Pakistanda Felaketler Durmuyor

Pakistan’ın güneyinde yağışlar nedeniyle yeniden sel felaketi yaşandı, 200 bin kişi tahliye edildi. Çin’in kuzey doğusundaki Lianoning eyaletinde 250 bin kişi, Kuzey Kore’de ise 5 bin kişi selden dolayı tahliye edildi.

Üç haftadan beridir Pakistan sel felaketleriyle boğuşuyor. Şu ana kadar 1600'ü aşkın kişi hayatını kaybederken, 4 milyonu aşkın kişi de evsiz kaldı. Hafta sonu suların yükselmesiyle güneydeki durum daha da ağırlaştı. Şiddetli yağışlar nedeniyle sular yükseldi ve 200 bin kişi daha evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Indus Nehrinin geçtiği en az dört ilçe etkilendi. Sind eyaletinin güney tarafı öncelikli hale gelirken, eyaletin kriz servisleri genel müdürü kurtarma operasyonları için kaynaklarını yeniden harekete geçirdiklerini söyledi.

6 MİLYON KİŞİNİN ACİL YARDIMA İHTİYACI VAR

Yetkililere göre Pakistan'da sel felaketinden 15 ila 20 milyon kişi etkilendi. En az 6 milyon kişinin acil yardıma ihtiyacı olduğu belirtiliyor. Kötü hava koşullarının sürmesi nedeniyle toplanan paralar da yetersiz kaldı. Kolera salgınının ortaya çıkmasıyla birlikte sağlık krizi de ülkeyi tehdit ediyor. Uzun vadede ülkenin alt yapısı için milyarlarca dolar gerekli olacak.

Ülkede felaketin ekonomik, sosyal ve politik sonuçlarının kalıcı olduğu ifade ediliyor. Pakistan İçişleri Bakanı Şah Mahmud Kureşi, Pakistan'ın ekonomik kaybının 43 milyar doları geçtiğini söyledi. Uzmanlara göre mağdurlara bir ev vermek için yıllar gerekecek.

Uluslararası toplum ise şu ana kadar 800 milyon doları aşkın yardım sözü verdi. Bakan Kureşi, bunun halan çok yetersiz ama "teşvik edici" olduğunu belirtti.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı'na göre gelen yardımlar şöyle:

-ABD: 102 milyon dolar

-Suudi Arabistan: 65,3 milyon dolar

-Büyük Britanya: 64,76 milyon dolar

-Avrupa Komisyonu: 54,15 milyon dolar

-Avustralya: 13,62 milyon dolar

-BM acil fonu: 16,60 milyon dolar

-Norveç: 14,81 milyon dolar

-Japonya: 14, 44 milyon dolar

-Almanya: 12,44 milyon dolar

-Türkiye: 11,77 milyon dolar

-Danimarka: 11,74 milyon dolar

-İsveç: 9,98 milyon dolar

-Çin:9,26 milyon dolar

-Fransa: 5,77 milyon dolar

-İspanya: 5,51 milyon dolar

ÇİN'DE 250 BİN KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

Felaketin ağır bir şekilde vurduğu diğer bir ülke de Çin oldu. Çin ve Kuzey Kore arasındaki Yalu nehri yağışlar nedeniyle şişti. Çinli yetkililer ülkenin kuzey doğusundaki Liaoning eyaletinde 253 bin kişini tahliye edildiğini bildirdi.

Kuzey Kore'ye sınırı olan Dandong şehrinde 94 bini aşkın kişi tahliye edilirken, ulaşım ve elektrik hatları kesildi. Cumartesi günü Dandong'da suların seviyesi 2,5 metre yükselerek alarm düzeyini geçmişti. Bu da ölçümlerin yapılmaya başlandığı 1934 yılından bu yana ikinci rekor yükseliş oldu.

Şiddetli yağmurlar nedeniyle Çin, ülke tarihindeki en kötü felaketlerden birini yaşıyor. Yılın başından bu yana sel felaketlerinde 3 bin 900 dolayında kişi hayatını kaybetti. Resmi rakamlara göre Çin'in kuzey batısındaki bir bölgede toprak kaymaları nedeniyle bin 750 kişi yaşamını yitirdi. Halen onlarca kişi de kayıp.

KUZEY KORE'DE 5 BİN TAHLİYE

Yalu nehrinin diğer tarafındaki Kuzey Kore'de Siuiju kenti ve çevresindeki kırsal komünlerin bir çok yerinin sular altında kalması ardından 5 bin kişi tahliye edildi. Sinuiju kentinde ulaşım tıkandı, kent sakinleri evlerinin çatılarına ve yüksek yerlere çıktı.

PAKİSTAN'DA ÇADIR KURACAK KURU YER YOK!

Sel ve Muson yağmurlarının hayatı felç ettiği Pakistan'da, can kayıplarının 2 bini geçtiği, yaklaşık 40 milyon insanın selden etkilendiği bildirildi.
Pakistan Afet Kriz Merkezi yetkililerinden alınan bilgiye göre,selden en çok etkilenen Belucistan, Pencap, Kyber Pakhtun Khwa ve Sint bölgeleri oldu.

