"Pakistan iklim krizinin ön cephesinde"

Dünya Çevre Günü münasebetiyle hazırlanan raporda Pakistan'ın küresel iklim krizine katkısı en az olan ülkelerden biri olmasına rağmen krizden en fazla etkilenen ülkeler arasında olmasının adaletsizliğine vurgu yapılıyor.

HAKSÖZ HABER

El Cezire'nin aktardığına göre Uluslararası Af Örgütü, Güney Asya ülkesinin “iklim krizinin ön cephesinde” olduğunu söyleyerek Pakistan'ı aşırı sıcak hava dalgalarından korumak için küresel eylem çağrısında bulundu.

Uluslararası Af Örgütü, Pazartesi günü Dünya Çevre Günü münasebetiyle hazırladığı bir raporda, Pakistanlıların kendilerini yüksek sıcaklıklara karşı koruyacak araçlardan yoksun oldukları için sıcak hava dalgalarına karşı özellikle savunmasız olduklarını söyledi.

Yakıcı Bir Acil Durum: Pakistan'da Aşırı Sıcak ve Sağlık Hakkı başlıklı rapor, kavurucu sıcak hava dalgalarının dünyanın en sıcak şehirlerinden bazılarında yaşayan insanlar üzerindeki etkisini inceledi.

Açıklamada, “ülkenin küresel iklim değişikliğine orantısız şekilde küçük katkısına rağmen ciddi sonuçlarla karşı karşıya kalan 230 milyon nüfusuyla Pakistan'da iklim adaletsizliği açıkça görülüyor" denildi.

Berlin merkezli kar amacı gütmeyen Germanwatch tarafından yayınlanan Küresel İklim Riski Endeksi'ne göre Pakistan, dünyanın gezegeni ısıtan gazlarının yüzde 1'inden daha azına katkıda bulunmasına rağmen son yirmi yılda iklim değişikliğine bağlı felaketlerden en çok zarar gören 10 ülke arasında yer alıyor.

2022'de Pakistan'ın neredeyse üçte birini sular altında bırakan yıkıcı sellerde 1.800'den fazla insan öldü ve 33 milyon kişi etkilendi . Tufan, her ikisi de iklim değişikliğinden kaynaklanan rekor yağışlar ve buzulların erimesinden sorumlu tutuldu.

“İklim değişikliğine küçük katkılarına rağmen, insanlar genellikle yaşamı tehdit eden orantısız derecede ciddi sonuçlarla karşı karşıya. Bu ölçekte bir iklim kriziyle mücadele etmek, küresel dikkat ve eylem gerektirir" diyen Uluslararası Af Örgütü'nün Güney Asya bölge müdür yardımcısı Dinushika Dissanayake, daha zengin ülkeleri oynadıkları önemli rol konusunda dikkatli olmaları gerektiğinin altını çizdi.

Tarımda, tuğla fırınlarında ve fabrikalarda çalışanlar, kuryeler, polis memurları ve temizlik işçileri gibi meslek sahiplerinin ısıya maruz kalma riskinin daha yüksek olduğu ve insanların sıcak çarpması, nefes darlığı ve baş dönmesinden şikayetleriyle hastaneye başvurduklarının belirtildiği raporda Pakistan hükümeti aşırı sıcakların sağlık üzerindeki etkilerine karşı savunmasız milyonlarca insan için planlar oluşturmaya çağrıldı.

İnsan hakları örgütü, 40 milyondan fazla Pakistanlının elektriksiz yaşadığını ve birçoğunun uzun süreli kesintiler nedeniyle düzensiz güç kaynaklarına sahip olduğunu söyledi.

Raporda, "Yoksulluk içinde yaşayan insanlar, fanlar veya klima üniteleri için elektriğe erişemiyor veya bunları karşılayamıyor ve güneş paneli satın almaya da gücü yetmiyor" denildi.

Uluslararası Af Örgütü, daha zengin ülkelerden emisyonları azaltmalarını ve yine ekonomik bir krizden muzdarip olan Pakistan'ın iklim değişikliğine uyum sağlamasına yardımcı olmalarını istedi.

“İklim krizinden en çok sorumlu olan zengin devletlerin, sadece uyumu desteklemek için değil, aynı zamanda Pakistan gibi ülkelerde iklim değişikliğinin körüklediği aşırı sıcak hava dalgaları nedeniyle insanların yaşadığı veya yaşayacağı kayıp ve hasara çare bulmak için fon sağlaması çok önemli” denildi.

Pakistan Haberleri

Pakistan yönetimi, protestoculara yönelik katliamı araştıran gazeteciyi gözaltına aldı
Pakistan'ın başkenti İslamabad'da onlarca gösterici katledildi
Pakistan’da Şii ve Sünni aşiretler arasındaki çatışmalar büyüyor: Ölü sayısı 102’ye yükseldi
Pakistan'daki İmran Han protestolarında 5 güvenlik görevlisi öldürüldü
Pakistan'ın kuzeybatısında aşiretler arası çatışmada ölü sayısı 85'e yükseldi