Pakistanın Çığlığı Sağır Kulaklarda

6 milyon insanın gıda ve temiz suya acil ihtiyacı var, 3.5 milyon çocuk hastalık altında, 2 bin insan öldü, 2 milyon kişi evsiz...

Tarihin en büyük sel felaketine uğrayan Pakistan uluslararası topluma yaptığı acil yardım sesine verilen cevap halen "acınacak halde..."

Pakistan da 6 milyon insanın gıda ve temiz suya acil ihtiyacı var, bunların sadece çok küçük bir kesimi karnını doyurabiliyor; susuzluğunu gidermek ve temizlenebilmek için suya ulaşabiliyor. Yüzlerce köy, anayol ve köprü sular altında. 3.5 milyon çocuk, kirli su ve sineklerle yayılan ölümcül hastalıklardan dolayı tehlike altında. 170 milyonluk toplam nüfusun yüzde 10'undan fazlası faciadan etkilendi. Aşırı yağışlar ve sellerin ülkeyi yerle bir etmeye başlamasından beri 2 bin insan öldü. 2 milyon kişi artık evsiz. Kayıpların artması, beklenen bir sonuç...

BM'ye göre daha fazla can kaybı olmaması ve hasarın onarılması için 460 milyon dolar acil yardıma ihtiyaç var. Ancak uluslararası toplumun yardım konusunda ağır davranması nedeniyle, şu ana kadar bu miktarın sadece üçte biri toplandı.

AÇLIKTAN ÖLÜMLER OLABİLİR

Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi ise tek başına üstesinden gelemeyecekleri çok büyük bir felaketle karşı karşıya olduklarını ve Pakistan'ın yalnız bırakılması halinde milyonlarca kişinin açlıktan ölebileceğini söylüyor. Bazı bölgelerde çocuklar arasında açlıktan ölümlerin başladığı da gelen bilgiler arasında...

"BAĞIŞLAR ACINACAK HALDE"

Yardımların yetersizliği İngiltere'de de hükümet düzeyinde eleştiri konusu. Başbakan Yardımcısı Nick Clegg, bağışların 'acınacak düzeyde' olduğunu söylerken, Uluslararası Kalkınma Bakanı Andrew Mitchell, yardımların 'üzüntü verici biçimde yetersiz' kaldığı yorumunu yapıyor. Pakistan'ı ziyaret edecek olan Andrew Mitchell, İngiltere kadar bir alanın sellerden etkilendiğini, en az 10 bin köyün yok olduğunu, bağışçı ülkelerin yardım faaliyetlerini artırması gerektiğini söylüyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de dün felaket mağdurlarına her türlü yardımı yapmaya hazır olduklarını söyledi ve Avrupa ülkelerine, Pakistanlılarla dayanışma içinde olduklarını göstermeleri çağrısında bulundu.

Öte yandan, Pakistan'ın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Zamir Ekrem, ülkelerinin önemli bir bölümünü etkileyen sel felaketi sonrası yaklaşık 301 milyon dolar yeni yardım sözü aldıklarını açıkladı.

Pakistan'a, Japonya 10 milyon dolar, Avustralya da 21 milyon 600 milyon dolar ek yardım yapacaklarını açıklamışlardı. Suudi Arabistan'da, Pakistan'a yardım için başlatılan kampanyanın ilk gününde yaklaşık 20 buçuk milyon dolar toplandığı bildirildi.

Afganistan Pakistan'a 1 milyon bağışlarken, Türkiye de yardımını iki katına çıkarıp 10 milyon dolara yükseltti ve 140 tonluk yardım malzemelerini nakle başladı.

ŞİMDİ EN BÜYÜK KORKU SALGIN HASTALIK

BM felaketin 3.5 milyon çocuğu su yoluyla bulaşan hastalıklara yakalanma riskiyle baş başa bıraktığı uyarısında bulunuyor. İnsani Yardım Koordinasyon Merkezi sözcülerinden Maurizio Giuliano, "Bizi kaygılandıran su ve sağlık. Ölümcül hastalıkları önlemede su çok önemli. Ama seller nedeniyle sular kirlendi'' diyor. Dünya Sağlık Örgütü de, Pakistan'da şu ana kadar rastlanmamış olmasına karşın, muhtemel bir kolera salgınında on binlerce kişiye yardımcı olabilmek için hazırlıklar yapıyor.

