Özbekistan vatandaşı bir mülteci tarafından Mazlumder İstanbul Şubesi'ne yapılan başvuruda şu anda Kazakistan'da gözlem altında tutulan sığınmacı otuz Özbek hakkında Kazakistan yönetimi tarafından Özbekistan'a iade kararı verildiği bildirildi.
Gözlem altında tutulan 30 Özbek mültecinin aileleri, yakınlarının hayatlarından endişe duyduklarını ifade etmişlerdir.
Konuyla ilgili Mazlumder İstanbul Şubesi'nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
Kazakistan, 30 Özbek Mültecinin İadesini Derhal Durdurmalıdır!
Mahkeme kararı olmaksızın ülkelerine iade kararı verilen Özbek mülteciler hakkında gerçekleştirilen bu işlem nedeniyle başta Türkiye'deki Kazakistan Büyükelçiliği'ne ve Kazakistan Devlet Başkanına iade kararını gözden geçirmeleri için sivil toplum örgütlerince çağrılar yapılmıştır. Uluslararası insan hakları örgütlerinin de tepkilerine neden olan söz konusu iade işlemi acilen durdurulmalıdır.
Özbekistan'da özellikle Müslümanlara yönelik ciddi baskıların olduğu dünya kamuoyunca bilinen bir gerçektir. Özbekistan hükümetinin baskılarından kaçarak Türkiye'ye gelen mülteci başvuruları ile de karşılaşmış olan MAZLUMDER, otuz sığınmacının ülkelerine iade edilmeleri halinde işkenceye maruz kalmalarından, adil yargılanmaya tabi tutulmaksızın mahkûm edilmelerinden ve hayatlarına son verilmesinden ciddi kaygı duymaktadır.
Özbek mülteciler hakkında 8 Eylül 2010 tarihli, CIVICUS (World Alliance for Citizen Participation) isimli sivil toplum kuruluşunca Kazakistan devlet başkanlığına hitaben yazılan yazıda da söz konusu durum teyit edilmiştir.
Derneğimize Türkiye'deki Özbek bir mülteci tarafından iletilen bir başka resmi yazıda Özbek asıllı Kırgızistan vatandaşı mültecinin sırf Özbek asıllı olması nedeniyle Kazakistan hükümetince Özbekistan'a iadesine karar verilmiş olması endişemizin yersiz olmadığını göstermektedir.
Sığınmacı ve mültecilerin korunmasına yönelik 1951 tarihli Cenevre sözleşmesine taraf olan Kazakistan bu tutumu ile sözleşme hükümlerini ihlal ederek uluslararası hukuku tanımadığını ilan etmektedir.
MAZLUMDER olarak, Kazakistan hükümetinin mültecilerin haklarını görmezden gelen, uluslararası sözleşmelere de aykırı olan bu tutumunun ve mahkeme kararı olmaksızın Özbek mültecilerin ülkelerine iadesine karar verilmesinin uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirtiyor, 30 Özbek mültecinin Özbekistan'a iadesi durumunda bu kişilerin adil yargılanma hakkının ihlal edilebileceği ve işkence görebileceği endişesiyle "iade kararı"nın durdurulması için Kazakistan hükümetine tekrar çağrıda bulunuyoruz.
1951 tarihli Cenevre sözleşmesinin taraflarından olan Türkiye hükümetini de Kazakistan hükümeti ile diplomatik iletişime geçmeye davet ediyoruz.
İnsanlık vicdanı adına, ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarını da Özbek mültecilerin iade kararının durdurulması için harekete geçmeye çağırıyoruz.