TESEV tarafından profesyonel iş dünyasında çalışan kadınlar üzerinde yapılan bir araştırma ilginç sonuçlar ortaya koydu. Uzman mesleklerde çalışan başörtülü kadınların durumuyla ilgili yapılan araştırmada şu ana kadar pek dillendirilmeyen sorunlar tespit edildi. TESEV'in toplam 78 kadın ve 25 erkekle görüşerek yaptığı araştırmada başörtülü kadınların sorunlarının devlet kurumlarıyla sınırlı olmadığı ortaya çıktı.
TEK ENGEL KAMU KURUMLARI DEĞİL
Başörtülü kadınların istihdam sürecinde yaşadıkları tek engelin, kamuya ait işyerlerinde çalışmalarının önündeki engel olmadığı ortaya çıktı. Özel şirketlerde de başörtülü kadınların "görünür" durumda olmalarının, işe alınmalarında, ücret politikalarında, çalışırken ve terfilerde engelleyici bir faktör olduğu, araştırmada tespit edilen bulgular arasında yer alıyor.
Araştırmanın sonuçlarına göre, kamudaki yasak özel sektörü de etkiliyor. Uzman mesleklerin yapısından ötürü, çalışma koşulları, mavi yakalı ve pembe yakalı işlere kıyasla çok farklıdır.
YASAĞIN YAYILMA ETKİSİ
Uzman mesleklerde çalışanların, belli bir mekân ve belirli sayıda kişi ve kurumla değil, iş süreci içinde farklı kişi ve kurumlarla ilişki içinde çalışması gerekmektedir. Dolayısıyla kamudaki yasak, özel sektörü de etkilemektedir. Örneğin, bir başörtülü gazeteci kadın, siyaset haberleri yapmak istiyorsa, başörtüsü nedeni ile girebileceği ortamlar sınırlıdır. Ya da kendi eczanesinin sahibi olan bir kadın eczacı, kamu ile iş yapacaksa, görüşmelere başörtüsü ile gitmek gene bir sorun olacaktır. Ya da bir düşünce kuruluşunda çalışan başörtülü sosyologun, toplantılara gitmek yerine kurumda kalması tercih edilebilmektedir. Bu durumu, yasağın "yayılma etkisi" diye tanımlamak mümkündür. Öte yandan uzman mesleklerde çalışan başörtülü kadınların, iş bulduklarında da, çalışma ortamlarında gene bu yasağın "yayılma etkisinden" dolayı, "görünmez" olmaları istenmektedir.
YAŞADIKLARI AYRIMCILIĞI SORGULAYAMAZ HALE GETİRİLİYORLAR
Yine araştırmanın sonuçlarına göre, başörtülü kadınlar iş hayatında yaşadıkları ayırımcılıkların ve engellerin neredeyse tamamını "başörtüsü yasağı" üzerinden algılamakta ve iş piyasalarındaki ikincil konumlarını sorgulayıcı bir dil oluşturmakta zorlanmaktadırlar. Başörtülü çalışan uzman meslek sahibi kadınlar bu süreçte kendilerini çok yalnız hissetmekte ve bireysel direniş stratejileri ile iş piyasalarında yaşamaya çalışmaktadır. Başörtülü gelecek nesillerin "rol modelleri", kamusal alandan ve uzman mesleklerden caydırıldıkları için, gelecek nesillerin kamusal alana katılımını özendirecek örnek çalışan kadın modellerinin eksikliği geleneksel ev kadınlığı rolünün yeniden üretilmesine hizmet etmektedir.
SOSYAL HAKLARDAN UZAK KALIYORLAR
Başörtülü kadınlar küçük işletmelerde çalışabildikleri ya da kendi başlarına çalışmak durumunda kaldıkları için kadın oldukları için ihtiyaçları olan sosyal haklardan uzak kalmaktadırlar.