Özbek’ten “Seyfi Oktay İle Görüştüm” İtirafı

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Kadir Özbek, Eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay'ın bazı hakimlerin sıkıntıları için aracı olduğunu, bu amaçla birlikte yemek yediklerini söyledi. HSYK Başkanvekili Özbek, bir televizyon programında sorula

Eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay'ın, HSYK'ya müdahale ettiği iddialarının sorulması üzerine Kadir Özbek, şunları söyledi: ''Bu tür söylemler ve haberler Oktay ile ilgili yasal işlem yapıldıktan sonra ortaya çıktı. Oktay'ı çalıştığım dönemde Adalet Bakanı olduğu için tanırım, uzun süreden beri de görüşemiyordum. İki hakim arkadaşımız, Oktay ve ben yemek yedik. Gelen arkadaşlarımız İstanbul 10 ve 14. Ağır Ceza Mahkemesi başkanları. Kendileri birtakım sıkıntılıları olduğunu söylediler. Adeta 'Bizi buradan kurtar, çalışacak durum kalmadı' dediler.''

''Bu taleplerin gelmesi doğal, ancak bu tür birisinin aracılık etmesi doğal değil'' diyen Özbek, ''Sevdiğiniz, saydığınız bir Bakanın referansını gözardı edemezsiniz. Ancak o dönem herhangi bir işlem yapmadık. Bu kararnamede bu arkadaşlarımız alınsın diye önerdim. Köksal Şengün'ün benimle görüşmek istediğini de Seyfi bey iletti. Köksal bey de geldi, Yargıtay üyeliği istedi. Bunun uygun olmayacağını, davaya müdahale anlamı taşıyacağını, kusura bakmaması gerektiğini söyledim" diye konuştu.

HSYK Başkanvekili Kadir Özbek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in, 2010 Yılı Hakim ve Savcı Atama Yaz Kararnamesi'nin görüşüldüğü sırada Kurul toplantısını terk ettiği için hakkında anayasal bir kurulun çalışmalarını engellediği gerekçesiyle, Yargıtay 1. Başkanlar Kurulu'na suç duyurusunda bulunulduğunu da açıkladı.

İşte Özbek'in bir siyasetçiyi andıran açıklamalarından satır başları:

"İstediğini yapabilme arzusu, sınır tanımamazlıktır. Belki yargı ile yürütme arasındaki bugüne kadarki en büyük çekişmenin nedeni bu. İktidarlar yargıyı sevmezler, üvey kardeştir."

''Sadece ve sadece Anayasa'nın bize verdiği idari görevi, hakim bağımsızlığı ve teminatı esaslarına göre yapmak istiyoruz. HSYK'nın ve Türk yargısının ideolojik bir görüşü vardır, bu görüş anayasamızın başlangıç bölümünde yazılı. Atatürk ilkelerine bağlı, demokratik, laik, sosyal hukuk devletinin gerekleridir.''

"Ergenekon hâkim ve savcılarıyla ilgili olarak geçen yaz kararnamesinden beri sıkıntılar yaşıyoruz. Yürütülen soruşturmayla ilgili olarak HSYK'ya yüzlerce dilekçe ve başvuru geldi"

Ergenekon soruşturması ile ilgili rahatsızlıklarını Bakan'a ilettiklerini dile getiren Özbek, ayrıca "Kararname sırasında, disiplin, eş durumu, mazeret, hakim ve savcı bölümleri vardır. Disiplin bölümünde, ceza uygulamasıyla karşılaşmış arkadaşlarımızın, disipline girip yerleri değiştiriliyor. Bunları bize getirin, cevap vermediniz dedik. Söylediğimiz de tepkiyle karşılandı." dedi.

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu