Paralel Ayasofya Hamlesi Tartışılıyor

17 Aralık sürecinde AK Parti'den istifa eden Burdur Milletvekili Hami Yıldırım'ın TBMM Başkanlığı'na “Ayasofya'nın ibadete açılması” talebini dile getiren bir başvuruda bulunması tartışılıyor.

17 Aralık sürecinde AK Parti'den istifa eden Burdur Milletvekili Hami Yıldırım'ın TBMM Başkanlığı'na “Ayasofya'nın ibadete açılması” talebini dile getiren bir başvuruda bulunması tartışılıyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi gelen bu talep kamuoyunu ikiye böldü. Cemaate yakın Bugün gazetesinin yazarlarından Nuh Gönültaş, dünkü köşesinde bu talebe mesafeli olduğunu yazmıştı.

Tartışmalara katılan Star gazetesi yazarı Ahmet Taşgetiren yazısında cemaatin hamlesini anlamaya çalışıyor.

'DİYALOG'U RİSKE ATMAYI GÖZE Mİ ALMIŞLAR?

Batı dünyasının en duyarlı olduğu Ayasofya konusunda, hükümeti bile sollayan bu girişimi başlatmalarının sebebini soran yazar, yazısına yine sorularla devam ediyor:

"Ak Parti İstanbul milletvekili Bülent Turan'ın dediği gibi "rol çalma" girişimi mi? Ben, aslında bu işte "rol çalma" hamlesinin bile Camia'nın Batı ile ilişkileri adına bir tür risk alma niteliği taşıdığını düşünürüm. O yüzden Camia ya Batı ile ilişkileri, yani "Diyalog"u riske atmayı göze almış oluyor, ki çok stratejik bir karar anlamına geliyor, ya da başka bir şeyi hesaplıyor. Acaba neyi?"

Nuh Gönültaş'ın Ayasofya'yı ibadete açma girişimini "İlk turda Cumhurbaşkanı seçtirme yatırımı" hesabına bağladığını belirten Taşgetiren, yazarın kampanyayı camianın başlattığını ıskaladığını yazdı.

NE OLUR?

Taşgetiren, Gönültaş'ın yazısından alıntı yaptıktan sonra sözü cemaatin Ayasofya kampanyasına getiriyor:

Bakın neler yazmış:

"Ayasofya elbette açılmalı ama Türkiye'nin henüz Ayasofya'yı açabilecek kadar güçlü bir ülke olmadığını, açsa bile onu açık tutabilecek gücü ve kudreti olmadığını söylüyorum."

"Yeni Türkiye'nin kurucularının Ayasofya'yı niçin müze statüsüne getirdikleri, vesayetin niteliği ile alakalı bir durum. Türkiye'nin kurulmasına vesayet edenlerin bir tercihi."

"Dünyada o vesayet düzeni bugün yeni bir şekil aldı. Türkiye ise o düzeni aşabilecek bir güç ve kudrete sahip değil. Dolayısıyla belki açanlara ilk turda cumhurbaşkanlığını kazandırır fakat dünyada mevcut hakim güç ve kültür ortamında Ayasofya'yı açma girişimleri ülkemizin başına yeni dertler açmaktan başka bir işe yaramaz."

Nuh'un satırlarında doğrular var, ama galiba yazıldığı zaman sorunlu. Şimdi Nuh'a soralım: Acaba Camia, "Ayasofya açılsın" kampanyası ile hangi turda neyi kazanmayı hedeflemiş olabilir? Ve ülkenin başına hangi dertler açılır?

(Haber 7)

Yorum Analiz Haberleri

Sosyal medyanın aptallaştırdığı insan modeli
Dünyevileşme ve yalnızlık
Cuma hutbelerindeki prangalar kırılsın
Batı destekli spor projeleri neye hizmet ediyor?
Kemalizm’e has bu Laiklik Fransa’da bile yok!