Pınar Selek Kararının Gerekçesi Açıklandı

Pınar Selek'in müebbet hapis cezasına çarptırılmasına ilişkin gerekçeli karara göre patlama bombadan kaynaklanıyor.

Mısır Çarşısı'nda, 1998'de meydana gelen ve 7 kişinin ölümü, 127 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan patlamaya ilişkin görülen davanın gerekçeli kararı tamamladı. Davada sanık Pınar Selek ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, 407 sayfalık gerekçeli kararında olayın bomba patlaması sonucu gerçekleştiğini anlattı. Gaz birikimi sonucu meydana geldiğine dair delil bulunmadığını ifade eden mahkeme, gaz patlamalarında belli bir patlama merkezinin olmadığı, ancak bu olayda belli bir patlama merkezinin bulunduğunu söyledi.

Gaz birikimi sonucu meydana gelen patlamalarda patlama basıncının her yerde eşit olacağı belirtilen kararda, bu olayda ise basınç etkisinin her yere eşit olarak etki yapmadığının açıkça görüldüğü kaydedildi. Bununla birlikte patlama merkezi olarak belirlenen yerde basınç etkisi nedeniyle malzemelerde parçalanma ve kopmalar, duvarda daha fazla hasar oluştuğu anlatılan kararda, patlama merkezinden uzaklaştıkça hasarın azaldığı ifade edildi.

Gaz birikimi sonucu meydana gelen patlamalarda olayın meydana geldiği yerin tamamında is ve kavrulma (siyahlaşma) olması gerekirken, bu olayda ise is ve kavrulmanın sadece patlama merkezi olarak tarif edilen yerin etrafında oluştuğu anlatıldı.

Raporlara dayanarak benzer gerekçeleri sıralayan mahkeme, değerlendirmesinde gaz birikmesi sonucu meydana gelen patlamalar sonucu ortaya çıkması gereken özelliklerden hiçbirisinin bu olayda meydana gelmediğini kaydetti.

Kararda ayrıca Abdülmecit Öztürk ifadesinde Mısır Çarşısı'ndaki patlama eylemini icra ettiğini kabul etmektedir" deniliyor.

MISIR ÇARŞISI DAVASI

9 Temmuz 1998 tarihinde İstanbul Eminönü'ndeki Mısır Çarşısı'nda meydana gelen patlamada yedi kişi hayatını kaybetmiş, 127 kişi yaralanmıştı. Patlama çarşının girişindeki dönercide meydana gelmişti. Şiddetli yağmur nedeniyle Eminönü Meydanı'ndaki kalabalığın Mısır Çarşısı'na sığınması ölü ve yaralı sayısının artmasına sebep olmuştu.

Mısır Çarşısı'nda meydana gelen patlama ile ilgili davada İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Pınar Selek, patlamaya bombanın mı yoksa LPG'nin mi neden olduğunun kesin tespiti yapılamadığı gerekçesiyle beraat etmişti. Yargıtay 9. Ceza Dairesi bu kararı bozmuş ve mahkemenin hüküm kurmasını istemişti. Bunun üzerine yapılan yargılamada yine patlamanın nedeninin belirlenemediği görüşünü tekrarlayan mahkeme, Selek'in yine beraatına karar vermişti. Dosyanın ikinci kez gittiği Yargıtay, Selek için "müebbet hapis istemiyle yeniden yargılansın" demişti.

Pınar Selek'in avukatlarının talebi üzerine Yargıtay Başsavcılığı bu karara itiraz etmişti. Bu itiraz üzerine dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu tarafından incelenmiş ve Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin kararı onaylanmıştı. Bunun üzerine dosyanın yeniden geldiği İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, 9 Şubat 2011'de görülen duruşmada, Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk hakkında daha önce 2 kez verilen beraat yönündeki kararında direnilmesine hükmetmişti. Ancak mahkeme 22 Kasım 2012'de görülen duruşmada söz konusu direnme kararının usule aykırı olduğu gerekçesiyle direnmekten vazgeçmişti.

 

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu