"Peşmerge Tartışmalı Bölgelerden Çekilmeyecek"

IKBY Hükümeti Sözcüsü Sefin Dizayi, "Peşmerge, tartışmalı bölgeler olarak adlandırılan yerlerden çekilmeyecektir" dedi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Hükümeti Sözcüsü Sefin Dizayi, Peşmerge güçlerinin, kontrol altına aldığı Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelerden çekilmeyeceğini ifade ederek, "Peşmerge, sadece Barzani'nin emriyle sorunlu bölgelerden çıkabilir" dedi. 

Dizayi, Bedir Tugayları Başkanı Hadi El-Amiri'nin, "Peşmergenin Kerkük ve diğer sorunlu bölgelerde kalmasına izin vermeyeceğiz" şeklindeki sözlerine cevap verdi. 

Konuyla ilgili AA muhabirine açıklamada bulunan Dizayi, "Peşmerge, tartışmalı bölgeler olarak adlandırılan yerlerden çekilmeyecektir. Peşmerge şu an o bölgeleri koruma görevini yürütüyor. Irak ordusu, koruyamadığı için Peşmerge bu bölgelere girdi" diye konuştu. 

Silahlı güçlerin, IKBY Başkanı Mesut Barzani'nin emriyle hareket eden Peşmerge Bakanlığının bünyesinde olduğunu aktaran Dizayi, "Peşmerge güçlerinin her hareketi Barzani'nin emriyle olur. Peşmerge, sadece Barzani'nin emriyle sorunlu bölgelerden çıkabilir" ifadesini kullandı. 

Sefin Dizayi, Kürt bölgesine yönelik askeri yardımlara ilişkin ise birkaç ülkenin, silah göndereceğini açık bir şekilde duyurduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"Mesela Almanya silah göndereceğini açıkladı. Bu devlet, ikinci dünya savaşından sonra ilk defa dışarıya silah veriyor. Bu adım, Kürdistan bölgesi için şüphesiz ki çok önemlidir. Yardım eden tüm devletlere teşekkür ediyoruz. IŞİD herkesi ilgilendirmektedir ve bu örgüt dünya güvenliği için ciddi bir tehdittir."

Peşmergeye silah yardımı için Irak hükümetine çağrıda bulunan Dizayi, sözlerini şöyle tamamladı:

"Irak Anayasası'na göre Bağdat'ın, Peşmerge güçlerine askeri yardımda bulunması gerekiyor. Ancak şimdiye kadar anayasanın ilgili maddesine uymadılar. Bu nedenle meydana gelecek bütün sonuçların baş sorumlusu Irak hükümetidir."

Peşmerge güçleri, Irak ordusunun çekilmesinin ardından 12 Haziran'da Kerkük iliyle Hanekin, Celavle, Tuzhurmatu ve Sincar ilçeleriyle diğer bazı bölgeleri kontrolüne almıştı. Irak Anayasası'nın 140. maddesine göre 2007 yılına kadar bu bölgelerde referandum yapılması gerekiyordu. Bu şekilde söz konusu bölgeler, Erbil'e veya Bağdat yönetimine bağlanacaktı. Ancak çeşitli siyasi gerekçeler öne sürülerek referandum yapılmadı. Kürtler, askeri yolla aldıkları bu topraklarda, referanduma gitmek için de yasal hazırlıklarını sürdürüyor.

 

Irak Haberleri

Süleymaniye'de PKK ile irtibatlı ofisler kapatıldı
Irak, işgalci İsrail'in Golan Tepeleri'ndeki tampon bölge ihlalini kınadı
Irak, Şam Büyükelçiliğini tahliye etti
Iraklı Şii lider Sadr: Suriye halkının kendi kaderini tayin etmesi gerekir
Irak Suriye sınırını kapattı