Giuliano da gıda ve su ihtiyacının çok azının karşılandığını, bunun da ana sebeplerinden birinin maddi kaynaklar olduğunu belirtiyor. Giuliano, sellerin etkisinin deprem ve tsunami kadar çabuk görülmediğini ama burada söz konusu olan insani ihtiyaçların Haiti'dekinden daha büyük olduğunu da ekliyor.

Öte yandan Dünya Bankası ülkeye 900 milyon dolar kredi vereceğini açıkladı. Krediyle Pakistan'ın uzun vadede yeniden yapılandırılmasına yardımcı olunması ve planlanan projelerin yeniden planlanması, dağıtılmamış fonların yeniden ayarlanması amaçlanıyor. Ancak kredinin kurbanlar için ne şekilde harcanacağı konusunda bir açıklama yapılmış değil.

İKT: ACİL YARDIM FONU KURULMALI

Türkiye de yardıma ilk koşan ülkelerden biri... Kızılay, Kimse Yok Mu Derneği, Deniz Feneri Derneği, Cansuyu Derneği ve İHH Pakistan'a yiyecek, giyecek ve ilaç ile birlikte, Ramazan dolayısıyla iftar çadırları ve parasal yardım ulaştırdı. Kızılay, selin vurduğu Balucistan ve Pencab gibi eyaletlere kargo uçakları ile 140 ton yardım malzemesi ulaştırdı. Pakistan'a ulaştırılan 35 tonluk son yardım kargosunda 400 koli gıda, 300 koli mutfak seti, bin battaniye, 115 barınma çadırı, 14 bin 400 havlu, 5 bin litre içme suyu ve 156 bin 926 kutu ilaç bulunuyor.

Öte yandan İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Pakistan'a, acil yardım çağrısında bulundu. İslam ülkelerinin acil yardım fonu kurması gerektiğini söyleyen İhsanoğlu, "Ülkemizle, İslam dünyasının bütünüyle çok yakın ilişkisi olan bu ülkeye yardım elimizi uzatmamız, her şeyden önce insanlık ve Müslümanlık vazifemiz" dedi.

Pakistan'ın çığlığını kim duyacak?

BM felaketin 3.5 milyon çocuğu su yoluyla bulaşan hastalıklara yakalanma riskiyle baş başa bıraktığı uyarısında bulunuyor. İnsani Yardım Koordinasyon Merkezi sözcülerinden Maurizio Giuliano, "Bizi kaygılandıran su ve sağlık. Ölümcül hastalıkları önlemede su çok önemli. Ama seller nedeniyle sular kirlendi'' diyor. Dünya Sağlık Örgütü de, Pakistan'da şu ana kadar rastlanmamış olmasına karşın, muhtemel bir kolera salgınında on binlerce kişiye yardımcı olabilmek için hazırlıklar yapıyor.

UNICEF Güney Asya Bölgesel Direktörü Daniel Toole'a göre 'Sözlere değil nakde ihtiyaç var'. Toole, "Elimizde endemik olarak sulu ishal, kolera, üst solunum yolu enfeksiyonlarının görüldüğü ve problemlerin daha da yayılacağı koşulların oluştuğu bir ülke var. Vaatleri harcayamayız. Verilen sözlerle temizlik tabletleri alamayız. Pakistan'a vaatlerle yardım edemeyiz. Uluslararası topluma, vaatlerini paraya çevirmeleri için acil uyarı yapıyorum" diyor.

Giuliano da gıda ve su ihtiyacının çok azının karşılandığını, bunun da ana sebeplerinden birinin maddi kaynaklar olduğunu belirtiyor. Giuliano, sellerin etkisinin deprem ve tsunami kadar çabuk görülmediğini ama burada söz konusu olan insani ihtiyaçların Haiti'dekinden daha büyük olduğunu da ekliyor.

