Özgür Üniversiteli Dergisi 16-17. Sayısı Çıktı

Yeni sayısıyla Özgür Üniversiteli Dergisi iki aylık bir çalışmayı yaz aylarına denk geldiği için tek bir sayı altında toplamış.

Tevhid-i bilince sahip; bilgi, inanç ve eylem birlikteliğini kendilerinde şiar edinmiş, Müslüman genç dimağların yürek haznelerinden beyaz yapraklara damıtılan duygu, düşünce ve yorumları tek bir solukta okuyacağınız derginin yeni sayısı… Her sayıda olduğu gibi bu sayıda da zühd ve cihad eri olan bir imamı: Kafkas Kartalı İmam Şamil’i kapağa taşımış. 

İmkan-Der Başkanı ve Çeçen Davasının yılmaz savunucusu Murat Özer’in kaleminden hem İmam Şamil’i tanıyacağınız hem de günümüze kadar gelen İmam Şamil’in mirasının şuan ki durumuna vakıf olacağınız “İmam Şamil’in Mücadelesi Kafkasya da Sürüyor” başlıklı yazısı derginin giriş yazısını oluşturmuş. 

Ali Ekber Konuk, “Kürt Sorununda Şiddet Yönteminin İflası: Uludere” başlıklı yazısı ile Kürt sorununun çözümünde bugüne kadar ayak direten sistemin Uludere özelinde zulümlerinin nasılda somutlaştığının profilini çizmiş! “Türkiyeli Müslüman Ortadoğu İntifadasının Neresinde?” Başlıklı yazısıyla Furkan Akdeniz, 28 Şubat, Filistin, Mavi Marmara vb. olaylara gösterilen tepki ile hâlihazırda devam eden genelde Ortadoğu özelde ise Suriye kıyamına gösterilen turum arasındaki paradoksu özetlemiş! 

Gökhan Ergöçün“Festival Havasında Bir 19 Mayıs” başlıklı yazısında ‘resmi bayramların gün ve hafta olarak toplandığında 365 gün 6 saatten daha fazla bir zaman dilimine tekabül ediyor’ tarzında ironilerle doldurduğu yazısında “… -biz 19 Mayıs kutlamasının kalkmasını beklerken bir günlük kutlama festivale dönüştüğünün-eleştirisini yapıyor. “Ağıt İle Destan Arasında Şeyh Said” Başlıklı şiir-nesir tadındaki yazısıyla M. Garip Tanyıldızı, Şeyh Said kıyamına ağıt yakılmasını değil onun mücadelesinin artık destanlaşması gerektiğinin altını çiziyor… 

“Başörtüsü Meselesi Sadece Başörtüsü Meselesi mi? Soru başlıklı yazısı ile Büşra Bulut, söz konusu yazısında sorunun bizzat muhatabı olması hasebiyle; meselenin dününü, bugününü eleştirmiş… Müslümanların tutumuyla ilgili özeleştiride bulunmuş. Ayrıca bu sorununun çözümünde hangi adımların atılmasının gerektiğini belirtmiş. “Şehadet Uykusu” başlıklı yazıyı Mavi Marmara gazilerimizden (yazıda da belirtildiği gibi yaşayan şehidimiz) Uğur Süleyman Söylemez ağabeyimize ithaf eden Mevlüd Uğurlu duygu dolu kelimeler ile gözlerimizi yaşartıyor! 

Aydın Türk“Emanet: Duha” başlıklı şiir-nesir havasında denemesiyle sabahın sahibine olan teslimiyeti gösterdiğimizde aydınlığın bizleri ne kadar daha fazla kuşatacağının farkındalığına çağırıyor. Abdullah Önal, İslami bir Kürtçe söylemi üzerine devam ettiği“Nîherînek Îslamî li ser zimanê Kurda-2” yazısıyla Kürtçe yazımına devam etmiş. Her sayıda olduğu gibi bu sayıda da söyleşi bölümü en dikkat çekici kısım olarak göze çarpıyor. Dergi yazarlarından Furkan Akdeniz’in“Suriye İntifadası Gençlerin Omuzlarında” başlıklı söyleşisini Şam Gençlik Birliği’nden Ahmet Abdulvelid ile gerçekleştirmiş. Suriye konusunda kafa karışıklığı yaşayan gençler için kaçırılmaması gereken bir yazı olduğunu belirtmek gerek! 

