Özgür Üniversitelinin 10-11. Sayısı Çıktı

Özgür Üniversiteli'nin yeni sayısı 10 ve 11. sayılar birleştirilerek okurlarıyla buluştu.

10. ve 11. sayılarının birleştirilerek çıkmasıyla Özgür Üniversiteli, İslam coğrafyasında yaşanan olaylara geniş anlamda değinme fırsatı da yakalamış.

Özgür Üniversiteli, beşeri ideolojilerin, İslam'a göre konumu nedir? Sorusundan tutun da Kürd sorununa… Kürd sorunun Müslümanlar nezdindeki konumundan, Türkiye'deki Üniversite olgusuna… Van depreminden, Dersim olayına… Uludere katliamından, Patani'li Müslümanların son süreçte maruz kaldığı badirelere kadar birçok konuda sorumluluğu kendisinde barındırmayı hedef edinmiş. Ayrıca özel sayısı ile birlikte "Forum Köşesi" açan dergi okurlarını da bundan sonraki sayılarda dünyadaki ve Türkiye'deki meselelerle ilgili olarak söz sahibi kılmayı amaçlamış.

Özel sayısında dergi, ön kapağa bir şiir ve her sayıda olduğu gibi yine İslam davasında kendisine düşen sorumluluğu mevcut şartlarda en üst noktada yerine getiren bir lideri, bir zahidi, bir mücahidi, bir şehidi; Libya'nın unutulmaz muhtarı'nı Ömer Muhtarı hem kapağa taşımış hem de bu sayıda işlemiş. Derginin arka kapağını ise "ümmetin yetimleri" olarak adlandırılan Kürdlerin nasıl bir kez daha yetim kaldığını, unutulduğunu imgelercesine 28 Aralık günü Şırnak (Şırnex) sınırına yapılan TSK hava kuvvetlerince yapılan saldırıda katledilen 35 Kürdün cenazesine yer ayırmış.

Cihad Öğretmeni Ömer Muhtar giriş yazısı ile Ömer Muhtarı bizlere tanıtan Metin Aldemir yine o akıcı üslubuyla, okurken bitmesin diyeceğiniz bir hayat hikâyesini bizler ile paylaşmış. "Kapıyı Çalan Misafir"de ise bu sayıda Selahaddin E. Çakırgil ağabey var. Ömer Muhtar'ı "Çöl Aslan'ı Ömer Muhtar" filminden tanıdığınızdan daha fazla bir tanıklık yapmak isterseniz eğer Kapıyı Çalan Misafir Köşesini kimseye kaptırmayın! Selahaddin E. Çakırgil Ağabeyimizin başmisafir olduğu köşede ilmi ile amil olan; Ömer Muhtar'ı tanıyacaksınız.

Röportaj bölümünde ise Furkan Akdeniz'in Bahadır Kurbanoğlu ile yapmış olduğu "İslamcılık" konulu başlık var. Bu röportajda "İslamcılık" kavramının tarihsel serüveni ile ilgili birçok malumata sahip olacağınız kesin. Bektaş Yıldız geçen sayılarda tek tek işlediği beşeri ideolojiler yazılarına bir yenisini daha eklemiş ama bu kez konuyu biraz daha genele yayarak,  "İdeolojilerin Çıkış ve Dayandığı Temeller" başlıklı yazısı ile okuyucularıyla buluşmuş.

Mehmet Ali Kaçmaz, "Müslümanların Kürt Sorunu ile İmtihanı (2)" yazısı ile aslında aynı durumdan muzdarip olan kesimin/kesimlerin daha sonra nasıl ayrıştıklarının nedenlerini irdelemeye çalışmış ve varolan yarayı bir kez kanatarak dikkatlerimizi soruna çekmeyi başarmış. "Hayatımın Hangi Sınavı" yazısı ile Sedat Kaya, yaratılmanın bir amacı olduğu gibi insanında bir amacı vardır cümlesinden yola çıkarak bu amaca günümüz sınavları nasıl bir hizmette bulunuyor? Sorusunu cevaplandırmaya çalışmış.

Ömer Arslan, "Sen Kimin Adağısın!" başlığı ile adanmak/adamak, aldanmak/aldatmak kavramlarına değinip bizlerin hangi durumda nasıl bir tutum göstereceğimizi sormuş. Dergi bu sayıya yeni bir bölüm ile merhaba demiş. "Üniversiteliler Konuşuyor" Forum Bölümü ile seçmiş olduğu bir konu üzerinden farklı illerden, farklı üniversitelerden, farklı öğrencilerin değerlendirmelerini almış. Bu ayki Forum Bölümünde ise "Noel" işlenmiş. Farklı ve bir o kadar da keyif verici bir bölüm olduğunu söylemem gerek…

"Batı Taklitçiliği ve Tenkit Yoksunluğu Kıskacında Düşünce Hayatımız" çevirisi ile Kevser Beyazyüz, beşeri -izm'lerden dem vurarak tarih içerisinde nevzuhur olmuş görüşlere eleştirel bir tavır takınmanın öneminden bahsetmiş. Ayrıca "(Post-)Modern Zamanlarda Varolmak" yazısı ile günümüz dünyasında duruma göre değişkenlik gösterebilen kişiliklerden bahsetmiş.

