Partiler, yayınladıkları ortak açıklamada hükümeti İsrail’le ilişkiler konusunda uyararak, ‘Siyonist oluşumla normalleşmeye bütünüyle karşıyız. İsrail pasaportu taşıyanların ülkeye girişi, Filistin meselesine destek olan ülkemizin sabit değerlerine aykırı durum olarak kabul edilmektedir" dedi.
Gensoru önergesi Turizm Bakanı Emel Kerbul ve Güvenlikten Sorumlu Bakan Rıza Safar hakkında verilmişti.
Oturuma katılan bazı milletvekilleri, İsrail ile gerekçesi ne olursa olsun hiçbir şekilde 'normal' ilişkilerin yürütülmemesi gerektiğini vurguladı.
Tunus'ta 81 milletvekili, 25 Nisan'da iki bakan hakkında, 61 İsrailli turistin ülkeye girişine izin verdikleri gerekçesiyle gensoru önergesi vermişti.
Gensoru önergesi veren milletvekilleri, bir grup İsraillinin ülkeye girişine izin verilmesi ve Turizm Bakanlığı'nca da karşılanmalarının Tunus Anayasası’na aykırı olduğunu belirtmişti.
Tunus Anayasası’na göre, İsrail rejimi bir işgal devleti. ‘İşgal devleti’ ile her türlü ‘normalleşme’ ise anayasa ihlali sayılıyor.
İsrail’i ziyaret ettiği için eleştiriliyor
Ocak ayında kurulan yeni Tunus hükümetinde Turizm Bakanı olarak görevlendirilen Amal Karbul’a 2006 yılında İsrail’i ziyaret etmesinden dolayı sert eleştiriler yöneltildi.
1982 - 1994 yılları arasında Filistin Kurtuluş Örgütü ile Yaser Arafat’ın karargâhının bulunduğu Tunus’un Filistinlilerle güçlü ilişkileri var.
1996 yılında Tunus ve İsrail maslahatgüzarlık seviyesinde karşılıklı olarak ofis açmıştı ama 2000 yılında İsrail’in Filistin intifadasına sert müdahalesi üzerine ofisler kapatılmıştı.
AA