Ortaya Çıkan Son Dinlemelerle İlgili Tepkiler

Erbakan'dan hiç hazzetmediği bilinen paralel yapının, merhum Başbakan'ı vefat ettiği güne kadar, hem de 'terör' kapsamında dinlettiği ortaya çıktı. 64 kişinin daha dinlendiğinin belirlendiği skandala tepki yağdı.

Star'da yer alan habere göre; Paralel yapının telekulak çetesinin dinlediği 64 kişilik bir liste daha ortaya çıktı. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı müfettişlerinin incelemesi sonucu ortaya çıkan listeye göre CHP’liler dahi İBDA-C örgütü kapsamında dinlendi. Merhum eski Başbakan Prof. Necmettin Erbakan ‘terör’ kapsamında dinlenirken, eski cumhurbaşkanlarından Süleyman Demirel’in yanıbaşında görev yapan doktoru Aylin Cesur da dinlenenler arasında yer aldı. Yine milli güvenliğin önemli unsurlarından savunma sanayinin kritik bürokratları da yıllarca dinlendi. 

Casusluk soruşturmasında çıktı

Yenişafak Gazetesi’nde yer alan habere göre, binlerce kişilik dinleme skandallarının ardından Ankara Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, TİB’deki hassas bilgilerin yabancı ülkelere aktarıldığı iddiasıyla başlattığı Casusluk Soruşturması’nda kritik bir dinleme listesine daha ulaşıldı. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı(TİB) müfettişlerinin ortaya çıkardığı listeye göre, merhum başbakan Prof. Necmettin Erbakan’ın da aralarında bulunduğu siyasiler, eski Cumhurbaşkanlarından Süleyman Demirel’in doktoru Aylin Cesur, gazeteciler, emekli paşalar, savunma sanayinden stratejik bürokratlar ve işadamları sahte isim ve suçlamalarla dinledi.

Meclis gündemine taşındı

Paralel elekulak skandalı kapsamında 64 kişinin 2008-2010 yılları arasında 100’den fazla kez dinlendiği bildirildi. Arzuhan Doğan Yalçındağ, Yılmaz Ateş gibi isimlerin İBDA-C örgütü kapsamında dinlenmesi dikkat çekerken, milli yazılımlı silah ve teçhizatların üretildiği Savunma Sanayii Müsteşarlığı, TUSAŞ, Aselsan, Havelsan, TSK’yı Güçlendirme Vakfı, TÜBİTAK gibi kurumlardan stratejik görevlerdeki bürokratların da listede oluşu, dinlemelerin Milli Güvenlik sorunu haline geldiğini bir kez daha ortaya yoktu.

Bu arada konu Meclis’te soru önergesi oldu. CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, “Vahim tablo” manşetiyle verilen dinleme iddiasını TBMM gündemine taşıdı. TİB’i çiftlik gibi kullanan yapının dinlediği isimler, skandala büyük tepki gösterdi.

İBDA-C kılıfı ile dinlendim

CHP eski Milletvekili Yılmaz Ateş: Daha önce de dinlendiğime ilişkin haberler oldu. Bu kez İBDA-C’den dinlenmem sürpriz oldu. Hem üzüntü verici hem de trajikomik bir olay. Türkiye’nin nereden nereye geldiğini gösteriyor. Sahte isimlerle dinleme yapılıyor. Sahipsiz bir ülke görüntüsü çiziliyor. İktidarın bu dinlemelere ilişkin işlem yapması lazım. Ama bu kişilerle ilgili bir türlü işlem yapılmıyor. Suç duyurusu yapmama aslında gerek yok.

Hala neden susuyorlar acaba

Hürriyet gazetesi Yazarı Akif Beki: “Benim bu usulsüz dinlemelerle ilgili ne düşündüğüm belli. Önemli olan bu usulsüz dinlemenin mağduru olup da susanların ne düşündüğü. Onlara sormak lazım, ne düşünüyorsunuz. Kamuoyu bunca hukuksuz dinleme karşısında neden adam akıllı tepki görmüyor? Hem dinlemenin mağduru olup, hem sessiz kalanların durumu bana göre çok dikkat çekici. Çok çok merak ediyorum başka türlü olsa ortalığı ayağa kaldıracak, gök kubbeyi yere indirecekler neden sus puslar? Tehdit altındalar ondan mı?

