Fatih Demir / HAKSÖZ HABER
Suriyeli genç Beşir Abazed, on yıl önce okul duvarına hükümet karşıtı grafitiler yazdığı için tutuklandığında, ülkesinde bir ayaklanmanın başlayacağını asla hayal etmemişti. Şimdi, Suriye’deki savaşın korkunç insani bedelinin yasını tutarken Esed'in gitmesine engel olanlara karşı öfkesini diri tutuyor.
Reuters’ın bir çalışması için ulaştığı göçmen Suriyelilerden birisi olan Beşir Abazed Türkiye'de ikamet ediyor. İnşaatlarda çalışarak hayatını kazanan ve ailesinin geçimini sağlayan Abazed göçmen gittikleri ülkelerde zorlu işlerde çalışan Suriyelilerden sadece birisi.
Beşir Abazed, "Savaş hayatımızdaki birçok şeyi yıktı. Çocukluğumuzu ve neşemizi çaldı. Zamanından önce büyümemize neden oldu." dedi.
Dera, aralarında Abazed'in de bulunduğu bir grup gencin Suriye otokratına karşı slogan yazdıkları için gizli polis tarafından yakalanması ve işkence görmesinin ardından, ayaklanmanın ve daha sonra Beşar Esed'e karşı girişilen direnişin merkezi oldu.
15 Mart 2011’de gençlerin gözaltında gördükleri acımasız muameleler halkın uzun süredir hissettiği ve bildiği gizli hoşnutsuzluğu gün yüzüne çıkardı.
Halk, gençlere yapılan işkenceler nedeniyle sokaklara döküldü ve o günden beridir de “Katil Esed” sloganları atmaya devam ediyor.
Ülkesindeki savaştan dolayı Türkiye'ye göç eden 3,6 milyonu aşkın Suriyeliden biri olan Abazed, Suriyeli bir güvenlik görevlisinin kendisini baskı altına alarak, "Sıranız geliyor Doktor Beşer" sloganını yazdığını itiraf ettirmeye zorladığını hatırlıyor.
Abazed günler sonra serbest bırakılıyordu. Aynı günlerde sokaklarda Esed Milisleri protestocuları öldürüyordu.
Yıllarca akan kan ve kaostan sonra, 2017 Mayısında Abazed ve ailesi Türkiye'ye doğru yola çıktı. Yıllarca muhalefetin kalesi olarak kalan Dera'yı terk eden aile, arkalarında ülkelerini bırakmanın hüznünü yıllardır içlerinde taşıyarak yaşıyorlar.
Beşir Abazed, kâbuslar gördüğünü ifade ederek,
“Halen kalabalık Dera mahallesinde, vurularak öldürülen akrabalarımı, arkadaşlarımı ve tankların insanları ezerek ilerlediğini görüyorum.” diyor.
Bugün Abazed ve birçok Deralı, yakın zamanda geri dönme niyeti olmaksızın, komşu ülkelerde ve Avrupa'nın ötesinde yeni hayatlar kuran milyonlarca mülteci arasında yer alıyor.
Birçoğu askere alınacaklarından veya tutuklanacaklarından korkuyor. Esed karşıtı duyguların doruğa çıktığı kasaba ve köylerinin yağmalanarak yok edildiğini biliyorlar. Çoğu, Esed'ın yönetimi bitene kadar asla eve dönmeyeceklerini söylüyor.
Abazed hüzün içerisinde,
"Özgürlük zikrettiğimiz günlerden bu yana hiçbir şey değişmedi." dedi.
Bir başka Dera sakini Reuters'e verdiği demeçte; “Düzinelerce insan geçtiğimiz perşembe günü, güvenlik güçlerinin gözü önünde; şehrin eski mahallesinin sokaklarında hükümet karşıtı sloganlar atarak onuncu yıl dönümünü küçük bir meydan okuma hareketiyle kutladı.” dedi.
Abazed Rusya’nın yardımı ile Suriye’de kontrolü eline aldığı izlenimini veren Esed için,
"…Beşer şimdi kontrolü geri alsa bile, devrim sona ermeyecek ve Beşer asla eskiden olduğu gibi Suriye'yi yönetmeyecek." dedi.
Abazed, Suriye’deki savaşa ve Esed'e müdahale etmeyen Batılı güçlere atıfta bulunarak, "Benim öfkem, insan haklarını savunduklarını iddia eden ama bizi hayal kırıklığına uğratan ve kaderimize bırakanlara.” dedi.