Selden 40 milyona insanın etkilendiği bölgeye, ulaşımın güçlükle sağlanması,otobanların ve tren raylarının sular altında kalması nedeniyle arama kurtarma helikopterleri ile Pakistan Genelkurmay'ına ait uçaklar aracılığıyla yardım götürülebiliyor. Temmuz ayının ortalarından itibaren Pakistan'ın dört eyaletinde etkili olan sel nedeniyle tarım alanları ve bu bölgedeki altyapı da ciddi şekilde etkilendi.

Ülkedeki tarım alanlarının büyük bir bölümü olan 3,2 milyon hektardan fazla tarım alanı da felakette kullanılamaz hale geldi.

Sel felaketi yaklaşık 40 milyon insanı evsiz, aşsız bırakırken, suyun yavaş yavaş bölgeden çekilmesiyle kolera başta olmak üzere salgın hastalık korkusu da gündeme geldi.
Meteoroloji yetkilileri tarafından Muson yağmurlarının 1-2 hafta daha süreceği öngörülüyor. Pakistan hükümetinin de felaket sonrası insanların rehabilitasyonu için çalışmalara şimdiden başladığı belirtiliyor.

Felaketten sonra bölgeye çok sayıda yardım kuruluşu geldi. Dünyanın dört bir yanından ülkeye getirilen yardımlar, karayolu, havaalanları ve demir yollarının selden zarar görmesi nedeniyle afetzedelere güçlükle ulaştırılıyor.

Bu arada, selzedelerin barınması için yapılacak çadır kentler ve prefabrike evler kuru bir alanın olmaması nedeniyle kurulamıyor. Yetkililer, kuru alanlar oluşturmak için dağlardan ve başka yerlerden topladıkları mıcırlarla su kaplı yerleri doldurmaya çalışıyorlar.
Sel nedeniyle yaklaşık 1 milyon insanın evsiz kaldığı belirtilirken, Pakistan Genelkurmay Başkanlığına bağlı arama kurtarma helikopterleri ve uçaklar çok sayıda insanı sel bölgelerinden tahliye ediyor.
Öte yandan Türk Sağlık Bakanlığının gönderdiği 2 sahra hastanesi de selden en fazla etkilenen bölgelerde sağlık hizmeti verecek.

Sel bölgesinde yardım dağıtmak için gelen kuruluşlar, ciddi sık ıntılarla karşılaşıyorlar.
Yardım kuruluşları ülkedeki terör olayları nedeniyle çalışmalarını gündüz saatleriyle sınırlandırırken, aç ve susuz kalan selzedeler gelen yardım konvoylarına akın ediyor. Bölgeye Türkiye başta olmak üzere ABD, Suudi Arabistan, İran, Birleşmiş Milletler gibi dünyanın dört bir yanından gıda, sağ lık malzemesi, barınma ve maddi yardım yapılıyor.

Öte yandan, Hollanda İnsani Yardım Kuruluşu da ülkedeki İslam okullarında eğitim gören ilköğretim öğrencilerinden topladıkları yardımları da selzedelere ulaştırdı.
170 milyon nüfuslu Pakistan'ın yarıdan fazlasını vuran sel felaketinden en fazla etkilenen çocuklar oldu. Temiz su, yiyecek ve ilaç temin edilemeyen bölgede, çocuklar salgın hastalıkla karşı karşıyalar.

Bölgede kuru alan olmadığı için suların kapladığı yerler çocukların oyun alanı haline gelmiş durumda.
Sel felaketinin etkili olduğu kentlerden Peşaver'e bağlı Nowshare kasabasında, mezarlıklarını yüksek yerlerde yapan bazı yöre halkı, selden etkilenmeyen ve kuru olan bu bölgede yaşamlarını sürdürüyorlar.

Sel felaketinin ardından bölgeye gelen Türk Kızılayı Delegasyon Başkanı Mustafa Yılmaz ve 7 kişilik ekip, çalışmalarına başladı.

Sel bölgesinde tam donanımlı 10-15 bin kişilik bir kent oluşturulması için çalışmalara başlayan ekip, Peşaver'e bağlı Nowshera kasabasında 2 bin 500 kişiye iftar paketi dağıttı.

Ekip, yarın da 40 Mevlana Evi kurmayı planlıyor. Önümüzdeki günlerde ise karayolu ve tren katarlarıyla Türkiye'den yola çıkacak malzemelerin Pakistan'a ulaşması bekleniyor. Daha sonra bölgede konutlar yapılacak, selzedelere gıda, sağlık malzemeleri dağıtılacak.

Yetkililer, selzedelerin çok zor durumda olduklarını ifade ederek, bölgede gıdadan, giyime, sağlık malzemesinden, barınmaya kadar her alanda yardıma ihtiyaç olduğunu kaydettiler.

Pakistan Haberleri

Pakistan yönetimi, protestoculara yönelik katliamı araştıran gazeteciyi gözaltına aldı
Pakistan'ın başkenti İslamabad'da onlarca gösterici katledildi
Pakistan’da Şii ve Sünni aşiretler arasındaki çatışmalar büyüyor: Ölü sayısı 102’ye yükseldi
Pakistan'daki İmran Han protestolarında 5 güvenlik görevlisi öldürüldü
Pakistan'ın kuzeybatısında aşiretler arası çatışmada ölü sayısı 85'e yükseldi