarını söktü. 

Göstericiler, yer yer barikat kurdu, molotofkokteylleriyle yollarda ateş yaktı.

142 eylemci gözaltına alındı 

İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kapsamında kamu düzenini bozan yasa dışı eylemlerde 19'u polis memuru olmak üzere toplam 90 kişinin hastanelere tedavi görmek üzere intikal ettiği belirtilerek, halen 23 yurttaşın müşahade altında tutulduğu, hayati tehlikeleri bulunmadığı bildirildi.

Kutlamalar için yapılan müracaatlara Valilik tarafından Yenikapı yönünde gerekli izin verildiği ve 300 otobüsün de ulaşımı kolaylaştırmak üzere tahsis edildiğinin bildirildiği kaydedilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi: 

"Ancak Taksim ısrarı doğrultusunda sabah 08.00'dan itibaren şehrin muhtelif yerlerinde polisle çatışmaya girilmiş ve yapılan müdahalelerde güvenlik güçleri ile çatışmaya giren farklı yapılarda eylemci gruplara mensup 142 eylemci gözaltına alınmış olup haklarında adli makamlarca yasal işlemler başlatılmıştır. Ayrıca emniyet güçlerimiz tarafından  yapılan kontrollerde 8 el yapımı bomba ile birlikte bol miktarda eylemlerde kullanılmak üzere hazırlanan malzeme ve molotof ele geçirilmiştir. Saat 14.00 itibariyle trafik akımı ile ilgili alınan kısıtlayıcı tedbirler çok büyük oranda kaldırılarak ulaşımda normal seyre dönülmüştür."

Ankara'da 141 gözaltı

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Kızılay'da gösteri yapan grup, polisin müdahalesiyle dağıldı. Eylemlerde gözaltına alınan 141 kişi serbest bırakıldı.

Gezi Parkı olayları sırasında yaşamını yitiren Ethem Sarısülük'ün Kızılay'da vurulduğu yere yürümek isteyen grubun önü polis tarafından Ziya Gökalp Caddesi'nde kesildi.

Polisin uyarısına rağmen dağılmayan gruptan bazı kişiler, barikat oluşturup güvenlik güçlerine taş, şişe ve havai fişek attı. Polis de yolu kapatan gruba biber gazı ve gaz bombası ile müdahale etti. Müdahaleden sonra ara sokaklara dağılan kalabalık, zaman zaman tekrar toplanıp tekrar toplanıp Ziya Gökalp Caddesi'nde polisle çatıştı.

Polisin biber gazıyla müdahaleyi sürdürdüğü gruptakiler akşam saatlerinde dağıldı. Müdahale sırasında polis bazı kişileri gözaltına aldı. Gazdan vatandaşlar da etkilendi. Atılan cisimlerin isabet ettiği bazı kişiler hastaneye götürüldü.

Ziya Gökalp Caddesi'ndeki gözaltına alınan 141 kişinin emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından serbest bırakıldığı öğrenildi. 

Polis ekiplerinin bir bölümü de Kızılay'dan ayrıldı. Kalabalığın dağılmasıyla Kızılay'da trafik normale döndü.

İzmir'de güvenlik güçlerine taş atan gruba müdahale

İzmir'de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü etkinlikleri sonrası Basmane Meydanı'nda toplanıp güvenlik güçlerine taş atan gruba basınçlı suyla müdahale edildi.

Bazı sendika, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarınca Gündoğdu Meydanı'nda yapılan etkinliğin ardından dağılan gruptakilerin bir kısmı Dokuz Eylül Meydanı'na yürümek istedi. Güzergahı trafiğe kapatan ve gruba dağılmaları yönünde uyarı yapan polise, ıslıklarla tepki gösterildi. 

Polis, Fevzipaşa Bulvarı'nın Basmane Meydanı'na çıkan noktasını Toplumsal Olaylara Müdahale Araçları (TOMA) ile kapatarak grubun geçişine izin vermedi. Polis müdürleriyle bir süre görüşen grubun temsilcileri, geçiş izni verilmemesi üzerine oturma eylemi başlattı. 

Uyarılara rağmen yolu trafiğe kapatıp polise taş atan gruptan 34 kişi gözaltına alındı. 3 polis memurunun hafif yaralandığı olaylar sırasında bazı iş yerleri ve bankaların camları da atılan taşlarla kırıldı.

Güvenlik güçlerinin Toplumsal Olaylara Müdahale Araçları (TOMA) ile müdahale ettiği göstericiler ara sokaklarda dağıldı.

AA

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu