"Parlamentodaki Aritmetik Geçmişe Dönüşü İşaret Ediyor"

El-Makal Gazetesi sahibi, yazar İbrahim İsa, seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından mecliste oluşan yeni aritmetiğin tehlikeli olduğunu açıkladı.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'ye yakınlığı ile bilinen El-Makal Gazetesi sahibi, yazar İbrahim İsa, seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından mecliste oluşan yeni aritmetiğin geçmişteki bazı olumsuzluklara geri dönüş anlamı taşıdığını belirtti.

Yeni Mısır parlamentosunun, halkı temsil ettiğine emin olmadığını dile getiren İsa, Sisi yanlılarının oluşturduğu koalisyona işaret ederek, "Parlamentoda oluşan tek seslilik Mısır'ı Suriye gibi yapabilir" dedi.

Yeni kitabının tanıtımı dolayısıyla başkent Kahire'de düzenlenen etkinlikte konuşan İsa, ülkede bir parlamentonun olmasının olumlu bir adım olarak kabul edilebileceğine dikkati çekerek, devrik cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in partisinden 200 kişinin meclise girdiği yönündeki açıklamaları eski rejimin geri dönüşü olarak yorumladı.

İsa, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunun anlamı eski kafanın geri dönüşüdür. Haliyle yolsuzluklara kalkan ellerin, yerel yönetimlerde hırsızlıkların ve şahsi çıkarların öne çıktığını göreceğiz. Ülkede sadece tek sesli ve muhalefetsiz bir parlamento olacak. Çoğunluğu elde etmiş bir parti olmaksızın parlamentoda çoğunluğu sağlamış olmak vatan için bir kazanım değildir. Parlamentoda oluşan tek seslilik Mısır'ı Suriye gibi yapabilir."

Mısır'ın probleminin bir gruptan nefret edilmesi ve diğer gruba ise mutlak manada bağlanılması olduğunun altını çizen İsa, "Yöneticilerin, muhaliflerin ve eylemcilerin yaptıkları hatalara düşmemesi gerekir. Mesela Muhammed el-Baradey (eski Düstur Partisi Genel Başkanı) için vatan haini denilmesini doğru bulmuyorum çünkü bu insan cumhurbaşkanı vekilliği yapmış birisidir" diye konuştu.

Demokratik yollarla seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin devrildiği dönemde gazeteci yazar İbrahim İsa, Sisi'ye yakınlığı ile dikkati çekmişti. Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, ilk söyleşisini İsa ve Lemis el-Hadidi ile yapmayı tercih etmişti. İsa, son dönemlerde yönetimi eleştirmeye başlamıştı.

"Sisi'ye Destek Koalisyonu, çoğunluğa sahip iktidar partisinin oluşturulması girişimidir"

Siyasi kaynaklardan alınan bilgiye göre, seçimlere "Mısır Sevgisi İçin Koalisyonu" adı altında giren Cumhurbaşkanı Sisi yanlısı grup, parlamentoda daha geniş katılımlı bir iktidar için "Sisi'ye Destek Koalisyonu" adı altında yeniden örgütlendi. 448'i bağımsız 120'si parti listelerinden seçilen üyelerin mevcut ve yeni kurulan partilerin çatısı altında toplanıp mecliste grup kurması bekleniyor. Mübarek dönemi figürlerinden yaklaşık 200 kişinin bağımsız listeden seçildiği tahmin ediliyor.

Mısır Sevgisi İçin Koalisyonu Koordinatörü ve yeni parlamento üyesi Semih Seyf el-Yezal, bir televizyon programında yaptığı açıklamada, 3 siyasi parti ve bağımsızlardan meclisin yaklaşık 3'te 2 sini oluşturan, 400'ün üzerinde milletvekilinin katılımıyla "Sisi'ye Destek Koalisyonu" kurulduğunu açıklamıştı.

Koalisyonun programına ilişkin bilgi veren Yezal, şunları ifade etmişti:

"Devleti destelemek, hükümeti destekleyeceğimiz anlamına gelmiyor. Hükümete muhalefet edeceğiz. İcraatları sorgulayacağız, eleştireceğiz de. Yermesini de biliriz övmesini de. Ancak Sisi'ye desteğimiz tam. İnşallah onunla ihtilafa düşmeyeceğiz."

