Rusya lideri Vladimir Putin, Tahran’ı ziyaret etti ve İnkılab Rehberi veya dinî lider diye anılan Seyyid Ali Khameneî ile görüştü.
Hemen hatırlayalım ki, İran’ın bütün politikalarında ve özellikle de dışpolitikasında son sözü, Rehberlik ya da Velâyet-i Faqih (yani, toplumun, feqahat / derin bilgi sahibi olan kişinin velayeti altında yönetileceği) anlayışını temesil eden makamda bulunan kişi söyler. Bu kişi, 26 senedir o makamda bulunan Seyyyid Ali Khameneî’dir ve defalarca, ’Dış siyaseti ben belirlerim..’ demiştir.
Suriye Buhranı’nda, Beşşar Esed’i taa başından beri vargücüyle destekleyen irade de Khameneî’ye aiddir ve karşı çıkılamaz. Çünkü, Velayet-i Faqih ya da ’Veli’yy-i Emr-i Muslimîn’ makamında bulunan Veli’yy-i Faqih’in siyasetine karşı çıkılmasının, Nisâ Sûresi’nin 59. âyetindeki hükme dayanılarak, ’Peygamber’e ve Allah’a isyan olacağı’ gibi bir şer’î sorumluluk getireceği tehdidi hatırlatılır.
*
Şimdi, işbu Veli-yy’i Faqih ile Putin müzakerelerde bulundular. Putin, ayrıca Khameneî’ye, Rusya’da bulunan tarihî bir Kur’an’ı da hediye olarak takdim etmiş bulunmakta..
Bu arada, Rusya müslümanları arasında, Putin’in, eşinden boşandıktan sonra bir tatar kadınla birlikte yaşadığı ve ’onun Putin’i müslüman yapacağı’ iddiası yayılıyor. (Gorbaçev’in ölen
eşinin adı da Reisa idi ve ismine bakarak, onu da ’müslüman’ sayanlar olmuştu.)
Bu gibi propagandaların bir tarihî arka-planının olduğu da unutulmamalı..
*
Birinci Dünya Savaşı öncesinde, Almanya, supergüç olmak yolunda İngiltere ile rekabet etmeye başlayınca, Alman İmparatoru’nun müslüman olduğu gibi propagandalar gırla gitmişti. Hattâ öyle ki, Alman İmparatoru II. Wilhelm, Hacc’a bile gitmiş gösterilerek, ’Wilhelm Hacı Muhammed Mueyyid’ul İslam (İslam’ın teyid edicisi Hacı Muhammed) diye anılmıştı. O sıralarda Mehmed Âkif de, ’Değil mi bir anasın sen? / Değil mi Alman'sın, / O halde fikr ile vicdana sahib insansın!’ diye şiirler yazıyordu. O sırada Enver, almanofil sayılıyordu; M. Kemal ise, anglofil..
*
Ve arab diyarlarında ise, ingilizlerin müslüman olacağına dair propagandalar yapılıyordu. Arkeolog görünümlü ünlü ingiliz casusu Lavrence ise, zâten ’müslüman’ (!) idi.
Bu müslümanlık iddialarından 115 yıl öncelerde de Napolyon Fransız donanmasıyla Mısır’a çıktığında, ’müslüman olduğu’ propagandası yayılmış ve o da, ’İstanbul’daki Halife-Sultan’a yardımcı olmak üzere geldiği’ni iddia ederek, ulemâ ve meşayihin desteğini kısmen sağlamıştı.
*
Son yıllarda da İngiltere Veliahdi Charles’ın da müslüman olduğuna dair ısrarlı iddialarda bulunulmamış mıydı?
Kezâ, B. Amerika’da, Barack Hussein Obama gibi Afrika asıllı ve siyah ırktan birisinin ilk kez Başkan seçilmesi gibi bir değişiklik üzerine, o sırada, İran medyasında, ulemâ çevresinden bazı kimselerin, eski kitablarda, ’uzun buylu, esmer ve adı Huseyn olan bir kişinin çıkacağı’ ve onun bizimle birlikte olacağı (!) iddialarının medyada bile yer aldığını ve Obama isminin de, farsçaya ’Û bâ mâ’, (O, biz ile..) şeklinde sunulduğunu hatırlayalım.
*
’Rusya-İran- Suriye’ ya da ’Putin- Khameneî- Esed’ arasında nasıl bir ittifak oluşabilir ve hangisi hangisine ’taqıyye’ yapmaksızın yaklaşabilir?
Hassas bir konu..
Üstelik, Beşşar Esed’in, 1 ay öncelerde Moskova’ya gidince, kendisini 5 yıldır vargücüyle destekleyen İran’ı ’satıp’, ’Rusya olmasaydı, biz gitmiştik.’ diye teşekkür etmesi, Tahran’da bir burukluk meydana getirmiş olmalıdır. Esed, dün de, ’Rusya Suriye'de operasyonlarıyla, Amerika’nın bir yılda yapamadığını iki ayda yaptı’ diyordu.
Beşşar Esed’in bu sözleri, aslında, sadece Amerika’ya değil, Lübnan Hizbull.. Teşkilatı ve İran’a, ’Siz de bir şey yapamadınız..’ şeklinde dile getirilen zımnî bir eleştiriydi.
Diplomatik açıdan, İran’ı küçük düşüren bu gibi beyanlarla, ’Putin- Khamaneî- Esed mihveri’ ne kadar sağlıklı olacaktır?
*