Başbakan imzasıyla yardım kampanyası

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan genelgeyle Pakistan'da meydana gelen sel felaketinden zarar görenler için yardım kampanyası başlatıldı. Kampanyanın ulusal koordinasyonunu, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı sağlayacak.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan genelgede, Pakistan'da, 2 Ağustosta başlayan ve günlerce devam eden sellerden 20 milyon civarında Pakistan vatandaşının etkilendiği, 2 binin üzerinde insanın hayatını kaybettiği hatırlatılarak, çok fazla maddi ve manevi kayba sebebiyet veren felaket nedeniyle halen binlerce insanın barınma, açlık, susuzluk ve salgın hastalık problemleriyle karşı karşıya olduğu vurgulandı.
Günümüz dünyasında, büyük çaplı böylesi bir felaketle tek bir ülkenin kendi imkanlarıyla başa çıkmasının güçlüğüne dikkat çekilen genelgede, bu düşünceyle olayın haber alınmasından itibaren ilk harekete geçen ülkelerden biri olan Türkiye'nin, 4 uçak dolusu 2 milyon ABD Doları değerinde ayni yardım ile 10 milyon ABD Doları para gönderdiği belirtildi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin, halkın da beklentileri doğrultusunda Pakistan'daki afetzedeler için her türlü yardım ve desteği sağlayacağı vurgulanan genelgede, bu amaçla bir yardım kampanyası başlatılmasının uygun görü ldüğü ifade edildi.
Afet mağdurlarına yardım için Hükümet'in çabalarına ilaveten başka yardım amaçlı pek çok özel inisiyatifin de katkılarının devam ettiği belirtilen genelgede, yardım kampanyası açılması kadar, ülke kaynakları kullanılarak toplanan bu yardımların ihtiyaç sahiplerine yerinde ve zamanında ulaştırılması, etkin kullanımı ile ulusal ve uluslararası kamuoyuna gerektiği gibi duyurulmasının da önemine değinildi.

Bu çalışmaların başarı ile yürütülüp sonuçlandırılabilmesi için iyi işleyen iş birliği ve koordinasyon mekanizmasına ihtiyaç duyulduğuna işaret edilen genelgede, ulusal koordinasyonu sağlamak üzere, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının görevlendirildiği bildirildi.
Valilikler, belediyeler ile tüm kamu kurum ve kuruluşlarınca toplanan yardımların, ilgili Başkanlığın ekte belirtilen hesap numaralarına aktarılacağı ifade edilen genelgede şunlar kaydedildi:
"Gerçek ve tüzel kişiler bu hesaplara doğrudan bağış yapabilecekler. Sivil toplum kuruluşlarımızdan istekli olanlar topladıkları yardımı, afetzedelere ulaştırmak üzere şartlı ve şartsız bu hesaplara aktarabilecekler. Tüm yardım toplama faaliyetleri, 2860 sayılı Yardım Toplama Kanunu hükümleri çerçevesinde yapılacak.

Benzer acıları daha önce yaşamış olan halkımızın, ulusal ve yerel basınımızın, sivil toplum kuruluşlarımızın, kamu kurum ve kuruluşlar ı ile her düzeydeki kamu görevlilerinin, meslek odalarının ve birliklerin bir insanlık görevi olan bu yardım kampanyalarına gönüllü olarak her türlü destek ve yardımı sağlayacaklarına inancımız tamdır."

Pakistan'daki âfetzedelere yardım için açılan hesap numaraları da şöyle:
-Ziraat Bankası Aşağı Ayrancı Şubesi
Hesap No : 555 555 55 Ana Hesap
5001 TL
5002 Dolar
5003 Euro
-Türkiye Halk Bankası Bakanlıklar Şubesi
Hesap No : 05000005 TL
5300003 Dolar
2 P 000023 Euro

-Vakıflar Bankası Finans Market Şubesi
Hesap No : 205 55 55 TL
405 66 66 Dolar
405 77 77 Euro

Pakistan Haberleri

Pakistan yönetimi, protestoculara yönelik katliamı araştıran gazeteciyi gözaltına aldı
Pakistan'ın başkenti İslamabad'da onlarca gösterici katledildi
Pakistan’da Şii ve Sünni aşiretler arasındaki çatışmalar büyüyor: Ölü sayısı 102’ye yükseldi
Pakistan'daki İmran Han protestolarında 5 güvenlik görevlisi öldürüldü
Pakistan'ın kuzeybatısında aşiretler arası çatışmada ölü sayısı 85'e yükseldi