Özgür-Der Doğu Marmara – Batı Karadeniz 5. İstişare Toplantısı Yapıldı

Yılda bir ailelerin de katılımıyla gerçekleştirilen Özgür-Der Doğu Marmara – Batı Karadeniz İstişare Toplantısının beşincisi yapıldı.

Kocaeli’nin Kartepe ilçesine bağlı Derbent'te  gerçekleştirilen buluşma iki gün sürdü.

29-31 Temmuz tarihlerinde İzmit ve Sakarya Özgür-Der’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen buluşmaya Bartın, Zonguldak, Ereğli, Sakarya, Sapanca, Kocaeli, Üsküdar, Yalova, Bursa, Akhisar ve İzmir şube ve temsilciliklerinden katılımlar oldu. Buluşmaya ayrıca Hendek, Sakarya, Kocaeli, Yalova ve Bursa’dan öğrenci temsilcileri de katıldı. 

29 Temmuz Cuma günü saat 14 itibariyle girişlerin yapılmaya başlandığı otelde hep birlikte akşam yemeği yenildi. Müteakiben cemaatle kılınan akşam namazından sonra iki günlük istişare toplantısının ilk günkü birinci oturumuna geçildi.

Okunan Kur’an-ı Kerim ve mealinin ardından Kocaeli Özgür-Der adına Haşim Ay bir selamlama konuşması yaptı. Konuşmasında ümmet coğrafyası ve Türkiye’nin içerisinden geçtiği kritik sürece dikkat çeken Haşim Ay, 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında ortaya konulan kitlesel direniş vesilesiyle Türkiye meydanlarının adeta Adeviye’ye benzediğini kaydetti. Özgür-Der olarak tali değil asli bir unsur şeklinde her akşam sabaha değin süren halk intifadasında yer almaktan onur duyduklarını belirten Ay, bu istişari buluşmanın meydanlardaki nöbetleşme etkinliğinden bağımsız olarak ele alınmaması gerektiğini ifade etti. Nitekim toplantı gündem ve maddelerinin de ağırlıklı olarak 15 Temmuz darbesi ve direnişi konulu olduğunu belirten Haşim Ay, meydanlarda gıptayla tanıklık ettiğimiz bu süreci bu vesileyle iki gün sürecek oturumlarla muhasebe etmeyi amaçladıklarını söyledi.

Cuma gecesi 21-23 saatleri arasında Ömer Sevim, Rıdvan Çeliköz ve M. Ali Kaçmaz’ın başkanlık yaptığı “15 Temmuz Darbesi Ve Direnişi Bağlamında Sistem Ve Toplum Muhasebesi-1” başlıklı birinci oturumda şu sorulara cevap arandı:

1-15 Temmuz Darbesini Kim Nasıl Okudu & Biz Nasıl Okuyoruz?

2-15 Temmuz Direnişini Kim Nasıl Okudu & Biz Nasıl Okuyoruz?

3-OHAL Sürecinden Toplum, Muhalifler ve İslami Kesimler Nasıl Etkileniyor?

4-OHAL Uygulamaları Mağduriyetlere Yol Açıyor mu? Mağduriyetlerin Gündemleştirilmesi ve Giderilmesi İçin Neler Yapılabilir?

5-Tasfiyelerle Beraber Boşalan Yerler Nasıl Doldurulacak? Yeni Süreç Kime, Ne Tür Fırsatlar Sunuyor?

6-Yeni Dönemde İktidarla İlişkilerimiz Nasıl Olmalı?

23:30-02 saatleri arasında ilk günkü toplantının ikinci oturumuna geçildi. Şuayp Mekeç, Zuhal Özyurt ve Aziz Avar’ın başkanlık ettiği bu oturumda “15 Temmuz Darbesi Ve Direnişi Bağlamında Sistem Ve Toplum Muhasebesi-2” başlığı altında şu sorulara cevap arandı:

1-15 Temmuz Darbesi Karşısında İslami Kesimlerin Tutumu Nasıl Oldu? Örgütlü İslami Kesimlerin Direniş Alanlarındaki Konumunu Nasıl Değerlendiriyoruz?

2-15 Temmuz Darbesi ve Direnişi Bağlamında Meydanlarda Ne Tür Sorunlarla Karşılaşıyoruz? Sorunların Aşılması İçin Neler Yapıyoruz?

3-15 Temmuz Direnişi Bağlamında Değişen Türkiye Sosyolojisini Nasıl Okuyoruz? Yeniden Toplum Değerlendirmesi Gerekli mi?

4-Direnen Toplum Kesimleriyle İlişkide Önceliklerimiz Neler Olmalı? Nasıl Bir İlişki Biçimi Geliştirmeliyiz?

Buluşmanın 30 Temmuz Cumartesi ikinci günkü etabı da iki oturum halinde yapıldı.

“15 Temmuz Darbe Ve Direnişinin Küresel Yansımaları Ve Ümmet Coğrafyasına Etkileri” başlıklı ilk oturuma Kenan Ersoy, Nurcan Büyük ve Canan Osman Aran başkanlık etti. 21-23 saatleri arasında yapılan birinci turda şu sorular muhasebe edildi:

1-15 Temmuz Darbe ve Direnişi Batıda Nasıl Karşılandı?

2-15 Temmuz Darbe ve Direnişi Ümmet Coğrafyasında Nasıl Karşılandı?

3-Yeni Dönemde Nasıl Bir Dış Politika Bekleniyor? İntifada Bölgeleri Bu Politikadan Nasıl Etkilenecek?

4-Kısaca Mısır, Tunus, Libya, Bangladeş, Filistin ve Suriye’de Müslümanların Varoluşu Önündeki Kuşatmaların Kırılması İçin Neler Yapılıyor?

23:30-02 saatleri arasında Halil İncekara, Zehra Türkmen ve Sezai Arıcıoğlu’nun başkanlık yaptığı “Yakın Şubelerin Birbiriyle İlişkisi Ve Birlikte İş Yapmanın İmkânları” başlıklı ikinci oturumda ise şu hususlar istişare edildi:

1-Ümmet Coğrafyasıyla Dayanışma Bağlamında Daha Etkin ve Etkili Bir Pratik Nasıl Oluşturabiliriz?

2-Kendi yerellerimizde Benzeşen Ne Tür Sorunlarla Karşılaşıyoruz? Aşmak İçin Ne/ler Yapıyoruz/Yapmalıyız?

3-Eylem ve Etkinlikler Bağlamında Birlikte Neler Yapabiliriz?

4-Bölgesel İlişki ve Koordinasyon İçin Bir Sekreterya Oluşturmalı mıyız?

5-Bir Sonraki Buluşmamızın Yer ve Zaman Tespiti

6-Dilek ve Temenniler

Pazar günü 10-12 saatlerinde yapılan kahvaltı sonrasında birbiriyle vedalaşan Özgür-Der Doğu Marmara – Batı Karadeniz aileleri bir sonraki yıl yine bir araya gelme umuduyla ayrıldılar. 

FOTO: CAHİDE NUR İNCEKARA

Etkinlik-Eylem Haberleri

“Post modernizm nedir, nasıl bir krizin içerisindeyiz?”
İKÇÜ’lü öğrenciler özgür Gazze için bir araya geldiler
Bursa Özgür-Der'in aylık panel serisinin Ocak ayı konuğu Kenan Alpay oldu
Özgür-Der Gençliği “Salyangoz- Suriye Zindanları” kitabını tahlil etti
Gazze dayanışması Esenler'de: HTŞ'ye Hamas'a direnişe bin selam!