Türkiye ve Rusya yakın tarihleri üzerine yaptığı karşılaştırmalı çalışmalarla tanınan Reynolds, Suriye'deki gelişmeler ve son dönemdeki saldırılar karşısında Türkiye'nin durumu hakkında AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
Bölgedeki kaos ve istikrarsızlığın köklerinin 2003 yılında ABD'nin Irak'ı işgalinde aranması gerektiğini belirten Reynolds, o zamandan beri aşırıcılık ve şiddetin bölgeden arındırılması konusunda Batı'nın beklentilerinin tam tersinin gerçekleştiğini ifade etti.
"Aşırıcılık yok olacağı yerde, aşırıcılığın en kötü şeklini sadece Irak'ta değil, Suriye'de ve Ortadoğu'nun büyük bölümünde ortaya çıkmasına tanık olduk" diyen Reynolds, bunun sonucu olarak birçok ülkenin eskisinden daha fazla istikrarsızlaştığını söyledi.
Gelişmelerin Türkiye'yi çok olumsuz etkilediğini anlatan Reynolds, "Artık Türkiye'nin istikrarlı bir şekilde devam edip edemeyeceği sorusunu sormak zorundayız çünkü PKK'yla olan savaşın büyümesinin çok ciddi bir mesele olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.
- "Türkiye, istikrarını kaybederse Ortadoğu'da istikrar için hiçbir umut kalmaz"
Türkiye'nin istikrarsızlaşmasının yaratabileceği olumsuz durumlar konusunda ABD'yi uyaran Reynolds, şunları kaydetti:
"İstikrarsız bir Türkiye, felakettir. Öncelikle bu durum Türkiye'de yaşayan herkes için çok kötü olur. Fakat bu Türkiye'nin komşuları için de çok kötü ve özellikle ABD için çok çok kötü bir durum olur. Türkiye istikrarını kaybederse Ortadoğu'da istikrar için hiçbir umut kalmaz."
PKK'nın Türkiye'ye yönelik saldırılara yeniden başlaması konusunda hükümetin suçlanmasının adil olmadığını vurgulayan Reynolds, bu suçlamanın mantığa da ters olduğunu belirtti.
Reynolds, PKK'nın geçmişteki barış söylemlerine de daima şüpheli yaklaştığını ifade ederek "PKK, doğası gereği çatışmadan bağımsız yaşayamaz. Bu, 1978 yılında kurulmuş, 1984'te şiddet eylemlerine başlamış bir örgüt. Liderleri o jenerasyona mensup. Bu insanlar kariyerlerini, hayatlarını Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı silahlı mücadele üzerine kurmuşlar" dedi.
Silahlı saldırıya bu kadar yatırım yapmış bir örgütün silah bırakmasının çok zor olacağına işaret eden Reynolds, "Aksine PKK yönetimi oyunun içinde kaldı, varlığını devam ettirdi ve şu anı kendi anı olarak görüyor. PKK'nın yeniden silahlı eylemlere başlaması beni hiç şaşırtmadı. Savaştan vazgeçecekleri konusunda zaten çok şüpheciydim. Savaş yoksa PKK'nın varlık amacı da yok" ifadesini kullandı.
- "PKK savaşa önceden hazırlanmış"
Reynolds, Türkiye'nin Kandil'e yönelik son hava operasyonlarından önce PKK'nın insanları rehin aldığını, yol kestiğini ve polis memurlarını katlettiğini hatırlatarak sözlerini şöyle sürdürdü:
"Tüm bu eylemler, özellikle de hava operasyonların başlamasından hemen sonra PKK'nın Türkiye genelinde saldırılar düzenlemesi, bana PKK'nın bu savaş durumuna önceden çok iyi hazırlandığını ve silahlı mücadelenin başlaması için bekleyip planlar yaptığını düşündürüyor. PKK, aylar sonra cevap verseydi belki örgütün bu gelişmeleri beklemediğini ve hazırlıksız yakalandığını düşünebilirdim. Ama aksine, düşmanlığı PKK başlattı ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin operasyonlarına çok hızlı cevap verdi."
Türkiye'nin, olayların etnik çatışmaya dönüşmemesi için mümkün olan her şeyi yapması gerektiğinin altını çizen Reynolds, "Türkiye'nin herhangi bir şekilde bölünmesinin hiç kimsenin çıkarına olmadığına inanıyorum. Şüphesiz Kürtlerin de çıkarına değil" diye konuştu.
PKK'nın, yönetimi güçlü bir Türkiye istemediğini vurgulayan Reynolds, "PKK'nın demokratik Türkiye'de geleceği olamaz. HDP'nin ve diğer partilerin geleceği olur ama PKK'nın olmaz" dedi.
- "Rus müdahalesi, rejimin bir süre daha yaşayacağını hemen hemen garantiledi"
Rusya'nın Suriye'de Esed rejimini desteklemek için hava saldırılarına başlamasına da değinen Reynolds, Rusya'nın operasyonları rejimin ömrünü uzatacağı öngörüsünde bulundu.
"Rusya'nın müdahalesi, Beşşar Esed'in kendisinin olmasa bile, rejiminin bir süre daha yaşayacağını hemen hemen garantiledi" diyen Reynolds, gelecekte Esed'in Rusya'nın yardımıyla bile direnişçileri yok edemeyeceğini fakat rejimin en az 5 yıl daha bir şekilde hayatta kalabileceğini belirtti.
Reynolds, Rus uçaklarının Türkiye'nin hava sahasına yönelik ihlallerinin çok ciddi bir durum olduğuna dikkati çekerek Vladimir Putin'in bu yolla NATO'ya mesaj vermiş olabileceğinin altını çizdi ve şunları söyledi:
"Rusya'nın Suriye politikasını incelerken Ukrayna'daki karışıklığa da dikkat vermeliyiz. Hatta 2008'de Gürcistan'da yaşananlara da. Suriye'de askeri operasyonlar yaparak Putin, NATO'ya başka yerlerde de sorun yaratabileceği mesajını veriyor. Bu tehlikeli bir oyun. Suriye'de çok şiddetli eylemlerde bulunabilecek, Esed rejimi gibi her şeyi göze almış, kana susamış aktörler var. Bunlar gerilimin tırmanmasını isteyebilir."
IŞİD'in en çok isteyeceği şeylerden birinin herhangi bir Rus uçağının bir şekilde Türkiye'de düşmesi ile Türkiye ve Rusya arasında gerginlik çıkması olduğunu belirten Reynolds, IŞİD'in bunu provoke etmeye çalışabileceğini kaydetti.
"NATO'nun çoğu zaman Türkiye'nin kendi bünyesindeki varlığını çantada keklik olarak gördüğü" uyarısında bulunan Reynolds, "Umarım NATO, Suriye'de Rusya'yla herhangi bir kriz yaşamadan, Türkiye'nin arkasında duracağı ve Türkiye'yi her şekilde destekleyeceği konusunda açık bir tavır alır" diye konuştu.
(AA)