Özgür-Der Panelleri “15 Temmuz” Değerlendirmesi İle Başladı

Özgür-Der 2016-2017 aylık panellerinin ilki “15 Temmuz ve Toplum Değerlendirmesini Güncelleme İhtiyacı” konu başlığıyla Ali Emiri Kültür Merkezinde gerçekleşti.

Mehmet Akça / Haksöz Haber

Özgür-Der’in aylık panellerinin ilki, “15 Temmuz ve Toplum  Değerlendirmesini Güncelleme İhtiyacı” konusu ile Ali Emiri Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Kenan Alpay’ın moderatör olduğu panelin konuşmacıları Hülya Şekerci ve Dr. Mustafa Yılmaz idi.

Konuşmacıları tanıtarak söze başlayan Kenan Alpay, Darbe sürecinin uluslararası boyutunun altını çizdi. Alpay, “15 Temmuz sürecinden sonra biz Müslümanların neler yapmamız gerektiğini, neler konuşmamız gerektiğini ve neler tartışacağımızı bilmeliyiz.” Dedi.

Türkiye himayesi altında olan İslam coğrafyasının son umudu olan Türkiye’nin “15 Temmuz” darbe gecesi göstermiş olduğu direniş Ümmet coğrafyasını umudu oldu. Alpay’ın genel değerlendirmesinden sonra söz hakkı alan Hülya Şekerci, 15 Temmuz sonrası yaşanan pratiği konu edindi.

Darbe gecesi ve direniş sürecini bizler nasıl değerlendirdik? Sorusuyla başlayan Şekerci, “İlkeler ve Hareketler” kitabı üzerinden toplum değerlendirmesi yapabiliriz dedi. 15temmuz süreci bizlere gösterdi ki; toplumu ikna etmek için mücadele etmek lazımdır.

Darbe sonrasında “Cemaat” kavramı insanlarda sıkıntıya sebep oldu. Toplumun bilgileri sahihte olmasa ondan yolla çıkarak İslamı konuşuyorlar. 15 Temmuz darbesi bizler için sürpriz idi. Darbe gecesi ve sonrasında halkın direnci de bizleri çok umutlandırdı. Hülya Şekerci’nin ardından söz alan Dr. Mustafa Yılmaz, toplumsal dönüşüm ve toplumsal yenileme bizim için ne ifade eder konusunun altını çizdi.

Bu toplum Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan bu yana Kemalist fikri hiçbir zaman kabullenmedi. Bu halk, yıllardır darbeler sürecinde sessiz kaldı. Son darbe ise halkta patlama noktası oldu ve artık toplumsal olarak yeni bir yapıyla karşı karşıyayız. İnşallah bu süreç toplumda değişim isteğine neden olur. Toplumsal değişimler ve dönüşümler sürekli yenilenmelidir. Dönüşümün sağladığı katkı farklı seslere yol açacaktır dedi.

Kitlelerin harekete geçmesi çok değerliydi ve kitlesel kimlikleşmeye sebep oldu. Bizlerde bu tecrübemizi yeniden toplumsal değerlendirmeye kanallize etmemiz gerekiyor. Yılmaz’ın konuşmasının ardından soru-cevap fasıllına geçildi.

Soru-cevap fasıllından sonra program bitti. 

Etkinlik-Eylem Haberleri

Bursa’da Suriye devrimi ve Gazze konuşuldu
"Sürünün İçinde Dijital Dünyaya Bakışlar"
Başakşehir’den Gazze direnişine bin selam!
Adana Özgür-Der’de “Emperyalizm ve Siyonizm İlişkisi” konferansı düzenlendi
Özgür-Der Gençliği “İslami Perspektiften Psikoloji” kitabını değerlendirdi