Fikret Salık, "Mahkum Eden Hayat Devam Eder mi" sorusunu sorup Mahsun Kırmızıgül'ün yeni film dizisi olan "Hayat Devam Ediyor"a ironi yapmış.  Bir halkı aşağılayan, hor gören… Olumsuzlukları, salt cinsellik üzerinden veren bir filmin, asıl gerçekleri yansıtmadığını; bilinçlice yazılmış bir senaryo ile bir halkın değerlerini küçük düşürmeyi amaçlandığını dergi sayfalarına yansıtmış. "Günlerden Dergi Günleri ve Özgür Üniversiteli" başlığı ile Harun Çetinkaya, hem Türkiye Dergi Editörleri ve Yayın Yönetmenleri Birliği (TÜRDEB)in düzenlemiş olduğu Dergi Fuarının hem de Özgür Üniversiteli Dergisine okuyucuları tarafından nasıl bir hizmet sunulabilirin değerlendirmesini yapmış

Muhammed Halid, " Gözden Irak Olan, Gönülden de mi Irak Olmalı?" sorusunu sormuş ve Patani'li Müslümanların yaşadıkları zulüm, işkence, tecavüz… gibi hesabını veremeyeceğimiz sorunlardan dolayı "gözlerini ufka diktiğini ve bir yardımcı bir veli" beklediklerini acı bir gerçek olarak bizlere haykırmış.

İki sayıyı bir arada işleyen dergi bu yüzden iki röportaja yer ayırmış. İkinci röportajı yapan Şirvan Ayzit, Fuat Değer ile yapmış olduğu röportajda, Van depremini, deprem anını, depremden sonraki durumu detaylıca bizlere aktarmış.

"Radyoculuk ve Radyo Selam" ile Sedat Taşdemir, Diyarbakır Özgür-Der'in de desteğiyle kurulan Radyo Selam'ı (www.selamradyo.com) ve Anadolu'daki gayri İslam'i ve İslam'i radyoların toplumsal, sosyal, siyasal meselelere olan duruşlarını işlemiş. Furkan Akdeniz, dergideki yazılarına devam edip "Türkiye'de Üniversite Olgusu ve İslami Gençliğin Sorumlulukları" yazısı ile mevcut ortamdaki üniversite olgusuna dikkat çekmiş, üniversite denilince ne anlaşıldığını ve ne anlaşılması gerektiğini aynı zamanda bu duruma İslami gençliğin ne gibi bir müdahalesi olabilir/olabilirizin değerlendirmesini yapıyor.

Ali Ekber Konuk, "Çıbanbaşının Hali ya da 'Dersim Kürt Tedibi' yazısıyla Dersim olayının nasıl başladığını ve Dersim olayında son zamanlarda tozlu raflardan indirilen gerçekler ile bizleri bir kez daha buluşturuyor. Film Tanıtımında ise Umut İslam Ayar, Yazısının giriş kısmına Cesare Pavese'nın, "Savaş bir gün biterse, kendimize şunu sormalıyız: Peki ya ölüleri ne yapacağız? Neden öldüler" sözünü eklediği yazıda, Özcan Alper'in "Gelecek Uzun Sürer " filminin tanıtımını yapmış,

Zeynep Uslu "62'den Yaptığım Tüm Tavşanların Anısına" başlıklı yazısında bizlere öyküden bir tuval çiziyor! Bu ayki sayıların şiir bölümünü Necip Selecan'ın "Filistin" ve Alpaslan Akdağ'ın "Su'da Yüzdür Kalbini" şiirleri süslemiş.

Derginin son sayfasına ise Diyarbakır Özgür-Der'in Şırnak (Şırnex) Uludure'ye bağlı (Qıleban) Karasu (Roboski) köylülerinin TSK Hava Kuvvetlerince yapılan saldırı sonucunda ölen vatandaşlar için yapmış olduğu basın açıklamasına yer verilmiş.

Bu sayıda ve bundan sonraki sayılarda da Rabbimizden emeği geçenlere ecirlerini vermelerini niyaz ediyor ve kendilerine muvaffakiyetler diliyoruz.

Ahmet Maruf / Islah Haber

Kültür Sanat Haberleri

Genç Birikim dergisinin Aralık 2024 sayısı çıktı
Vatanına dönerken yaşadıkları kadar ağır değildi yükü
“Made in Gaza: From Ground Zero” Savaş bölgesinde mahsur kalan film yapımcılarının sesi oluyor
Taksim Camii Filistin Kitap ve Kültür Günlerine ev sahipliği yapacak
Ümraniye Kitap Fuarı cumartesi günü başlıyor