"Paralel Devlet" İddianamesi

Savcı Okan Özsoy tarafından hazırlanan “Paralel devlet yapılanması” iddianamesinde yasa dışı dinlenen kişiler hakkında ayrıntılı istatistiksel veriler de yer alıyor. Partiler arasında AK Partililer yasa dışı bir şekilde en çok dinlendi.

Savcı Okan Özsöy tarafından hazırlanan İddianamede “Çok sayıda siyasetçi, bürokrat, akademisyeni gazeteci, işadamı ve sivil toplum kuruluşu mensubunun gerçekte bağlantılı olmadıkları suç ve suç örgütleri ile ilişkili gibi gösterilerek haklarında dinleme kararı alındığı, bazı mahkeme kararlarının ise sahte isimlerle ya da açık kimlik bilgisi belirtilmeksizin IMEI numaraları üzerinden verildiği tespit edilmiştir.” Deniliyor. İddianamede bu şekilde dinlenen kişilerin siyasi mensubiyetleri tek tek sıralandı.

Üstteki grafikte toplam 356 siyasi kişinin usulsüz şekilde dinlendiği iddia edilerek en çok dinlenenlerin AK Parti’liler olduğu belirtildi. İkinci sırada MHP, sonra da sırasıyla CHP ve BBP geliyor. İddianamenin 682. Sayfasında kabine üyelerinin sık görüştüğü kişiler üzerinden dinlendiği belirtilerek 2012 yılında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Antalya’ya İl Kongresi’ne gittiği dönemde AK Parti Antalya İl Başkanı’nın açık kimliği gizlenerek 26 gün süreyle teknik takibe alındığı kaydedildi. İddianamede ayrıca özel hayatlarına ilişkin görüntülerinin yayınlamasının ardından 2011 seçimleri öncesinde MHP’den istifa edip milletvekilliğinden çekilen 10 milletvekilinin dördünün de istifa etmeden önce iletişimlerinin tespit edildiği yer aldı.

 

İddianamede usulsüz olarak dinlenen kişiler mesleklerine ve çalıştıkları kurumlara göre de ayrıldı. En çok dinlenen kesim olarak üst düzey askeri yetkililer öne çıktı. Askerleri üst düzey emniyet mensupları ve üst düzey bürokratlar izledi. İddianameye göre meslek ve kurumlarına göre usulsüz olarak dinlenen kişiler üstteki gibi sıralandı.

İddianamede bu dinlemelerinin suçu aydınlatmak için değil, hedef kişilerin bütün hayatını sıkı takip altına almak için yapıldığı iddia edildi.

“Hedef kişiler hakkında organize suç örgütü üyesi olmak, uyuştuırucu madde ticareti yapmak, terör örgütü üyesi olmak gibi, farklı konularda art arda kararlar alınması, bazen yıllarca devam eden teknik takibe rağmen hiçbir adli işlem tesis edilmemiş olması ve hayatın olağan akışı içerisinde aynı kişinin yukarıda sayılı suçların tamamını işlemesinin gerçekçi olmaması göstermektedir ki dinlemelerde amaç bir suçun aydınlatılması değil hedef kişinin bütün hayatının sıkı bir takip altına alınmak istenmesidir.”

Al Jazeera

Haber Haberleri

Mehmet Görmez’den Riyad’daki festival görüntülerine tepki: İslam'ın değerlerine saldırı
Bağdat'taki rehabilitasyon merkezinde 5 bine yakın uyuşturucu bağımlısı tedavi görüyor
Gazze'de 6 ay bombardıman altında yaşayan Salhiya: Bir ayağımız ahirette, bir ayağımız dünyadaydı
Sokak röportajı saçmalığına ne zaman son verilecek?
Özgür Özel hakkındaki "Cumhurbaşkanına hakaret" ve "iftira" soruşturmasında ''yetkisizlik'' kararı