Dergide bir de “İslami Hareketlere Göre Vakıa Tespiti” çeviri yazısına yer verilmiş. Kevser Beyazyüztarafından yapılan çeviride;Şeyh Dr. Gazi Et-Tevbe’ninİslami mücadeleye damgasını vurmuş cemaatlerin/liderlerin metot hatalarının neler olduğunun ve çözüm noktalarının neler olması gerektiğinin vurgusu yapılmış. Özgür-Der Üniversite Gençliğinin her yıl gerçekleştirdiği “Üniversiteliler Buluşuyor” programınıMücahid Gökduman, kendisinin gözlemlerini de katıp “Özgür Üniversiteliler Buluşuyor” yazısı altında derleyerek okuyucusuna aktarmış. Ayrıca Üniversiteliler Buluşuyor etkinliğinde gerçekleştirilen Atölye Çalışmalarından üç tanesi derginin bu sayısı için; Takva, Ahlâk ve İbadet Merkezli Mücadele Anlayışı (Çetin Aldemir), Kadın Erkek İlişkilerinde İffet (Harun Çetinkaya), Kur'an'da Bilgi, Takva ve İbadet Kavramları (Suat Yıldız) şeklinde parantez içerisinde isimleri zikredilen katılımcılar tarafından işlenmiş. 

Ahmet Demir’in“Biri Bunlara Dur Desin” başlıklı yazısıyla tevhid bilincinin ne demek olduğunu ve bu kavrama aykırı davranan “İlahiyatçıların” sisteme ait kutsalların önünde nasılda boyun eğdiğine dair isyanını haykırmış! “Değerlere Doğru Giderken” başlıklı yazısıyla Zeki Kozan Bir Diyarbakır Filmi sadedinde betimlemelerle dolu bir günlük yaşanmış hikayesini bizlere izletmeyi başarıyor. 

Ozan Ahnas“Ümit(siz)lik” yazısı ile bilgi ümitsizliğin ve ü,mitsizin başlıca müsebbibinin ne olduğunun bilgisini verdikten sonra ümidin ne olduğunu ve neden mi ümitli olmalıyız? sorurusunu cevaplandırdığı yazısında, bu yazıyı yazmasına vesile olan Ümit Kutbay Kardeşine’de kardeşlik hukukuna güzel bir örneklik teşkil eden teşekkür notunu eklemiş. 

Bu sayıda;  “A’raf” ile İbrahim Erkin“Ve Gördüm” ile Ahmet Akdeniz ve “Bes Kır” Kürtçe Osman İzol şiirleriyle yer edinmişler.  Ayrıca genç kalemlerden “İçimdeki Nefret” ile Mahmud Batuk (Lise 4), “Sanrı” ile Mustafa Aydın (Lise 3) ise ağabeylerine, ablalarına nazire eden şiirleriyle bizlerde buradayız deyip gelecek umudumuzu pekiştirmişler. 

Her sayı gibi bu sayınında Özgür Üniversiteli Dergisini, yazarlarını ve okuyucularını Rabbimizin rızasını kazanmaya sevk etmesini, hayırlı çığırların açılmasında genç kalemlerin etkin olması noktasında Rabbimize niyazda buluyor ve yeni sayı hayırlı olsun diyoruz. 

 

Ahmet Maruf / Islah Haber

Kültür Sanat Haberleri

Genç Birikim dergisinin Aralık 2024 sayısı çıktı
Vatanına dönerken yaşadıkları kadar ağır değildi yükü
“Made in Gaza: From Ground Zero” Savaş bölgesinde mahsur kalan film yapımcılarının sesi oluyor
Taksim Camii Filistin Kitap ve Kültür Günlerine ev sahipliği yapacak
Ümraniye Kitap Fuarı cumartesi günü başlıyor