Özgür-Der Üniversite Gençliği'nin düzenlediği ve bir hafta sürmesi hedeflenen “Üniversiteliler Buluşuyor 6” programı ikinci gününde de heyecanla başladı. Buluşmalar kapsamında ilk seminer Hasan Eker tarafından verildi. Gençlerle sohbet havasında bir ders işleyen Eker 'Müslüman Gençlik' konusunu sundu.
Özgürlükten ne anlıyoruz?
Gençliğin bir toplumun geleceği olduğunun altını çizerek konuşmasına başlayan Yazar Hasan Eker, “Bugün batı toplumuna baktığımızda Allah’tan kopuk olmanın faturasını görüyoruz. Aile çocuklarla kurulur. Batıda aile yok. Evlenenlerin sayısı azalıyor. Ailelere bakıyoruz; yanında ya kedi ya köpekle dolaşıyorlar. Batılı devletler bu dağınıklığı toparlayamıyor. Bir özgürlük tutturmuş gidiyorlar. Özgürlüğü nasıl anlıyoruz? Canımızın istediğini yapmak mı? Kur’an onarın canımızın istediğini yapmak dediğine ise nefsi illah edinmek diyor. Batının özgürlük tanımı kendini ilah edinmekten başka bir şey değil.” Tespitinde bulundu.
Ağlayan değil düşündüren hocalara ihtiyacımız var
Bir hedefi olmayan, hayatına müdahale edilmesini istemeyen, sorumluluk almayan bir gençlikle karşı karşıya olduklarına işaret eden Eker, sistemin doğruları eğri, eğrileri doğru gösterdiğini kaydetti. Eker, Müslüman gençliğin en büyük derdinin vahiyle arınma olması gerektiğini ifade ederek şunları söyledi: “düşünen, sorgulayan, gerekçe isteyen gençler olmalıyız. Ümmet çok ciddi yapısal sorunlar yaşıyor. Bunun başında itaatin olması sorgunun olmamasıdır. Oysaki Yüce Allah düşündürüyor, düşündüre düşündüre kendine çağırıyor. Bizim ağlayan, ağlatan hocalara ihtiyacımız yok. Bizim düşündüren hocalara ihtiyacımız var. Önce insanları düşündürün sonra ağlasınlar. Düşünmeyen insanları evirip çevirmek kolaydır. Rüya, menkıbe anlatarak sürüye çevireceksiniz. Yok, böyle bir sünnet… Müslüman gençlik duruşuyla, inancıyla, ahlakıyla, doğruluğu ve dik duruşuyla göz doldurmalıdır.”
Anlamadan okumak Kur’an-a saygısızlıktır
İlk dönemde hadislerin yazılmamasının hikmetine işaret eden Eker, Kur’an-ın öneminin altını çizerek, vahiyle muhatap olmanın ve onunla inşa olmanın önemine dikkat çekti. Eker, Kur’an-ı okumanın değil anlamanın ve yaşamanın sevap olduğunu; anlamadan okumanın Kur’an-a saygısızlık olduğunu belirtti.
Seminer soru cevap kısmıyla sona erdi.
Üniversiteliler Buluşuyor 6” programı ikinci gününde Abdulhakim Beyazyüz’ün “İslami Hareketin Günümüz Fıkhı” başlıklı sunumuyla devam edecek…