PKK/YPG'nin çocuklara yönelik ihlalleri BM raporunda

​​​​​​​PKK/YPG, ailelerinden zorla aldığı çocukları yıllardır acımasızca kullanıyor. Örgütün çocuklara yönelik ihlalleri bu kez Birleşmiş Milletler raporunda yer aldı. Rapora göre örgüt geçen yıl 250'ye yakın çocuğu silah altına aldı.

BM Genel Sekreterliği, yıllık olarak hazırladığı, savaşlarda silah altına alınan, öldürülen, sakat bırakılan ve tutuklanan çocuklara ilişkin verileri içeren "2021 Çocuklar ve Silahlı Çatışmalar" raporunu yayınladı.

Raporda, "Çocuklara yönelik en fazla sayıda ağır ihlal Afganistan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, İşgal Altındaki Filistin Toprakları, Somali, Suriye ve Yemen'de tespit edildi." ifadelerine yer verildi.

Çatışma bölgelerinde çocuk kaçırma ve cinsel istismar olaylarında 2021'de yüzde 20 üzerinde artış olduğuna dikkat çekilen raporda, okulların kapatılması, okulların askeri amaçlarla kullanılması, okul ve hastanelere yönelik saldırıların yüzde 5 arttığına değinildi.

Çatışma bölgelerinde 23 bin 982 çocuk istismar edildi

Bu ihlallerin yüzde 55'inin devlet dışı aktörler, yüzde 25'inin ise devlet güçlerince işlendiği ifade edilen raporda, dünyadaki çatışma bölgelerinde 23 bin 982 çocuğun istismar edildiği vurgulandı.

Bunlardan 2 bin 515 çocuğun öldürüldüğü, 5 bin 555'inin sakat bırakıldığı ifade edilirken, 6 bin 310 çocuğun çatışmalarda silah altına alındığı, ve 3 bin 945 çocuğun ise insani yardıma erişiminin kısıtlandığı veya hapsedildiği ortaya çıktı.

Raporda, çocuk kayıplarının yüzde 25'inden fazlasının, el yapımı patlayıcı cihazlar, patlayıcı savaş kalıntıları ve mayınlardan kaynaklandığı kaydedildi.

Suriye'de PKK/YPG detayı

Raporda, Suriye, en çok çocuk istismarının yaşandığı ülkelerden biri olarak listelendi.

Suriye'de faaliyet gösteren örgütlerin çoğunun çocukları silah altına aldığına dikkat çekilen raporda, ABD ve Batı ülkelerince desteklenen ve SDG ismini kullanan PKK/YPG örgütünün, 2021'de 221 çocuğu silahlı kadrosuna kattığına vurgu yapıldı.

Raporda, PKK/YPG'nin bir kolu olan ve ABD'nin kurdurduğu "İç Asayiş Güçleri" adlı terör örgütü türevinin ise aynı yıl içinde 24 çocuk istihdam ettiği belirtildi.

Yine örgüte bağlı, sözde "Afrin Kurtuluş Güçleri"nin de 2021'de 2 çocuğu silahlı kadrosuna kattığının tespit edildiği kaydedildi.

Örgütün çocukları silahlı kadrosuna katması uzun yıllardır başta BM olmak üzere uluslararası platformlarca gündeme getiriliyor.

BM raporundaki sayının ise tahminlerin çok altında olduğu düşünülüyor.

Raporda, örgüte bağlı "İç Asayiş Güçleri"nin 43, PKK/YPG'nin ise 6 çocuğu hapsettiği kaydedilirken terör örgütünün işgal ettiği bölgelerde, çoğu yabancı DEAŞ üyelerinin ailelerine ait 800'den fazla çocuğun, PKK/YPG tarafından tutuklu bulunduğuna işaret edildi.

PKK/YPG'nin ayrıca Suriye'de 2021'de 55 çocuğu öldürdüğü, örgüte bağlı "Afrin Kurtuluş Gücü" ve "İç Asayiş Güçleri"nin de aynı yıl içerisinde 18 çocuğu öldürdüğü belirtildi.

Suriye'de 45 okul ve hastane saldırıya maruz kaldı

Raporda, Suriye'de 45 okul ve hastanenin saldırıya maruz kaldığı belirtilirken bunlardan 26'sının Esed rejimi ve ona bağlı güçlerce gerçekleştirildiği, 12'sinin ise PKK/YPG örgütü ve ona bağlı gruplar tarafından düzenlendiğinin tespit edildiği aktarıldı.

Suriye'de 2021'de 20 okul ve hastanenin askeri amaçla kullanıldığına işaret edilen raporda, bunlardan 12'sinin PKK/YPG tarafından kullanıldığı bilgisine yer verildi.

Örgütün ayrıca, çocuklara yönelik insani yardımlara erişimi engellediği de raporda yer alan detaylar arasında.

BM raporunun Irak ile ilgili kısmında, PKK'nın ve Sincar bölgesinde faaliyet gösteren PKK/YPG türevlerinin çocuk istismarı ve çocukların silahlı kadroya alınmasına ilişkin verilere yer verilmemesi dikkat çekti.

Yemen'de 681 çocuk öldürüldü

Raporun Yemen ile ilgili kısmında da dikkat çekici veriler yer aldı.

BM'nin yaşları 9 ile 17 arasında değişen 131 çocuğun Husiler, 28'inin Yemen Silahlı Kuvvetleri, 15'inin ise diğer gruplarca savaşta silah altına alındığı belirtilen raporda, 681 çocuğun da 2021'de öldürüldüğü bildirildi.

İsrail'in Filistinli çocuklara karşı işlediği suçlar da raporda

BM'nin çocuk ihlalleri raporunda, İsrail güçlerinin geçen yıl işgal altındaki Filistin topraklarında 78 Filistinli çocuğu öldürmekten ve 982'sini de sakat bırakmaktan sorumlu olduğu kaydedildi.

Raporda, Genel Sekreter Guterres, "2022'de bu tür sayılar devam ederse, İsrail bir sonraki raporda utanç listesine dahil edilecek." uyarısında bulundu.

Çocuklara yönelik en ciddi ihlallerin Afganistan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, işgal altındaki Filistin toprakları, Somali, Suriye ve Yemen'de meydana geldiği ve toplam 8 bin 70 çocuğun öldürüldüğü veya sakat kaldığı bildirildi.

Rapordaki "fiziksel ihlaller" ifadesi, "çocukların öldürülmesi ve sakat bırakılması, cinsel şiddet ve tecavüz, zorla askere alınma ve çocukları insani yardımdan yoksun bırakma" suçlarını ifade ediyor.

Suriye Haberleri

Suriye yönetimi İran'a 300 milyar dolarlık tazminat davası açıyor
Ürdün, Suriye'ye elektrik hizmeti sağlamaya hazır olduğunu duyurdu
Suriye'de yeni yönetim, 25-26 Aralık'ı resmi tatil ilan etti
Rejimi deviren Suriyeli gruplar tek çatı altında birleşiyor
Şam ve Halep'te Göç İdaresi Bürosu kurulacak