Pakistan göçmenler için geri gönderme merkezleri kuruyor

Pakistan'da gönüllü olarak ülkeden ayrılan 'yasa dışı' göçmenlere maddi yardım yapılırken ayrılmayanlar 1 Kasım'dan itibaren zorla sınır dışı edilecek.

Pakistan, 1.7 milyon Afgan da dahil olmak üzere tüm 'resmi olmayan' göçmenlerin sınır dışı edilmesi planını hayata geçirmek için attığı son adımda, insanların işlemler sırasında tutulacağı geri gönderme merkezleri kurmaya başladı.

Belucistan eyalet yönetimi sözcüsü Can Açakzay, Perşembe günü yaptığı açıklamada, biri eyalet başkenti Kuetta'da olmak üzere üç geri gönderme merkezinin kurulduğunu söyledi.

Kuzeybatıdaki Hayber Pakhtunhva eyaletinin geçici başbakanı Azim Han, bölgede üç merkezin daha kurulmakta olduğunu söyledi.

Geçici İçişleri Bakanı Sarfraz Bugti bir basın toplantısında gazetecilere yaptığı açıklamada "Bu zorlu bir görev" dedi.

Yetkililer 1 Kasım'dan itibaren ülkede kayıt ya da belge olmadan kalan yabancıları tespit ve takip etmeye, tutuklamaya ve geçici merkezlere göndermeye başlayacak.

Gönüllü olarak ülkeyi terk eden göçmenlere teşvik ve yardım teklif ediliyor. Han'a göre geri göndermelerin başlayacağının duyurulmasından bu yana 60.000'den fazla Afgan evine döndü.

Açakzay, ülkede düzensiz olarak bulunan herkesin "tutuklanmamak için" son tarihten önce ülkeyi terk etmesi gerektiğini söyledi.

Pakistan'ın geçici İçişleri Bakanı Sarfraz Bugti, 'sürenin uzatılmayacağını' söyledi.

Bugti Perşembe günü düzenlediği basın toplantısında Pakistan'da izinsiz yaşayan hiçbir göçmenin tutuklandıktan sonra kötü muameleye maruz kalmayacağını ifade etti.

"Onlara kötü davranılmayacak" diyen Bugti, sınır dışı edilene kadar yiyecek ve tıbbi bakım alacaklarını da sözlerine ekledi.

Ülke dışına en fazla 50,000 Pakistan rupisi (180 $) çıkarmalarına da izin verildiğini söyledi.

Bakan, Pakistanlıların 1 Kasım'dan sonra 'yasa dışı' göçmenleri barındırdıkları tespit edilirse haklarında işlem yapılacağı konusunda uyardı.

Bugti, devletin bu göçmenlerin saklandığı bölgeler hakkında 'tüm bilgilere sahip olduğunu' söyledi.

Pakistan'da kayıtsız yaşayanların ülkeden çıkarılmasının devlet için bir zor bir iş olduğunu ancak "bunu başarmak için hiçbir şeyin imkansız olmadığını" sözlerine ekledi.

Ülke, 1979-1989 Sovyet işgali sırasında ülkelerinden kaçan milyonlarca Afgan'a ev sahipliği yapıyor. Taliban'ın Ağustos 2021'de Afganistan'da iktidarı ele geçirmesinin ardından bu sayı daha da arttı.

Pakistan'da kayıtlı mülteci olan 1.4 milyon Afgan baskılardan etkilenmeyecek.

Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşmiş Milletler, Pakistan'a bu politikasını yeniden gözden geçirmesi çağrısında bulunarak, bunun 'birçok adaletsizliğe', 'insan hakları ihlaline' ve 'ailelerin ayrılmasına' yol açacağını söyledi.

ABD'li eski diplomatlar ve yeniden yerleştirme kuruluşlarının temsilcileri Pakistan'ı, Taliban yönetiminden kaçan mültecileri yeniden yerleştiren bir program kapsamında ABD vizesi bekleyen Afganları sınır dışı etmemeye çağırdı.

Pakistan Haberleri

Pakistan yönetimi, protestoculara yönelik katliamı araştıran gazeteciyi gözaltına aldı
Pakistan'ın başkenti İslamabad'da onlarca gösterici katledildi
Pakistan’da Şii ve Sünni aşiretler arasındaki çatışmalar büyüyor: Ölü sayısı 102’ye yükseldi
Pakistan'daki İmran Han protestolarında 5 güvenlik görevlisi öldürüldü
Pakistan'ın kuzeybatısında aşiretler arası çatışmada ölü sayısı 85'e yükseldi