Pakistan İçişleri Bakanı Muhsin Nekvi, Birleşmiş Milletler Afganistan İnsani Yardım Koordinatörü'ne Afgan mültecilerin Pakistan'dan sınır dışı edilmesinin ikinci aşamasının yakında başlayacağını bildirdi.
Bakan ayrıca "vizesi ya da yasal belgeleri olmayan hiç kimsenin Pakistan'da kalmasına izin verilmeyeceğini" belirtti.
İçişleri Bakanı, Afgan mültecilerin ülkelerine dönüşlerinin kolaylaştırılmasında BM ve uluslararası toplumun rolünün önemini de vurgu yaptı.
Muhsin Nekvi, "Pakistan'ın onlarca yıldır Afgan mültecilere ev sahipliği yaptığını" söyledi ve "yasa dışı göçmenlerin ülkelerine geri gönderilmesinin aşamalı olarak gerçekleştirileceğini" belirtti.
Yasal belgelere sahip kişilere karşı herhangi bir işlem yapılmadığını da sözlerine ekleyen Nekvi, vize ya da diğer yasal belgeler olmaksızın hiç kimsenin Pakistan'da kalmasına izin verilemeyeceğini açıkça ifade etti.
Pakistanlı gazeteci Tahir Han konuyla ilgili olarak, "Pakistan'ın bunu tek taraflı olarak yaptığını sanmıyorum. Bana göre ve bize söylenenlere dayanarak, UNHCR, Pakistan ve Afgan hükümeti bu süreçte koordinasyon içinde çalışacak.” diye konuştu.
Bu arada Pakistan'ın Dawn gazetesi kendi kaynaklarına dayandırdığı haberinde Afgan mültecilerin Pakistan'dan sınır dışı edilmesinin ikinci aşamasında Afgan kimlik kartına sahip olanların da sınır dışı edileceğini bildirdi.
Pakistan'da yaşayan bir Afgan mülteci olan İhsan Ahmedzay, “Talebimiz, bu konudaki herhangi bir tartışmadan önce Afgan mülteciler için Afganistan'da uygun bir yaşam ortamının oluşturulmasıdır.” ifadelerini kullandı.
Pakistan'da yaşayan bir diğer Afgan mülteci olan Said İbrahim Daniş ise, “Pakistan hükümetini sorumluluk ve karşılıklı anlayışla hareket etmeye ve Afgan mültecileri Pakistan'dan sınır dışı etmemeye çağırıyoruz.” diye konuştu.
İslamabad'taki Afganistan Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamadaysa Afgan tarafının mültecilerin sınır dışı edilmesiyle ilgili yeni süreç hakkında bilgilendirilmediğini belirtti.
İslamabad Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Serdar Ahmed Şakib şunları söyledi: “Şu ana kadar Pakistan hükümeti tarafından mültecilerin sınır dışı edilmesiyle ilgili olarak resmi olarak bilgilendirilmedik. Sürekli olarak Pakistan'da yasal belgeleri olmadan yaşayanların sınır dışı edileceğini ifade ediyorlar.”
Bu arada İslam Emirliği Mülteciler ve Geri Dönüş Bakanlığı kısa bir süre önce Afgan mültecilerin karşılaştığı zorlukları ele almak üzere İslamabad'da BM ve Pakistan hükümeti ile üçlü bir toplantı önerdiğini duyurdu.
Pakistan'daki Afgan mülteci topluluğunun kökleri onlarca yıl öncesine dayanıyor. Ülkede üç milyondan fazla Afgan mülteci bulunuyor ve Afganistan ile sınır bölgesinin yanı sıra Pakistan'ın İslamabad ve Karaçi gibi şehir merkezlerinde de topluluklar var.
Pakistan, mültecilerin haklarını koruyan 1951 Birleşmiş Milletler Mülteci Sözleşmesi'ni hiçbir zaman imzalamadı ancak mülteci nüfusu için ulusal yasal korumalardan da yoksun.
Mültecilere yönelik baskının ikinci aşaması, İslamabad ile Kabil arasındaki ilişkilerin son aylarda bozulduğu bir döneme denk geliyor.
Kaynak: Mepa News, Ajanslar