Örtüleriyle Okuyamadıkları İçin Gittiler

Eğitimdeki başörtüsü sorunu can yakmaya devam ediyor. Şanlıurfalı 7 kız öğrenci, yıllardır çözüm üretilemeyen başörtü yasağı yüzünden eğitimlerini gurbette sürdürmeye karar verdi.

Öğrenciler, başörtüsü yasağı uygulanmayan Bosna Hersek'te okumak için Şanlıurfa Otogarı'ndan uğurlandı. Şanlıurfalı öğrenciler, Sarajevo Üniversitesi'nde okuyacak.

Türkiye'deki üniversitelerde başörtüsünün yasak olması nedeniyle 7 kız öğrenci, Şanlıurfa İmam Hatip Mezunları ve Mensupları Derneği (ŞANİM) ve VERENEL Derneği'nin girişimleri sonucunda Bosna Hersek'teki Sarejova Üniversitesi'ne gönderildi. Öğrenciler, aileleri ve dernek üyeleri tarafından otogardan uğurlandı. Öğrencilerin Saraybosna'ya gitmeleri, eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in çok tartışılan "İlle de başı bağlı olarak okumak isteyen varsa Suudi Arabistan'a gitsin" sözlerini hatırlattı.

Başörtülü oldukları için halen ülkelerinde okuma şanslarının olmadığını gözyaşları içinde anlatan başörtülü kızlar, eğitim hayatını sürdürmek için Bosna Hersek'e yaptıkları yolculuğu 'hicret' olarak tanımladı. Binlerce kilometre uzakta eğitim almak zorunda kaldıklarını ifade eden 7 öğrenci, tek suçlarının başörtü takmak olduğunu belirtti. Öğrenciler başörtüleri yüzünden LYS ve LGS'ye bile giremediklerini söylerken, daha özgür bir ülkede eğitim almak için yola çıktıklarını ifade etti. Otogarda üniversiteye başvurularını sağlayan ŞANİM başkanı ve aileleri tarafından uğurlanan öğrenciler, ailelerine sarılarak gözyaşı döktü. Ülkenin işgal altında olmadığını, olağanüstü hal ve seferberlik olmadığı halde baskı ve yasaklara anlam veremediklerini belirten öğrenciler, inançlarından taviz vermemek uğruna gurbette eğitimlerini sürdürme kararı aldıklarını belirtti.

Şanlıurfa İmam Hatip Mezunları ve Mensupları Derneği Başkanı Mehmet Ali Parlak, "Doğduğumuz, büyüdüğümüz, vergisini ödediğimiz ülkemizde başörtümüzle, inancımızla, imanımızla maalesef okuyamıyoruz. Burada biz Allah'ın emrine uyduk, bunu yaptık. Allah bunun karşısında bir kapıyı kapattı, bir kapıyı açtı. Şu anda yüzde 99'u Müslüman olan bir ülkede yaşamamız hasebiyle maalesef kendi üniversitelerimizde, kendi memleketimizde okuyamıyoruz. Bundan dolayı eğitim hakkımızı sağlayabilmek için bir çalışma sonucunda böyle bir netice elde edildi" dedi. (Vakit)

Haber Haberleri

İbrahim Kalın, Hamas yetkilileriyle ateşkes için bir araya geldi
Emevi Camisi'nin halıları Türkiye'den gidecek
İstanbul'a bir ilçe daha geliyor: 20 mahalle birleşecek
Davutoğlu: “Emperyal güçlerin karşısında diyalog ve dayanışmamızın devam etmesi zaruridir”
Yunus Emre Vakfı yolsuzluk soruşturmasında 11 gözaltı