Siyasi Bilimler Profesörü Said Es-Sadık da "Parlamentodaki Sisi'ye Destek Koalisyonu, çoğunluğa sahip iktidar partisinin oluşturulması girişimidir. Özellikle farklı parti ve bağımsızlardan oluştuğu göz önüne alınırsa bu girişim başarılı olmayacaktır. Koalisyonda iş adamları ve işkence gibi konularda şüphesiz ki anlaşmazlıklar yaşanacaktır. Bu bakımdan parlamento koalisyonun gölgesinde vazifesini ifa edemez" görüşlerini dile getirmişti.

Mısır Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 18 Ekim'de başlayan 2 Aralık'ta sona eren iki aşamalı parlamento seçimlerinin resmi sonuçlarını cuma günü açıklamıştı.

YSK Başkanı Eymen Abbas, seçimlere katılımın yüzde 28,3 oranında gerçekleştiğini, parti listelerinden meclise giren adayların oranının yüzde 43,1, bağımsızların oranının yüzde 56,9 olduğunu belirterek, bağımsız adaylardan 12 kadın adayın da meclise girmeye hak kazandığını kaydetmişti.

Alınan bilgiye göre Mısır Sevgisi ve bağımsız listelerden milletvekili olan adayların dağılımı sonrası oluşan tablo şöyle:

"Mısır parlamentosunda en fazla milletvekilini, Mısırlı Kıpti iş adamı Necip Suveyris'in partisi olarak bilinen Hür Mısırlılar Partisi alarak birinci sıraya yerleşti. Suveyris'in partisi 65 sandalyeye sahip oldu. Vatan'ın Geleceği Partisi, 50 milletvekili ile ikinci sırada yer alırken, Vefd Partisi ise 45 milletvekili ile üçüncü sırada bulunuyor."

Diğer partilerin vekil dağılımının ise "Hama Partisi 17, Cumhuriyet Halk Partisi 13, Kongre Partisi 12, Nur Partisi 12, Muhafazakarlar Partisi 6, Demokratik Barış Partisi 5, Mısır Demokrasi Partisi 4, Ülkem Mısır Partisi 3, Modern Mısır Partisi 3, Islah ve Gelişme Partisi 3 ve son olarak Tecemmu Partisi 1" şeklinde olacağı öngörülüyor. Sol eğilimli eski partilerden Tecemmu'nun sadece 1 milletvekiline sahip olması dikkati çekiyor.

Cumhurbaşkanı Sisi'nin doğrudan atayacağı 28 milletvekili ile 596 sandalyeden oluşacak olan yeni parlamentoda şu anki tahmini dağılıma göre, 239 vekil 14 ayrı partide yer alıyor. Geriye kalan 357 vekilin yanı sıra bazı küçük partilerin de katılımı ile bir koalisyon kurulacağı tahmin ediliyor. Yeni parlamentoda çoğunluğu bağımsızlar oluşturuyor.

Mısır'ın en eski partisi olarak bilinen Vefd ve daha çok İskenderiye kentinde üyesi olan Selefi Davet Cemaatinin siyasi kanadı Nur gibi partilerin katıldığı seçimleri, Müslüman Kardeşler'in (İhvan) siyasi kanadı Hürriyet ve Adalet, Muhammed el-Baradey tarafından kurulan Dustur, Eymen Nur liderliğindeki Yarın Devrim Partisi, Abdulmunim Ebul Futuh liderliğindeki Güçlü Mısır gibi siyasi partiler boykot etmişti.

AA

Mısır Haberleri

Yeni görüntüler şatafatı gözler önüne serdi: Yoksullukla boğuşan Mısır’da gündem Sisi’nin sarayı
Sıra sana da gelecek!
Sisi cuntası Mısır’da kutlama yapan Suriyelileri tutukluyor!
Sisi diktası Mısır’da Filistin yanlılarını hapsediyor!
Mısır'da bir siyasi mahkum daha 'tıbbi ihmal' nedeniyle öldü