Osman Gazi Köprüsü’nün temeli yaklaşık üç yıl önce atıldı. 39 ayda tamamlanan köprü 252 metre kule yüksekliğine, 35,93 metre tabliye genişliğine, bin 550 metre orta açıklığına ve 2 bin 682 metre uzunluğa sahip.
Yapımında 8 Bin İşçi Çalıştı
Dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüleri arasında 4. sırada bulunan köprünün yapımında, 8 bin işçi çalıştı. Köprü, kuş türlerinin yaşadığı ‘Hersek Lagünü’nde bulunduğundan biyoljik çeşitliliğe zarar vermemesi için kavisli yapıldı. Öte yandan köprü, İzmit Körfezi’ndeki arsa ve konut fiyatlarını artırdı.
İstanbul ile İzmir arasındaki ulaşım süresini 9 saatten 3,5 saate indirecek, toplam yatırım bedeli 9 milyar dolar olan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi'nin en büyük ayağını oluşturan köprü sayesinde İzmit Körfezi 4 dakikada geçilebilecek. İzmit Körfezi otomobille mevcut yol kullanılarak yaklaşık 2 saatte geçiliyordu.
Projenin Tamamı Yolu 95 Kilometre Kısaltacak
Yap-işlet-devret modeliyle yapılan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu (İzmit Körfez Geçişi ve bağlantı yolları dahil), 384 kilometre otoyol ve 49 kilometre bağlantı yolu olmak üzere toplam 433 kilometre uzunluğunda olacak. Otoyolun tamamının, mevcut devlet yoluna göre mesafeyi 95 kilometre kısaltacak olması karşılığında yılda 650 milyon dolar tasarruf sağlanması öngörüldü.
Açılışı Erdoğan Yapacak
Osmangazi Köprüsü'nün açılmasıyla Kocaeli'nin Gebze ve Diloavası ilçelerindeki sanayi yükünün azalması bekleniyor.Köprünün temelinin atılmasının ardından Yalova'da yeni Organize Sanayi Bölgeleri kurulması için çalışmalar da başlatıldı.
Köprünün açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın katılımıyla gerçekleştirilecek. Açılış töreninden ardından yaklaşık 15 bin kişiye iftar verilecek.
Kaynak: AA, Al Jazeera