Pakistan'da Çin Konsolosluğuna Saldırı: 5 Ölü

Pakistan'ın güneyindeki Karaçi kentinde Çin konsolosluğuna yönelik silahlı saldırı düzenlendi.

Güvenlik kaynakları ve medyanın aktardığına göre, silahlı kişiler Karaçi'deki Çin konsolosluğuna saldırdı ve binanın bir kısmına girmeyi başardı.

Birçok farklı ülkenin diplomatik merkezlerinin bulunduğu Clifton mahallesinde silah ve patlama sesleri yankılandı.

Saldırıyı düzenleyen 3 kişi öldürülürken, en az 2 güvenlik görevlisi öldürüldü, bir tanesi de yaralandı.

Bir polis memurunun aktardığı bilgiye göre, "Saldırı konsolosluğun vize bölümüne giren iki kişi tarafından gerçekleştirildi ve diplomatlar güvende." Güvenlik güçlerinin bölgeyi kuşattığı ve müdahaleye hazırlandığı ifade ediliyor.

'Belucistan Kurtuluş Ordusu' saldırıyı üstlendi

Yerel kaynakların aktardığı bilgiye göre, saldırıyı "Belucistan Kurtuluş Ordusu" isimli etnik bir silahlı grup üstlendi.

Silahlı grup sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada saldırıyı kendilerinin düzenlediğini duyurdu ve saldırganlara ait olduğu belirtilen bir görüntü paylaştı.

 

Hindistan yetkilileri saldırıyı kınarken, Çin Pakistan'a bölgedeki güvenliği artırma çağrısında bulundu.

Pakistan Başbakanı İmran Han saldırıyı kınarken, saldırının Çin ile Pakistan arasındaki işbirliğini hedef aldığını öne sürdü.

*

Belucistan Kurtuluş Ordusu

Pakistan'ın yüzölçümü olarak en büyük eyaleti olan Belucistan, geçmişten bugüne askeri ve siyasi gerginliği bir merkezi konumunda.

Belucistan bölgesi gerek yerel gerekse uluslararası çatışmalarda önemli bir bölge niteliğinde. Pakistan'dan ayrılma taraftarı grupların yanısıra, Afganistan ve İran'da saldırılar düzenleyen çok sayıda grup da Belucistan'da varlık gösteriyor.

Belucistan etnik, dini, askeri, siyasi ve ekonomik yönden büyük bir önemi haiz. Bölgede bulunan Gvadar Limanı, Belucistan'ın stratejik önemini daha da artıran bir etken.

Belucistan'da varlık gösteren ayrılık yanlısı etnik silahlı gruplar arasında adını en çok duyuranlardan biri de Belucistan Kurtuluş Ordusu.

1999-2000 yıllarında bölgede günden güne artan gerginlik ortamına kuruluşunu ilan eden Belucistan Kurtuluş Ordusu, zamanla bölgenin en aktif silahlı gruplarından biri haline geldi. Pakistan'ın bölgedeki insan hakları ihlalleri, doğal kaynakların kullanımı, Beluc halkının kendi geleceğini tayin hakkı gibi söylemlerle hareket eden grup bugüne kadar Pakistan güçlerine çok sayıda saldırı düzenledi.

Pakistan, Belucistan Kurtuluş Ordusu'nu sık sık Hindistan'dan yardım almakla suçluyor. Pakistan istihbaratına dayandırılan raporlara göre "Belucistan Kurtuluş Ordusu, stratejik Gvadar Limanı'na karşı olan Hindistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden destek alarak bölgede faaliyet yürütüyor." Belucistan Kurtuluş Ordusu bu iddiaları reddederken, bunlar bağımsız kaynaklarca da doğrulanmıyor.

Pakistan ve İngiltere Belucistan Kurtuluş Ordusu'nu resmi olarak bir terörist grup kabul ediyor. ABD, grubun bazı eylemlerini "terör saldırısı" olarak nitelese de, Belucistan Kurtuluş Ordusu'nu resmen bir terör örgütü olarak kabul etmiyor.

Belucistan Kurtuluş Ordusu, Belucistan eyaletinde hücreler ve gerilla güçleri şeklinde örgütlenmiş halde ve bölgedeki Pakistan askerlerinin yanı sıra Pakistan içerisindeki hedeflere de saldırılar düzenliyor. Grup birçok kez Pakistan-Çin ilişkilerini hedef alan saldırılar düzenledi ve resmi olarak da bunu beyan etti.

Bağımsız raporlara göre 500 ila 1000, kendi ifadelerine göre 6 bin mensubu olan Belucistan Kurtuluş Ordusu, bölgede faaliyetini, ayrılık yanlısı Beluc hareketinin en önde gelen yapılanması olarak sürdürüyor

Kaynak: Reuters, Mepa News

 

 

Gündem Haberleri

Tunceli ve Ovacık belediye başkanlıklarına kayyum atandı
Hakan Fidan'dan BRICS’e ortaklıkla ilgili bir teklif aldık
ABD'den Türkiye'ye "Hamas'a ev sahipliği yapmayın" uyarısı
10 Kasım dayatmasında yeni dönem: Törene katılmayan öğrenci için veliden savunma istediler
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: UCM'nin kararı "umut verici"