Suriye'nin başkenti Şam'da Esed rejiminin abluka altında tuttuğu Yermuk Mülteci Kampı'nda yaşayanlar, temel gıda maddesi bulmadıkları için tarlalardan topladıkları otları yiyerek hayatta kalmaya çalışıyor.
Esed'e bağlı rejim güçleri, hemen her gün insanların açlıktan hayatını kaybettiği 20 bin Filistinli mültecinin yaşadığı kampı ablukaya alarak, tıbbi malzeme ve temel gıda malzeme girişine izin vermiyor.
AA'ya konuşan Suriye Yerel Koordinasyon Komistesi (LCC) medya sorumlusu Rami Ebu Abdullah, yoğunlukla Filistin ve Golan'dan gelen mültecilerin yaşadığı Yermuk Mülteci Kampı'nda halk, tarlalardaki otları toplayıp evde iyice yıkadıktan sonra yiyor" dedi.
Ebu Abdullah, kampın çevresinde ot toplamaya giden halka keskin nişancılar tarafından ateş açıldığı için çok sayıda kişinin yaralandığını vurgulayarak,"Rejim güçleri, halkın tarlalardan ot toplamasına dahi izin vermiyor. Rejim, muhaliflerin denetimindeki bölgelerde yaşayanlara karşı 'ya diz çök ya da açlıktan öl' politikası yürütüyor" diye konuştu.
Ebu Abullah, kamptaki Filistinlilerin uluslararası kamuoyuna "Esed rejimine baskı yaparak bizi burada çıkarın, eğer çıkaramazsanız bizi buradan alın ve denize dökün" dediğini aktaran Abu Abdullah, "Şam yönetiminin bölgeye yardımların girmesine müsaade etmeyeceğini düşünüyoruz. Rejim şimdiye kadar hep oylama taktiğini kullandı, şimdi de kuşatma altındaki ve açlıkla boğuşan Duma, Dareeya, Muadamiye, Hacer Esed ve Yermuk için aynı yöntemi kullanıyor, rejim silah kullanmadan insanları öldürmenin mutluluğunu yaşıyor" ifadesini kullandı.
İki günden beri yemek yemediğini belirten Ebu Abdullah, "İnsanlar her gün ot yemekten bıkmış. Kampta temel gıda malzemeleri bulmak imkansız, olanlar da on misli fiyatla satılıyor" diye konuştu.
Kampta Toplu Ölümler Yaşanabilir
Şam'ın güneyinde muhaliflerin denetiminde olan Yermuk Mülteci Kampı'nda bir yıldan bu yana elektriklerin kesik olduğunu hatırlatan Ebu Abdullah şunları söyledi: "Eğer kampa insani yardım girmez ve Esed güçleri kuşatmayı kaldırmazsa açlık nedeniyle toplu ölümler gerçekleşebilir, burada hepimiz ölebiliriz. Biz burada sadece açlıkla değil, soğukla da mücadele ediyoruz. Halk, ısınmak için okullardaki tahta ve sıraları kullanıyor."
Yermuk bölgesinin her şeyden yoksun olduğunu dile getiren Ebu Abdullah, kamptaki hastanede bulunan tek uzman doktorun rejim güçlerince öldürüldüğünü kaydederek, "Durumu ağır olan hastalarımızı keskin nişancılar gölgesinde kamp yakınlarındaki Hacer Esved bölgesinde bulunan hastanelere götürüyoruz" şeklinde konuştu.
Toplama Kampı Mağduru Boşnaklardan Yermuk'a Yardım Çağrısı
Bosna'daki savaş sırasında onbinlerce sivilin işkence gördüğü, binlercesinin ise hayatını kaybettiği toplama kamplarında kalan Boşnaklar, Suriye'deki Yermuk Mülteci Kampı'nda tutulan Filistinliler'e yardım çağrısında bulundu.
Bosna Hersek'in kuzeybatısındaki Priyedor kenti yakınlarında Sırplar tarafından açılan kamplardan biri Omarska kampıydı. 1992 yılı Mart ayında açılan ve açık kaldığı altı aylık süre içinde yaklaşık 6000 Boşnak sivilin işkence gördüğü Omarska Toplama Kampı'nda ve sonrasında Manyaça Toplama Kampı'nda tutulan Satko Muyagiç, 16 Aralık 1992'de Manyaça'dan çıktığı gün, yaşadıklarını dünya üzerinde bir daha hiç kimsenin yaşamamasını dilediğini söyledi.
Bugün Hollanda'da yaşayan Muyagiç, son günlerde Esed rejiminin ablukası nedeniyle son bir yılda 44 kişinin açlıktan öldüğü Suriye'nin başkenti Şam'daki Yermuk Mülteci Kampı'ndan gelen haberlerin, Bosna Hersek'te bundan 20 yıl önce yaşanan acı görüntüleri hatırlattığını dile getirdi.
Trnopolye Toplama Kampı'nın tel örgüleri önünde çekilen fotoğraf ile Bosna savaşının sembol isimlerinden biri olan Fikret Aliç de Yermuk Mülteci Kampı'ndan gelen haberleri duyduğunu ve orada yaşananlardan dolayı acılı ve üzgün olduğunu belirterek, "Boşnakların 20 yıl önce yaşadıkları acıları, bugün Suriye'deki Filistinliler yaşıyor. Bosna'daki savaş sırasında Boşnak çocuklar için zamanında yardım etmeyen dünya kamuoyu, bugün Suriye'deki Filistinli çocuklara yardım etmeli" dedi. (AA)