Oruç tutan sıhhat bulur

Sefa Saygılı, oruç tutmanın beden ve ruh sağlığına ne gibi faydaları olduğunu inceliyor.

Sefa Saygılı / Yeni Akit

Oruç tutan sıhhat bulur

Bu Perşembe günü muhteşem ay, mübarek oruç ayı Ramazan başlıyor.

Orucun bedenimize ve zihnimize sağladığı harika yararlar saymakla bitmez. Üstelik bilimsel araştırmalar ve gözlemler gün geçtikçe de yeni faydalarını ortaya çıkarmaktadır.

Şu husus önemli: Orucu hakkıyla ancak oruç tutanlar değerlendirebilir. Ramazan ayında tutulan oruç, diyet için veya grev için yapılan açlıktan tamamen farklıdır. Çünkü oruç, sadece belirli bir süre aç ve susuz kalmak değildir; Allah’ın sağlıklı olan kullarından yerine getirmelerini farz kıldığı bir ibadettir. Biz Müslümanlar elbette zayıflamak veya daha sağlıklı olmak için değil, Allah’ın emri olduğu için O’nun rızası için oruç tutuyoruz ama şimdi bilim dünyasının da araştırmalarla ortaya koyduğu gibi oruç tutma; diyabetten, kanser ve kalp krizine kadar birçok hastalığı önlemekte etkilidir.

Elbette orucun sağladığı avantajları bu sınırlı yazıya sığdırmak mümkün değildir. Ancak Ramazan ayında hakkıyla oruç tutmanın verdiği yararların bazılarını sıralayalım:

•Oruç tutanların açlığı sadece diyabeti önlemekle kalmaz, yeni başlayan ve hafif seyreden diyabeti de hafifletir, hatta ortadan kaldırabilir. Ramazan orucu tutanlarda diyabet ve kalp hastalıklarının daha az görüldüğü bilinmektedir.

•Açlık, bağışıklık sistemini canlandırmakta ve hastalıklara karşı bünyemizi daha dayanıklı hale getirmektedir.

•Fazla kilolu ve obez kişiler, oruç tuttuklarında kilo ve vücut yağlarını kaybetmektedirler. Kan kolesterol ve trigliseritlerinde düşme olmaktadır. Açlık dönemlerinde enerji sağlamak için bedenimizce kolesterol kullanılmakta, bu da muhtemelen yağ hücrelerinden gelmektedir. Bu yüzden açlık fazla kiloya karşı etkili bir çaredir.

•Özellikle sıcak mevsime denk gelen ve uzun süren sıcak havalarda tutulan oruçta vücut, tüketilen suyu depolayamadığı için, böbrekler idrarla kaybedilen miktarı azaltarak mümkün olduğunca fazla su tasarrufu sağlar. Bu yüzden oluşan dehidratasyon (su kaybı) sanılanın aksine düşük olur ve iftarda yeterli ölçüde alınan sıvı ile bu telafi edilirse gündüz saatlerindeki susuzluk zarar vermez.

•Orucun günümüzün yaygınlaşan ve korkutan hastalıkları Parkinson ve Alzheimer’ı önleyici etkisi vardır.

•Yine oruç karşıtlarının beyin yeterince glikoz alamaz şeklindeki iddiaları da doğru değildir. Çünkü açlıkta enerji sağlamak için 10-12 saatte tüketilen kandaki mevcut glikozdan sonra karaciğer ve kas hücrelerinde depo edilen glikojen glikoza çevrilerek yine bu şekilde beyin yakıtsız kalmaz.

•Orucun normal biyoritmi ve sağlıklı beslenme döngüsünü bozduğu iddiası da saçma ve mantıksızdır.

Orucun saymakla bitmeyen, kitap hacminde yararları vardır. Üstelik bu sıraladıklarımız sadece bedensel faydalarından birkaçı. Ayrıca oruç:

•Zihnimizi açar, düşüncelerimizi daha berrak hale getirir ve konsantrasyonumuzu artırır.

•Oruç rasgele yemeyi önler ve bu konuda disiplinli alışkanlık sağlar.

•Yine alkol, sigara, uyuşturucu ve kumar gibi içten kemiren tehlikeli bağımlılıklarda hem koruyucu hem de kurtarıcı etkisi büyüktür.

•Ramazan’da cinayet, yaralama, intihar oranları düştüğü gibi suç işleme sayısı da çok düşer.

•Toplumu barış, kardeşlik havası sarar. İftar etmenin, sahura kalkmanın, Rabbimizin rızası için aç kalmanın zevki ve hazzı çok büyüktür. Yani Ramazan mutluluk verir.

•Ramazan aynı zamanda yardımlaşma ve dayanışma ayıdır.

Bu konularda yapılan her araştırma Peygamber Efendimizin “Oruç tutan sıhhat bulur” sözünü ispatlamaktadır. 

Tüm kardeşlerimizin mübarek aylarını kutluyor; nice Ramazanlara sağlıkla, mutlulukla ve afetlerden muhafaza olarak kavuşmayı Rabbimden diliyorum.

Ve bilhassa deprem ve sel afetinden etkilenen vatandaşlarımıza Rabbimden sağlık ve kolaylıklar temenni ediyorum.

Yorum Analiz Haberleri

Avusturya'da aşırı sağ hükümet mi oluyor?
Siyonistler için tam bir hezimet tablosu
İslam körü körüne itaati kabul etmez!
Suriye halkı ile zaferin paydaşı olmak için ayrımcı ve ırkçı siyasete teslim olmamak
Suriye’de PKK/YPG’nin son çırpınışları