Ağabeyimi de dinlemişler

Yeni Şafak gazetesi Ankara Temsilcisi Abdülkadir Selvi: “Hangi suç kapsamında dinleme kararı alındığını ben de merak ediyorum. Ayrıca benim telefonumun IMEI numarası verilerek, emekli bir memur olan ağabeyim Hacı Ahmet Selvi adı ile dinlenilmişim. Ve bu dinlemenin ne kadar süre devam ettiği, dinleme kayıtlarının ne yapıldığı; imha mı edildiği, bir yerde muhafaza edildiği konusunda herhangi bir bilgim yoktur.”

Suç duyurusu yapacağım

Mehmet Bekaroğlu: Şaşırılacak bir olay yok. Bunlar hep dinlediler. 2009’da İstanbul Büyükşehir adayıydım. Oyları düşürüyor diye beni eleştirdiler o zaman. Ergenekonculukla suçladılar. Tartışmasız telefon dinlemeler insan haklarına ve özgürlüklerine tecavüzdür. İnceliyorum. Suç duyurusunda bulunabilirim. Bir Ergenekoncu diye, bir paralelci diye dinleniyor.

Benim öyle bir telefonum yok

BBP Genel Başkanı Genel Başkanı Mustafa Destici: Haberi görünce Yeni Şafak Gazetesi’ni arayıp benimle ilgili belgenin içeriğinde ne olduğunu sordum. Terör örgütü kapsamında dinlenmişim. Zaten 3 kişi bir araya gelse de terör örgütü kapsamına alınıp dinleyebiliyorlar. Dinlenen telefona baktım benim öyle bir telefonum yoktu. Karşılaştırdığımda bana ait olmadığını gördüm. Ben şu anda da dinlendiğimi düşünüyorum. Araştırıyorum işlem yapılmasını isteyeceğim.

Şikayetçi olacağım

MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri: Yasa dışı dinleme varsa suçun söz konusu olduğu açık. Randevulaştık, cuma günü İstanbul Başsavcılığına gidip şikayetimi ileteceğim. Yasa dışı dinleyen her kim olursa olsun şikayetçi olacağım.” Eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in doktoru Aylin Cesur: Bu konuda yorum yapmak istemiyorum. 

Hala dinlenilmeyen insan kalmış mıdır Türkiye’de

Eski Adalet Bakanı Şevket Kazan: “Ben dinlendiğimi bilmiyor muyum? Saf mıyım bu kadar? Adalet Bakanlığı yapmış bir insan, koalisyon müzakerelerinde en aktif rollerden birini oynamış bir insan dinlenir tabii, kim dinliyorsa. Günün dedikoduları. Osman Bağcı diye bir isim vermişler dinlemeye. Bunlar sansasyon haberler. Yani bunlar üzerinde konuşmayı ne bakımdan gerekli görüyorsunuz? Dinlenilmeyen insan mı var Türkiye’de? Hangi Başbakan, bakan dinlenilmemiş? Bunlara Türkiye’nin normal görüntüsü olarak bakıyorum.”

Erbakan’ı dinlemek hadsizlik ve terbiyesizlik

Eski milletvekili Ömer Vehbi Hatipoğlu:”Bu olaya bakıldığında, Türkiye’nin çok ciddi badireler atlattığı, birçok masum insanın sudan gerekçelerle, temel hak ve özgürlüklerine saygısızca saldırıldığı görülebilecektir. Merhum Erbakan ile o dönemde yönetici olan iki kişinin daha değişik gerekçelerle dinlendiği görülmektedir. Başbakanlık yapmış, 80 yıllık hayatında devamlı antidemokratik yolların önünde en büyük engellerden biri olarak siyasette yer almış bir insanı terör şüphesiyle dinlemeye kalkışmak her şeyden önce hadsizliktir, edepsizliktir.” 

 

Haber Haberleri

Mehmet Görmez’den Riyad’daki festival görüntülerine tepki: İslam'ın değerlerine saldırı
Bağdat'taki rehabilitasyon merkezinde 5 bine yakın uyuşturucu bağımlısı tedavi görüyor
Gazze'de 6 ay bombardıman altında yaşayan Salhiya: Bir ayağımız ahirette, bir ayağımız dünyadaydı
Sokak röportajı saçmalığına ne zaman son verilecek?
Özgür Özel hakkındaki "Cumhurbaşkanına hakaret" ve "iftira" soruşturmasında ''yetkisizlik'' kararı