Özgür Üniversiteli Buluşmalarında 2. Gün

Bu yıl beşincisi düzenlenen Özgür Üniversiteli Buluşmaları’nın ikinci günü sona erdi.

HAKSÖZ-HABER

Çeşitli illerden gelen öğrencilerle düzenlenen programın ikinci günü; seminer, forum, film gösterimi, kardeşlik akşamı ile biterken gün sonu da Müzzemmil Gecesi’ne ayrıldı.

Abdulhakim Beyazyüz’ün ‘Islah Sorumluluğumuz’ konulu semineri ile başlayan programın devamında Grup Yürüyüş üyesi ve Haksöz Dergisi Editörü Mehmet Ali Aslan ve Araştırmacı-Yazar Tuncay Yerlikaya’nın ‘Müzik ve İslam’, ‘Edebiyat ve İslam’ konulu forumları gerçekleştirildi. Cemaatle kılınan namazın ardından ‘Kalbimi Vatanıma Gömdüm’ adlı filmin değerlendirmesine katılan gençler programın ardından gruplar halinde abilerini ziyaret ettiler.

- Günün Özeti:

- Islah Sorumluluğumuz – Abdulhakim Beyazyüz

‘Islah Sorumluluğumuz’ adlı semineri sunan Abdulhakim Beyazyüz, Allah’ın engin hikmetiyle birini hidayete ya da delalete sevk edebileceğini hatırlatarak başladığı konuşmasında ‘ıslah’ kavramının İslami literatürde en önemli unsurlardan biri olduğunu belirtti. Islahatçının öncelikle kendisinin ıslah olmuş/salih olması gerektiğinin altını çizen Beyazyüz elimizdeki mevki, zenginlik gibi nimetlerin ıslah yolunda kullanılması gerektiğini ifade etti.

“İman Edenler Ancak Allah Yolunda Mücadele Ederler”

Allah’ın insanın hizmetine birçok nimet sunduğunu söyleyen Beyazyüz, kendisini vahye kapatan insanların bu nimetleri fark etmediğini ve bu insanların ıslaha ihtiyacı olduğunu vurguladı. Elindeki imkanları ıslah yolunda araç olarak kullanmayıp amaç haline getirenlerin yanlış yolda olduğunu ve iman edenlerin ancak Allah yolunda mücadele edeceklerini ifade eden Beyazyüz konuşmasını dua ile sonlandırdı.

- Forum: İslam ve Müzik / Mehmet Ali Aslan – İslam ve Edebiyat / Tuncay Yerlikaya

İlk olarak ‘İslam ve Müzik’ konulu sunumu yapmak üzere söz alan Mehmet Ali Aslan, Kur’an’da bu konuyla ilgili net bir ifade bulunmamakla beraber bazı ayetlerden çıkarım yapılabileceğini belirterek “Şairlere ise haddi aşan azgınlar uyarlar. Görmez misin ki onlar, her vadide şaşkın şaşkın dolaşırlar ve yapmadıkları şeyleri söylerler. Ancak iman edip salih amel işleyen, Allah'ı çok anan ve haksızlığa uğratıldıktan sonra öçlerini alanlar başka. Zulmedenler hangi akıbete uğrayacaklarını göreceklerdir.” (Şuara:26-224/227) ayetini örnek gösterdi ve sanatın her türlüsün bu ölçü ile ele alınması gerektiğini ifade etti. ‘Güzel’ olanın bir nimet olduğunu belirten Aslan tek başına güzel olanın yeterli olamayacağını İslami Mücadeleye hizmet etmesi gerektiğini vurguladı.

“Müzik ve Enstrümanlar Haram Kılınamaz”

Türkiye’de İslami müziğin bant tiyatroları ve Arapça çeviri ezgilerle başladığını ifade eden Aslan süreçteki isimleri zikrettikten sonra bu konuyla ilgili geleneksel tartışmalara da açıklık getirdi. Elmalılı Hamdi Yazır ve İmam Gazali’den örnek getiren Aslan bu alimlerin müzik ve enstrümanlar hakkında olumlu görüş bildirdiğini, bu konuda ‘haram’ kararı (açık bir delil olmaması sebebiyle) verilemeyeceğini söyledi.

“Sanat İslami Mücadelede Kullanılabilir”

Aslan’ın ardından ‘İslam ve Edebiyat’ konulu sunumu yapmak üzere mikrofonu alan Tuncay Yerlikaya sanatın bütün dallarının -İslami ölçüler ile icra edilmesi durumunda- mücadele için kullanılabileceğini ifade ederek başladığı konuşmasında Allah’ın bütün insanlara yetenek verdiğini düşündüğünü belirtti. Müslümanların, yazı, şiir, müzik, edebiyat, sinema, tiyatro gibi alanlarda eksik kaldığını ve bu alanları boş bıraktığını söyleyen Yerlikaya çağın enstrümanlarını güçlü bir şekilde kullanmamız gerektiğini vurguladı. Sanatın, insanlara tebliğ ve davette bulunurken işlevsel bir rol oynadığını kaydeden Yerlikaya özellikle gençlerin bu konuda çalışması ve altyapılarını güçlendirmesi gerektiğinin altını çizdi. Aslan ve Yerlikaya’nın sunumlarının ardından forum soru ve katkılarla devam etti.

-Gençler Abilerini Ziyaret Etti

Forumun ardından Amerika’da ‘beyaz adam’ın Kızılderili politikalarını inceleyen “Kalbimi Vatanıma Gömdüm” adlı filmi izleyen gençler film analizi yaptılar. Programın ardından çeşitli illerden gelen gençler gruplara ayrılarak Diyarbakır’da bulunan abilerini ‘Kardeşlik Akşamı’ bünyesinde ziyaret ettiler. Programın ikinci günü Kardeşlik Akşamı’nın ardından sona ererken gece gençlerin Kur’an’la hemhal olacağı Müzzemmil Gecesi’ne ayrıldı.

Etkinlik-Eylem Haberleri

Bursa’da Suriye devrimi ve Gazze konuşuldu
"Sürünün İçinde Dijital Dünyaya Bakışlar"
Başakşehir’den Gazze direnişine bin selam!
Adana Özgür-Der’de “Emperyalizm ve Siyonizm İlişkisi” konferansı düzenlendi
Özgür-Der Gençliği “İslami Perspektiften Psikoloji” kitabını değerlendirdi