Partiler Dokunulmazlık Dosyalarını Talep Etti

CHP, MHP ve HDP grup yöneticileri, TBMM Anayasa ve Adalet Karma Komisyonundaki dokunulmazlık dosyalarını talep etti.

Türkiye'nin gündemine oturan dokunulmazlık dosyaları, Meclisteki grupları da harekete geçirdi.

TBMM Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu'nda AK Parti, CHP, HDP ve MHP'li 109 milletvekiline ait 429 dokunulmazlık dosyasının içeriğini merak eden gruplar, yazılı başvuruda bulundu. MHP ve HDP kendi milletvekillerine ait dosyaların içeriklerini isterken CHP ise tüm milletvekillerine ait dosya ve içeriklerini talep etti.

Meclisteki 429 dokunulmazlık dosyasının 40'ı AK Parti, 135'i CHP, 240'ı HDP, 14'ü ise MHP milletvekillerine ait bulunuyor. Mecliste dört partiden 109 milletvekilinin dosyası yer alıyor. Milletvekili dağılımına göre bunların 22'si AK Parti, 43' ü CHP, 38'i HDP, 6'sı ise MHP'li milletvekili. Dokunulmazlık dosyalarının 19'u birden fazla milletvekilini kapsıyor. 

TBMM Anayasa ve Adalet Karma Komisyon Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, konuyla ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtladı. 

Şentop, hakkında dokunulmazlık fezlekesi düzenlenen milletvekilinin talebi halinde fezlekenin bir örneğini kendisine verdiklerini, ayrıca komisyona gelip dosyasını inceleyebildiklerini söyledi. Grupların taleplerini değerlendirdiklerini, gruplara kendi milletvekillerine ait dosyalar konusunda istedikleri bilgileri verdiklerini anlatan Şentop, ancak tüm milletvekillerine ait dosya ve suç isnatlarıyla ilgili talepler konusunda ise uzmanlara geçmişteki uygulamaları incelettirdiğini bildirdi.

"AK Parti'yi rahatsız edecek dosya yok"

Şentop, herhangi bir partideki milletvekilinin, kendi dosyasına ait bilgileri grubunun bilmesini istemeyebileceğini belirterek, şöyle devam etti:

"Bunu gruba verdiğimizde 'niye verdin' diyebilir. Partisi ile milletvekili arasında sorun varsa, sakıncaları olabilir. Bunu keyfi olarak söylemiyorum, bu konuda daha önce yaşanan durumlar oldu. Şu anda partisinde disipline sevk edilen milletvekilleri var. Kendisi belki de grup yönetiminin dosyası hakkında bilgi sahibi olmasını istemiyor olabilir. Bu dosyalar, kişilerin. Karma Komisyonun, partileri değil, milletvekillerini esas alarak çalışan bir yaklaşım tarzı var. Bizim için grupların değil, milletvekillerinin kendisi önemli. Onların iradelerini daha fazla dikkate alıyoruz. Çünkü bunlar şahsi dosyaları... Gruplar ya da milletvekilleri, 'başkalarının dosyalarını da görmek, incelemek istiyoruz' derse olmaz. Bu dosyaların bir kısmı soruşturma aşamasında olduğu için soruşturmanın gizliliği söz konusu.. O nedenle burada gizlilik esastır."

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel'in, AK Parti milletvekillerinin dokunulmazlık dosyalarının sayısı ve suç isnatlarıyla ilgili iddialarının gerçeği yansıtmadığına işaret eden Şentop, suç isnatları açısından AK Parti'yi rahatsız edecek dosya olmadığını, bu dosyalar kamuoyuyla paylaşıldığında bunun görüleceğini ifade etti.

Şentop, siyasi parti gruplarının dokunulmazlık dosyasıyla ilgili talepleri konusunda, "Dokunulmazlık dosyalarıyla ilgili olarak Mecliste çalışma olabileceğinden hareketle partiler de değerlendirme yapmak istiyorlar" dedi.

"Teröre çağrı durumlarında dokunulmazlığın kaldırılması doğru olur"

Şentop, dokunulmazlığın siyasi bir korunma olduğunu ve meseleye siyaset yapma özgürlüğü açısında bakmak gerektiğini belirterek, siyasi partilerin kapatılmasına karşı olduklarını, konunun siyaset yapma özgürlüğüyle ilgili olduğunu vurguladı.

AİHM'in kabul ettiği çok temel bir kriter bulunduğunu, siyasi parti ile milletvekilinin dokunulmazlığını birlikte değerlendirecek bir ölçü olarak "Batasuna" kararı bulunduğunu belirten Şentop, "Siyasi faaliyet özgürlüğü; terörü bir yöntem olarak kullanmak, teröre çağrı yapma söz konusu olduğunda siyasi faaliyetlerin koruma göremeyeceği, İspanya'da Batasuna ile ilgili kapatma kararının doğru olduğunu söylemiştir" diye konuştu.

Şentop, teröre çağrı, terörü yöntem olarak önerme, seçme, kullanma gibi durumlar söz konusu olduğunda dokunulmazlığın kaldırılmasının doğru olacağını bildirdi.

Şentop, şunları kaydetti:

"Doğru bir ayrım olarak bunu koyabiliriz. Adi suçlar açısından dokunulmazlığı kaldırmak, düşünmek, konuşmak bana göre doğru değil. Çünkü bu bir koruma değil, sadece süreçleri erteliyor. Delil toplamayla ilgili de bir engel yok, çünkü dokunulmazlığı sürerken delil toplanabilir. Sonuçta herkesin milletvekilliği süresi doluyor. Herkesin süresi doluyor. Milletvekilliği bittikten sonra yargılananlar, hapse girenler oldu. Bu bakımdan adi suçlar bakımından değil, siyasi suçlar açısından da hepsi değil, Avrupa standartlarında da kabul edilen siyasi faaliyetin özgürlüğüne bir sınır olarak terörü önerme, kullanma ve çağrı yapma suçları burada farklı değerlendirilmeli. Kriteri böyle koymak doğru olur."

AA

Gündem Haberleri

Gantz Netanyahu'yu esir takası müzakerelerini sabote etmekle suçladı
Suriyelilerin ülkelerine dönüşlerini kolaylaştıracak yeni adımlar devrede
Şanlıurfa’da cinsel sapkınlık programı tepki çekti
AK Parti'de yeni İstanbul İl Başkanı belli oldu
“Şam fehedildiyse Kudüs'ün de fethi yakındır"