Özgür-Der: Yolsuzluk Yargılamalarının Önü Açılmalı!

Özgür-Der: Hükümet, tüm kaygılara rağmen adları yolsuzluğa karışmış 4 eski bakanın yargılanmasının önünü açmalıdır.

HAKSÖZ-HABER

Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya, Meclis Soruşturma Komisyonu’nun eski bakanlar Zafer Çağlayan, Egemen Bağış, Erdoğan Bayraktar ve Muammer Güler’in Yüce Divan'da yargılanıp yargılanmamasına ilişkin bugün vereceği karara dair bir açıklama yaptı. Açıklamada muhalif partilerin ve Gülen Cemaatinin darbe niyetine rağmen AK Parti’nin yolsuzluğa bulaşmış olmaları yönünde güçlü bir kanaat oluşan söz konusu eski bakanların yargılanmalarının önünü açması gerektiği belirtildi.

***

AK PARTİ YOLSUZLUK YARGILAMALARININ ÖNÜNÜ AÇMALIDIR!

5 Ocak 2015

Türkiye’nin tam bir yıldır en önemli tartışma gündemlerinden biri olan yolsuzluk iddiaları konusunda bugün kritik bir gün. TBMM bünyesinde oluşturulan Soruşturma Komisyonu 17 Aralık 2013'te yapılan operasyonda adı geçen eski bakanlardan Zafer Çağlayan, Egemen Bağış, Erdoğan Bayraktar ve Muammer Güler’in Yüce Divan'da yargılanıp yargılanmamasına ilişkin bugün kararını verecek. Komisyonun kararı adı geçen eski bakanların yargılanmaları için bilahare Meclis’te yapılacak gizli oylamaya ışık tutacak olması açısından kritik nitelik taşımakta.

Her ne kadar 17 Aralık operasyonunun ardında devlet içinde bir temizlik gayretinden çok, iktidar mücadelesine girişen Gülenci yapılanmanın hükümete karşı darbe niyetinin asıl belirleyici olduğuna dair güçlü göstergeler mevcut olmakla birlikte, kamuoyunda adı geçen bakanların kirli işlere bulaşmış olduğuna dair çok yaygın bir kanaat bulunduğu da görmezden gelinemez. Hiç kuşkusuz, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının 18 Ekim 2014 tarihinde “usulüne uygun delil toplanmadığı ve herhangi bir örgüte rastlanmadığı” gerekçesiyle daha önce bu dosyadan tutuklanmış isimlerden işadamı Rıza Zarrab ve sabık İçişleri Bakanı Muammer Güler’in oğlu Barış Güler ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın oğlu Kaan Çağlayan’ın da aralarında bulunduğu 53 kişi hakkında takipsizlik kararı vermiş olması bu kanaati değiştirmemiştir.

TBMM Komisyonunda muhalif partiye mensup üyelerin tavrı bilinmektedir. Belirleyici olan ise iktidar partisine mensup üyelerin kararı olacaktır. Bu noktada AK Parti’nin muhalefete “gol fırsatı sunma” ve önümüzdeki seçimlere yolsuzluk davası tartışmaları eşliğinde girme korkusuyla konuyu örtme eğilimi içine girebileceği değerlendirilmektedir. Ayrıca soruşturma komisyonunun eski bakanların yargılanmaları yönünde bir karar alması durumunda bugüne kadar ısrarla dillendirilen “Gülenci yapılanmanın darbe girişimi” tezinin de kendi elleriyle boşa çıkartılmış olabileceği şeklinde bir endişe de mevcuttur. Bu kaygıların şu veya bu ölçüde dikkate değer olduğu, haklılık payı taşıdığı açıktır. Mamafih tüm bu kaygılar AK Parti Hükümetini üzerine düşen yolsuzluk gölgesi altında yola devam etme yanlışına sevk etmemelidir!

Meclis Komisyonu ve bilahare genel kurul oylaması AK Parti için Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun defalarca tekrar ettiği “yolsuzluklara müsamaha gösterilmeyeceği” vaadinin somutlaştırılması için bir fırsat olarak görülmeli, daha ötesi kamuoyunun bu gelişmeyi bir test olarak algılayacağı da unutulmamalıdır. Yargılama söz konusu olursa Yüce Divan konumuna geçecek olan Anayasa Mahkemesi’nin Hükümet açısından güven telkin etmemesi haklı bir kaygı olmakla birlikte, yargılamadan kaçmanın halkın vicdanında baştan mahkûmiyet anlamına geleceği de görülmelidir.

Rıdvan Kaya
Özgür-Der Genel Başkanı

 

Basın Açıklaması Haberleri

Devrik Esed yönetimi hakkında İstanbul'da suç duyurusunda bulunuldu
İmam Buhari Vakfı: Halep'in fethi mübarek olsun!
53 STK'dan ortak proje: Kriz bölgeleri için tek havuz oluşturulacak
"İşgalci İsrail’in spor takımları turnuvalardan men edilsin!"
Türkiye’nin göç raporu yayınlandı